Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

A hallgatókért is kampányolnak

Több tízmillió forintra becsülhető összeget költenek saját büdzséjükből az egyetemek a felvételi propagandára.

A túlkínálat miatt hatalmas a verseny – nemcsak az oktatási intézmények, hanem a marketingfelületet biztosító szolgáltatók között is.

Akár egy gazdasági társaságnak: a felsőoktatási intézményeknek is egyre éberebben kell figyelniük arra, hogy milyen kommunikációs szolgáltatást vegyenek igénybe, főként most, a felvételi jelentkezés időszakában. A megyénkben működő két egyetem rektora szerint ez a propagandakeret nem emelkedett tavaly óta, de ha sokéves visszatekintést végzünk, erős a kontraszt. Hiszen régen maguk a munkáltatók küldték ösztöndíjasaikat az egyetemekre, ma pedig külön erre a feladatra beosztott vezetők dolgoznak az intézményeknél azon, hogy az adott szakokra felhívják a hallgatók figyelmét.

Minden lehetőséget meg kell ragadni, tájékoztató füzetekben, plakátokon is informálják a leendő hallgatókat. Fotó: Krizsán Csaba
Minden lehetőséget meg kell ragadni, tájékoztató füzetekben, plakátokon is informálják a leendő hallgatókat. Fotó: Krizsán Csaba

Ez pénzben sem kevés. A pontosabb összegekről egyik egyetem sem kívánt tájékoztatni, de annyit mindenképpen tudhatunk, hogy mondjuk a győri Széchenyi-egyetemnek mind a nyitott kapuk napjának megrendezése, mind az országos oktatási kiállításon való részvétel milliós költséget jelentett. A felvételi propagandára ugyanakkor nem létezik pályázati forrás. Szilasi Péter Tamás, a győri Széchenyi István Egyetem stratégiai és fejlesztési igazgatója elmondta: az intézmény nem rendez külön nyílt napokat az egyes karoknak, hanem átfogóan mutatja be az egyetemet a nyitott kapukon. Mivel nagyon nagy a túlkínálat, a stratégiai igazgató szerint az aktív propagandatevékenység az intézmények szempontjából kényszer, emiatt pedig megugrott azon szolgáltatók száma, akik különféle, meglehetősen hullámzó színvonalú megjelenési felületet kínálnak az intézmények számára. Ha tehát nem éber az ember, könnyen az ablakon dobhatja ki a keretet, amennyiben a hallgatókat nem sikerül megszólítania.

A Kisalföld is biztosít igen kedvezményes lehetőséget, a szombati számban láthatták például a Nyugat-magyarországi Egyetemről szóló és rendszeresen megjelenő oktatási mellékletet. Dr. Faragó Sándor rektor úgy tájékoztatott: minden városban rendez nyílt napot az intézmény, s erre az adott kar rendszerint meghívja a társkarokat is. Emellett százas nagyságrendű azoknak a középiskoláknak a száma, amelyekkel a Nyugat-magyarországi Egyetem kapcsolatban áll, hogy az információk eljussanak a potenciális hallgatókhoz. A rektor a múlt évi statisztikákkal kapcsolatban tudatta: több mint 10 ezren jelentkeztek az egyetem karaira, s közülük 3500-at vettek fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határ a csillagos ég: ˝Fizika napja˝ a Krúdyban

A diákok viszolyogva fordulnak el a fizikától Newton-törvény, v=s/t, taszítás-vonzás kulcsfogalmak… Tovább olvasom