Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A hajósárboc messziről köszönt és a hagyományra emlékeztet

Gönyű - Egyedülálló hajósmúzeum található Gönyűn, a közelében megálmodott s a tegnapi ünnepen felavatott hajósárboc pedig a település hajós voltára, a Duna-parti hajósok munkájára emlékeztet. A látvány a sokféle zászlóval figyelemkeltő, a Duna-parton megállásra késztet. A szervezők díszpark kialakításával folytatják a munkát.
A tegnapi hajósárboc-avatóval valóra vált a Gönyűi Honismereti Egylet tagjainak álma. Kara Ákos , a megyei közgyűlés alelnöke és Major Gábor polgármester köszöntőjét követően Bernáth Krisztián plébános megáldotta a kereszt alakú árbocot, amely égbe nyúlóan hirdeti a hajósok emlékét, s egyúttal köszönti a helybélit, vagy az arra járó idegent.

– Életem egyik legboldogabb napja ez, hiszen igazi hajósfalu a mienk – szögezte le Hadarics Vilmosné, a Gönyűi Honismereti Egylet elnöke. – Hajóscsalád lánya vagyok, az őseim emlékének ez egyfajta tiszteletadás.

Különféle hajóscégek, civil szervezetek és települések zászlóit lobogtatja a szél, számunkra ez mindenképpen örömünnep- nyilatkozta Hadarics Vilmosné.

Hajóstelepülés: A kereszt alakú árbocon lobogó többféle zászló a hajósok emlékét idézi, a község hajós voltát erősíti. Fotó: H. J.
Hajóstelepülés: A kereszt alakú árbocon lobogó többféle zászló a hajósok emlékét idézi, a község hajós voltát erősíti. Fotó: H. J.

Kara Ákos az értékteremtés jelentőségére hívta fel a jelenlévők figyelmét, s egyben hozzátette: a megyei önkormányzat lehetőségeihez mérten támogatja a közösség munkáját, a jövőben például az árboc körüli tér szépítését. Major Gábor polgármester büszkén említette: a település önkormányzata 23 civil szervezet munkáját segíti, a község ezzel válhat valódi közösséggé.

A Burján és a Lökös családban is dinasztiák kötöttek örök szerelmet a Dunával meg a hajózással. Az árbocátadási ünnepségre Burján Béla és Lökös János is egyenruhában érkezett, a gesztus is jelzi: hagyománya van a hajózásnak, a település a múltja, a jelene miatt is kiemelt figyelemre érdemes.


Színes zászlók

A 12 méter magas oszlop egy vitorlás hajó árbocát, a sokféle zászló az összetartozás érzését, a hajósok emlékének tiszteletét szimbolizálja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagykönyvet avattak a gyakorlóban

Győr - Több száz vendég érkezett a gyakorlós diákok első találkozójára. A hagyományteremtő… Tovább olvasom