Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A győrzámolyi időseknek költözniük kell?

Eljárás keretében szólította fel a közigazgatási hivatal szociális és gyámhivatala azoknak az időseknek a hozzátartozóit, akik a győrzámolyi Komondi Szeretetház Kft. által fenntartott intézményben élnek.

˝A lakók mielőbbi kiköltöztetése indokolt és szükséges˝ – áll a családtagoknak szóló levélben.

A Komondi kft. két ingatlanát (a tulajdonos tartozásai miatt) árverezik Tápon – az ott élő időseket kényszerűen a Komondi Szeretetház győrzámolyi ingatlanába költöztették. Egyelőre, mert ugyan az idősek és a gyámság alatt élők is – elmondásuk szerint – jól érzik magukat, mégis teljes a bizonytalanság az itt élők és a gondozók körében is.

Sebő Antalné 87 éves édesanyjáért, özvegy Horváth Imréné sorsáért aggódik és nem tudja mire vélni a helyzetet.

˝Négy éve azért választottuk a tápi otthont, mert minimális összeg és havi meghatározott gondozási díj befizetése mellett azonnal befogadták az anyámat. Egyelőre elképzelni sem tudom, mi lesz, hogyan tovább, mert félszobányi helyre a harmadik emeletre nem tudom magammal vinni.˝

Özvegy Horváth Imréné Margit néni képviseletében a lánya, Sebő Antalné egyeztetett Kállainé Komondi Gabriellával, a Komondi Szeretetház működtetőjével. Fotó: B. A.
Özvegy Horváth Imréné Margit néni képviseletében a lánya, Sebő Antalné egyeztetett Kállainé Komondi Gabriellával, a Komondi Szeretetház működtetőjével. Fotó: B. A.

Kállainé Komondi Gabriella, a Komondi Szeretetház működtetője állítja: négy éve, a szeretetház megnyitásakor sem kellett semmiféle engedély a nyitáshoz, hisz nem egészségügyi intézményként vagy idősotthonként működtetik az intézményt. A szeretetház fenntartójaként bővíteni szerette volna az általa megálmodott rendszert, ám a győrzámolyi házat hitelre vették, 38 millió forintért, amelynek pincéjét szinte teljesen elúsztatta a nyár eleji ár- és belvíz.

˝Bejelentési kötelezettségünk volt, ám a működéshez nem kértek semmilyen engedélyt, mivel nyugdíjasházként tevékenykedünk˝ – magyarázta Komondi Gabriella, aki egyenként kötött megállapodást az itt élőkkel vagy azok képviselőjével. ˝Keressük a megoldást a tartozásaink befizetésére, a bankkal, a hivatallal is egyeztetünk. Egyelőre 25 ember él itt, nincs hova költöztetni őket.˝

A szociális és gyámhivatal a napokban a szeretetház működtetésének feltételeit vizsgálja, tanúkat hallgatnak meg – eszerint döntenek a hogyan továbbról, konkrétan arról, bezárják-e a ˝szeretetházként˝ működtetett győrzámolyi ingatlant. Kocsis Tünde, a szociális és gyámhivatal irodavezetője érdeklődésünkre csak annyit árult el, folyamatban lévő ügy kapcsán nem nyilatkozhat a részletekről, ám azt megerősítette: az idősek hozzátartozóit valóban értesítették a jelenlegi helyzetről. Tanúkat hallgatnak meg, a szerződéseket átnézik, az ellátottak helyzetét vizsgálják. (A végleges döntésre később visszatérünk.)


Idősotthon, gondozó- vagy szeretetház?

Nem mindegy, egészségügyi vagy szociális jellegű szolgáltatást végeznek egy-egy intézményben, mert ennek megfelelően engedélyhez kötött az otthon működtetése.

Általánosságban azonban elmondható: tisztázatlan a jogi helyzet a nyugdíjasházak működtetése ügyében, ha ugyanis szigorúan erről beszélünk, vagyoni értékű jog illeti a használót, jelen esetben a nyugdíjast vagy az azt képviselő hozzátartozót, ám ennek a földhivatali nyilvántartásban nyomának kellene lennie. A tápi és a győrzámolyi szeretetházak esetében többek között most ezt is vizsgálja a hivatal.

Olvasóink írták

 • 8. bonita2 2010. szeptember 18. 21:52
  „Magyarorszagon szocialis segelyt feherboru magyar nem kaphat! Nem esett meg le???”
 • 7. load 2010. szeptember 18. 07:16
  „5. fióka
  Jobb lenne, ha elgondolkodnál!
  Nincs a világon olyan ország, ahol kormányok és pártok garantálják egy magán üzleti vállalkozás sikerét.
  Kisebb kockázatot kell vállalni, és jól kell menedzselni a céget.
  Aki erre képtelen, keressen alkalmazottként munkát!”
 • 6. szocdem 2010. szeptember 17. 13:43
  „5.

  Köszönik szépen, és épp oylan hülyének és kiskorúnak fognak nézni mindenkit mint ahogy eddig is...

  Húsz év mulva meg majd arról topicozhatunk, hogy milyen volt a világ, amikor még voltak magyarok, volt Magyarország...”
 • 5. fióka 2010. szeptember 17. 13:41
  „Magyarország 2010 megcsinálták köszönjük mszp köszönjük fityesz az ember meg dögöljön meg”
 • 4. szocdem 2010. szeptember 17. 11:43
  „2.

  Az utca a lehetséges verzió azoknak akiknek nincsenek gyerekei...

  Hányás ez a történet is..”
 • 3. Goldmund 2010. szeptember 17. 11:28
  „"ám a győrzámolyi házat hitelre vették, 38 millió forintért, amelynek pincéjét szinte teljesen elúsztatta a nyár eleji ár- és belvíz"

  Eszerint még lakásbiztosításuk sem volt? Eléggé furcsa üzemeltető lehet ez, nem bíznám rájuk a hozzátartozóimat.”
 • 2. PaPa 2010. szeptember 17. 10:08
  „A szociális és gyámhívatal biztosít a bentlakoknak helyet ahol lakhatnak vagy mehetnek az utcára?”
 • 1. Esthajnal 2010. szeptember 16. 15:43
  „no comm.!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hozzájutnak fizetésükhöz a Pannon Szárnyas dolgozói?

A felszámolóbiztos szerint elmaradt bérük jelentős részét megkaphatják a győri Pannon Szárnyas… Tovább olvasom