Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

A győri műszaki tudományi egyetem a nyolcadik

Győr - A Felsőoktatási Műhely című folyóirat közelmúltban megjelent számában a hazai egyetemi, főiskolai karok népszerűségét elemezték. A nappali tagozatos alapképzésre jelentkezők és az első helyre beadott jelentkezési lapok száma alapján a győri Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kara ezévben a nyolcadik legnépszerűbb lett.

Az első helyet eredményei alapján az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara szerezte meg. A népszerűségi listán a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságtudományi Kara a második, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kara a harmadik legjobbként szerepel. Az idei első három helyezett kar az elmúlt évben is ugyanezt az eredményt érte el. A győri Műszaki Tudományi Kar egy év alatt a tizenötödik helyezettből lett nyolcadik, s közben két százalékkal többen jelentkeztek képzéseire. Az első tízben az ELTE három kara végzett. Az érdeklődés változása az ELTE élmezőnyben végzett karainál is mérhető: a Bölcsészettudományira 32, a Természettudományira 10, a Pedagógiai és Pszichológiaira 15%-kal kevesebben érdeklődtek, pályáztak az idei évben, mint tavaly. A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karára – a kilencedik helyezést érték el - 5%-kal csökkent a jelentkezők száma.

Széchenyi István Egyetem
Fotó: www.sze.hu

A folyóiratban több széchenyis szak jelentkezőinek területi megoszlásáról is találunk adatokat. Győrben a jogász szakon az elmúlt évben és az idén is a jelentkezők 49,5%-a Győr-Moson-Sopron megyei volt. A statisztikai régió másik két megyéjéből (Vas és Zala) a jelentkezők aránya közben felére, 14,3%-ról 7,1-re csökkent. A többi országrészből, megyéből viszont növekedett az érdeklődés: 36,2%-ról 46,2-re változott az ezen területről jelentkezők száma. A győri gépészmérnöki szakot az elmúlt és az idei évben is gyakorlatilag azonos területi érdeklődés jellemezte: a jelentkezők 30%-a mindkét vizsgált évben stabilan a megyéből pályázott, a régió további két megyéjének aránya 14%-ról 18-ra, a többi országrészé, megyéé 56%-ról 52-re változott. A győri mérnök informatikus képzésre 30,2%-ról 34,5-ra növekedett a megyei jelentkezők aránya. Szintén növekedett (18,2%-ról 22,9-re) a régió két további megyéjéből a szakot választottak száma, s közben 51,6%-ról 42,6-ra csökkent a többi országrész, megye jelentkezőinek részesedése.

A gazdálkodási és menedzsment szakon növekedett (44,2%-ról 51,1-re) a megyéből jelentkezők aránya, a régió másik két megyéjének százalékos részesedése minimálisan, 12,9-ról 13,8-ra bővült. A többi országrészből, megyéből 42,9%-ról 35,1-re csökkent a széchenyis képzést választók részaránya.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóbuszok sztrájkmenetrendje

Az olvasói tájékoztatás érdekében összegyűjtöttük a keddi sztrájk ideje alatt közlekedő helyi- és… Tovább olvasom