Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 23°C | 33°C Még több cikk.

A győri nők egészségéért

A győri nők egészsége fókuszba került. Az amerikai kormány finanszírozásával problémafeltáró csoportok alakulnak ezekben a hetekben, képzési programok indulnak.
Később információs forrásközpontok alakulnak, melyek a nők egészséges életmódjának megőrzését szolgálják. Az Amerikai Nemzetközi Egészségügyi Szövetség tíz éve közös munkába kezdett térségünk országaival. A szövetség együttműködésére sikeresen pályázó kelet-közép-európai városok amerikai partnervárosuk segítségével közös programot dolgozhatnak ki az egészségmegőrzés, a gyógyítás különböző területein. Győr az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének tagvárosaként hét másik magyar várossal versengett az amerikai kormány támogatásáért, melyből győztesen került ki. Pittsburghgel fél éve tart a testvérkapcsolat. A munka középpontjába a nők egészségének megőrzése került. Az amerikai–magyar partnerprogram teljes költségvetése – melyet az amerikai kormány finanszíroz – 150 ezer amerikai dollár.

Megkezdődött a munka

Miklósyné Bertalanfy Mária WHO-koordinátor a Kisalföldnek nyilatkozva elmondta: a közelmúltban tartottak tréninget annak a tíz majdani csoportvezetőnek, akik hamarosan megkezdik a munkát. A csoportok tagjait úgy választják ki, hogy reprezentálják a győri nők széles körét. Lesznek köztük képviselők az egyetemisták, a szociálisan hátrányos helyzetűek (köztük kisgyermekesek, túlkoros iskolások, munkanélküliek, romák) és az egészségügyi dolgozók köréből is. Feladatuk azoknak a győri nők egészségét érintő problémáknak a feltárása, amelyeknek a megoldásában segíthet a program.
Az elképzelések szerint ez mindenképpen magában foglalná a fiatalok szexuális felvilágosítását, a kismamák egészséges életmódra ösztönzését.

Információs központok

Szeptemberben a tervek szerint megalakul a Liezen-Mayer utcai család- és nővédelmi tanácsadóban az első információs forrásközpont, melyet jövő év januárjától még négy alközpont követ a város különböző pontján. A nők egészségének megőrzését, a családi életre való felkészülést segítik a majdani központokban elérhető tájékoztató kiadványok, szolgáltatások.
A WHO-koordinátor elmondta: a program keretében szeretnének sort keríteni különböző korosztályokat érintő képzési programokra, melyek közül az első már júniusban megkezdődik. Az elképzelések szerint ősszel a város egy olyan konferenciának ad otthont, amelynek témája a nők reproduktív egészsége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nász és gyász

Az örömapa a lakodalom közben vesztette életét a közelmúltban Péren rendezett esküvőn. Elmaradt a… Tovább olvasom