Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

A hajléktalan férfi segédápoló lett Győrben: utolsó lépés a munka felé

Véget ért a munkába lépés megkönnyítését célzó Lépésről lépésre program, amelynek során 65 rászoruló álláskeresését próbálta megkönnyíteni a United Way Kisalföld Alapítvány.
Az európai uniós projekt másfél éve során csoportos és egyéni tanácsadásokon és fejlesztéseken sajátíthatták el a résztvevők az álláskeresési technikákat.

A Lépésről lépésre programban támogatott 65 súlyos, leszakadással, társadalmi kirekesztéssel szembesülőt 100 jelentkezőből választották ki 2009 őszén – voltak köztük pszichés és szenvedélybetegek, szegregált környezetben élők és romák. Mindenki mellé egy esetmenedzsert rendeltek, aki egyénileg foglalkozott a résztvevőkkel, s egyéni fejlesztési tervben tűzte ki, hogy ki hová fejlődjön a projekt végére – tájékoztatott Horváthné Czimer Katalin programvezető.

Vig Csabának sikerült elhelyezkednie a Lépésről lépésre program végére, három hónapja segédápolóként dolgozik. Mindemellett a megyei Önkéntes Centrumban is vállal önkéntes munkát. Fotó: Krizsán Csaba
Vig Csabának sikerült elhelyezkednie a Lépésről lépésre program végére, három hónapja segédápolóként dolgozik. Mindemellett a megyei Önkéntes Centrumban is vállal önkéntes munkát. Fotó: Krizsán Csaba

A résztvevők álláskeresési és önéletrajz-írási technikákat sajátítottak el, továbbá fejlesztették kommunikációs készségüket is. Ezenkívül nagy segítséget jelenthet számukra az is, hogy szorosabb kapcsolatot alakítottak ki a munkaügyi központtal – mondta a programvezető. Hozzátette: a cél sokak esetében nem az elhelyezkedés volt, hanem az odáig vezető út megkönnyítése, az álláskeresés, az interjúkon való megjelenés, az önéletrajzírás elsajátítása. "Az első lépést megtettük, de jó lenne a megkezdett munkát folytatni, s a jövőben még több ember elhelyezkedését segíteni. Reméljük, hogy nemsokára újra írnak ki pályázatot erre a célra" – nyilatkozta.

A programot az Európai Unió Európai Szociális Alapja több mint 60 millió 500 ezer forinttal támogatta, ebből három helyszínen, Győrben, Győrszemerén és Téten képezték a résztvevőket. A másfél év végére 57-en teljesítették a kitűzött célt, 14-en pedig már munkába is álltak. Közéjük tartozik a győri Vig Csaba is, akinek az egészségügyben segédápolóként sikerült elhelyezkednie. A 39 éves hajléktalan férfinek az önéletrajzírás és a kommunikációs fejlesztés jelentette a legnagyobb segítséget, valamint az is erőt adott neki, hogy látta, vannak emberek, akiknek ugyanolyan nehéz a helyzetük, mint neki. "A program hatalmas esélyt adott arra, hogy megtaláljam a helyem a világban, és hogy újra lábra álljak. Enélkül nem biztos, hogy sikerült volna" – vélekedett.

Olvasóink írták

  • 3. kisember1 2011. június 24. 08:50
    „Én is gratulálok. Ez működött egy tenni akaró fiatalembernél. De sokkal több ráfordítást igényel egy magáról lemondó középkorú, már komolyabban problémás emberkénél. Ehhez kell az igazi kitartás és ösztönzés.”
  • 2. Bo9903 2011. június 03. 12:19
    „Én is gratulálok! Csak így tovább, én is remélem, hogy egyre több ilyenről fogunk majd olvasni.”
  • 1. zoli78 2011. június 03. 11:04
    „Gratulálok és sok sikert a továbbiakhoz!!! Reméljük egyre több ilyen sztoriról olvashatunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi műsorral és kiállítással köszöntötték a 30 éves óvodát

A győri Bóbita óvoda (Szövetség u. 16.) fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte. Tovább olvasom