Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

A győriek szerint Győr fejlődik

A győriek kedvezőbben látják, ahogy a városban mennek a dolgok, mint ahogy az országban, egy felmérés szerint.
A Szonda Ipsos decemberben kérdőíves közvélemény-kutatást végzett ezer győri felnőtt körében a város és az önkormányzat megítéléséről. Az erről szóló elemzést tegnap bocsátotta a sajtó rendelkezésére Balogh József polgármester. A felmérést a város rendelte meg nem egészen kétmillió forintért. A céget közbeszerzési pályázaton választották ki. Az eredményekből kiderül: a győriek 93 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesen lakik a városban. Mindössze 7 százalékuk tervezi, hogy a következő négy-öt évben máshova költözik. Ezen kisebbség héttizede falun élne. Érdekesség, hogy a győriek elégedettebbek azzal, ahogyan a városban „mennek a dolgok", mint ahogyan az országban: előbbi mutatója 57, utóbbié 39 pont.


A Szonda Ipsos által elvégzett közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a győriek 65 százaléka szerint a helyi önkormányzat viszonylag gazdag, s csak 24 százalékuk mondja azt, hogy viszonylag szegény. A többség úgy látja, hogy a város gazdasági helyzete az elmúlt egy évben kedvezőbben alakult (60 pont), mint saját családjuké (51 pont). Meglehetősen sokan nyilatkoztak optimistán a 2006-os évet illetően: a város gazdasági helyzete 4 százalék szerint sokat, 47 százalék szerint kicsit javul, míg romlással mindössze 8 százaléknyian kalkulálnak. A család idei élethelyzetéről szólva kevésbé volt markáns a derűlátás: javulásról 34 százalék, romlásról 8 százalék beszélt.

Sokan tájékozatlanok

A lakosság háromnegyede szerint Győr fejlődő város, 21 százaléka szerint stagnáló, míg 3 százaléka úgy látja, hogy hanyatló. Többségi nézet, hogy Győr a régió többi városánál jobb helyzetben van (79 százalék). A lakótelepeken élők látják a legkedvezőbben Győr fejlettségét, míg a peremkerületekben lakók sötétebb képet festettek.
A győriek 30 százaléka érzi jól tájékozottnak magát a helyi önkormányzat munkáját illetően, míg 64 százalék ezzel ellentétes választ adott. A városi híreket, eseményeket a lakosság 52 százaléka rendszeresen, 45 százaléka alkalmanként figyeli a médiában. Az önkormányzatra vonatkozó elégedettségi pontszám átlaga 55 pont. Másoknál gyakrabban fejeztek ki elégedetlenséget a vállalkozók és a cégtulajdonosok, valamint a József Attila-lakótelep, Kisbácsa és Révfalu lakói.

Elégedettek a polgármesterrel

A Balogh József polgármesterre vonatkozó elégedettségi pontszám átlaga 59 pont. Általában valamennyi fő társadalmi csoport tagjai egyformán elégedettek a polgármester tevékenységével, kivéve a vállalkozókat és a cégtulajdonosokat, akik összességében ambivalens véleményt fejeztek ki. Az egyes városrészekben is hasonlóak a vélekedések, egyedül Kisbácsa tűnik ki az átlagosnál kedvezőtlenebb megítéléssel.
A válaszadók 69 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vannak olyan problémák, amelyeket a helyi önkormányzatnak sürgősen meg kellene oldania, közülük 92 százaléknyian beszéltek valamilyen közlekedéssel kapcsolatos elvárásról. Ezek után nem meglepő, hogy a legsúlyosabb gondnak az utak, járdák állapotát, a szűk utcákat és a forgalmi dugókat, a parkolást, valamint a tömegközlekedést tartották a megkérdezettek.

Bírálat és dicséret

Domináns vélemény szerint a város nem foglalkozik eleget a rászorulók, a szegények támogatásával, a korrupció felszámolásával, az egészségügyi intézmények támogatásával, a tömegközlekedéssel, az utak, járdák javításával és főként a parkolási gondok megoldásával. Ebből a szempontból a pozitív végletet a művelődés, a kultúra támogatása és a műemlékek felújítása jelenti.
A győriek egyharmada rendelkezik friss tapasztalatokkal a polgármesteri hivatal működéséről: 59 százalékuknak könnyen sikerült elintéznie a hivatalban az ügyét, s 69 százalék volt elégedett az ügyintézővel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonsági őrök verték az íreket?

A Petz-kórházban kezelik azt az angoltanárt, akit szombaton éjjel – a gyanú szerint – az egyik győri diszkó biztonsági emberei úgy megvertek, hogy a lába eltörött és műteni kellett. A biztonsági őrök – akik az ír férfi testvérét bántalmazták – már őrizetben vannak. A diszkósok szerint viszont ők nem üthettek meg senkit. Tovább olvasom