Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

A hajó eltűnt a Vörös-tenger mélyén

Eltűnt a júniusban elsüllyedt luxusjacht, amely győrieket szállított búvárszafarira a Vörös-tengeren.
Ezt a szerencsétlenül járt búvárok maguk is látták, amikor visszatértek a helyszínre – azután, hogy a biztosító kifizette nekik a teljes kárukat. Az pedig több tízmillió forint volt.
Az elsüllyedt luxusjacht.
A győriek történetéről idén júniusban írtunk, tizenkilenc magyar – zömében győri turista – búvárszafarira ment a Vörös-tengerre, amikor a bérelt luxusjacht (vélhetően az egyiptomi kapitány hibájából) megsérült.

A turistákat ki tudták menteni, vagy ők maguk kiúsztak a partra, ám a hajó elsüllyedt mintegy 150 ezer dollárt (30 millió forintot) érő búvárfelszereléssel, ékszerrel, készpénzzel és egyéb értékekkel.

A győriek szó szerint mindenüket elvesztették, ideiglenes útlevéllel, egy szál pólóban és nadrágban tértek haza. Júniusban még kérdéses volt, el lehet-e hitetni a biztosítóval, valóban ekkora értékeket rejt az ötven méter mélyen „úszó" hajóroncs. Nagy Sándor, a túra egyik szervezője tegnap elmondta: végül is sikerült. A károsultaknak gyakorlatilag mindent kifizettek, ami pénzben kifizethető. Személyes értékeik – például egyikük első búvárengedélye – azonban elvesztek.

A szerencsétlenül járt csoport kapott egy másik utat, kárpótlásul, a túra néhány hete, szeptember végén volt. A győriek ismét elmentek a helyszínre, a profi búvárok pedig le is merültek megnézni a jachtot – pontosabban azt, ami maradt belőle. Merthogy annak híre hozzájuk is eljutott, hogy többen próbálkoztak kimenteni a „kincseket". Még hazatérésük előtt az egyik egyiptomi búvár az életével fizetett ezért a merülésért, az ötvenméteres mélység ugyanis már nagyon komoly veszélyeket rejt.

Tehát a csoport ismét kihajózott a Brother Islandre – ez egy kis sziget, 140 kilométerre az egyiptomi partoktól – s a megfelelő felszereléssel lemerült a roncshoz. Az azonban már nincs ott a tengerben. A túraszervező szerint két megoldás lehetséges: vagy kiemelték (mindenestül), vagy teljesen elsüllyesztették a roncsot, amely az utóbbi esetben nagy valószínűséggel 800 méter mélyen a tengerfenéken pihen – ki tudja, milyen értékekkel.

Nem ment mindenki vissza az egyiptomi búvárszafarira, néhányuknak érthető módon elég volt a kalandból annyi, amennyit nyáron kaptak. Akik visszatértek – Nagy Sándor elmondása alapján –, azoknak óriási élményben volt részük. Izgalomból ugyanis most is jutott, ezúttal cápákkal együtt merültek a Vörös-tengerben. De ez kevésbé volt veszélyes, mint a néhány hónappal ezelőtti rutinfeladatnak induló lehorgonyzás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetett sportolók az ünnepen

Többségében az athéni olimpián részt vett helyi sportolók részesültek Győr rangos kitüntetéseiben. A… Tovább olvasom