Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

A győri ló nem potyogtat? - nem látni a trágyagyűjtőt a patásokon

Négy hónapja kötelező trágyagyűjtőt rakni a győri lovak alá, s az olvasóra bízzuk, hogy hány igavonó alatt látott pelenkát január óta.

Mint megtudtuk, a polgármesteri hivatal eddig még nem bírságolt mulasztás miatt, annál inkább küzd viszont az engedély nélküli állattartással.

Az országos sajtó figyelmét is felkeltette, hogy az állattartási rendelet részeként előírták Győrben a lovak ˝bepelenkázását˝, amolyan bécsi mintára. Kérdéses volt és ma is az, hogy miként fog mutatni a készség a fuvarozásra használt állatok feneke alatt, és egyáltalán hányat szoktatnak majd rá a költséges újdonságra. Márpedig a rendelkezés januárban életbe lépett, azóta 30.000 forintig terjedő pénzbírsággal és helyszíni bírsággal sújtható az, aki Győr belterületén, szilárd burkolatú úton nem köti a lova alá a trágyagyűjtőt. Lipovits Szilárdtól, Győr jegyzőjétől megtudtuk, a 4 hónap alatt emiatt nem érkezett a hivatalhoz szabálysértési feljelentés és helyszíni bírságot sem szabtak ki.

Ugyanakkor Győr egyik legnagyobb lovasboltja, a Lovasvilág úgy tájékoztatott: egy kézen is megszámolható, hogy hányan vásároltak eddig a trágyagyűjtőből, amely egyébként rendszerint készleten van. Akik vettek, elsősorban hobbi- és sportlovasok, s az nem fordult elő, hogy haszonállattartók is vásároltak volna a 4900 forintos termékből, jóllehet épp az ő városi útvonaluk indokolta a szabályozást.

Nagy István szerint nem minden ló szokja meg a pelenkát, de egy magára valamit adó fiákeres enélkül el sem indul. Fotó: Krizsán Csaba
Nagy István szerint nem minden ló szokja meg a pelenkát, de egy magára valamit adó fiákeres enélkül el sem indul. Fotó: Krizsán Csaba

Ezt már csak azért is kijelenthetjük, mert Győrben az egyetlen fiákeres, akinek ténykedése valóban a bécsi lovaskultúrára hajaz, már tíz éve odaköti helyére a ˝liberót˝, vagyis a jogszabály nem őt célozta meg.

– Én az udvarra sem megyek ki anélkül, hogy ne tegyek trágyagyűjtőt a lovak alá – mondja Nagy István fiákeres. – De erre nem a rendelet kényszerített. Sok rendezvényt, esküvőt vállalok, és nem mutat jól, ha fotózás közben mondjuk a Liszt Ferenc utcában kezd el potyogtatni az állat. Márpedig a ló zsákmányállat-tulajdonságokkal rendelkezik, s ahol tömeg van, zaj van, ott az idegessége ezt előidézi. Az én lovaim – munkámból eredően – jóindulatúak, ezért ha nem is azonnal, de megszokták a dolgot – magyarázza a szakember, akinek gyűjtőit egyébként többen kölcsönkérték mintául, hogy spórolásképpen csináltassanak hasonlót.

Tavaly júliusban lejárt a kétéves moratórium és ettől kezdve az igencsak érintett Újváros nagy részéből kitiltották a haszonállatokat.
Az biztos, hogy a probléma nem oldódott meg, de a hivatal láthatóan nem is ez ellen, hanem általában a lótartás ellen harcol. Tavaly júliusban ugyanis lejárt a kétéves moratórium és ettől kezdve az igencsak érintett Újváros nagy részéből kitiltották a haszonállatokat. A jegyzőtől megtudtuk: 25 eljárás indult, ezt 7 esetben kellett határozattal nyomatékosítani, s úgy tűnt, hogy a lakosság eleget tett a felhívásnak.

Utána azonban kiderült, hogy vagy ismét, vagy újonnan, de mégis tartanak lovakat egyes helyeken. S bár érdekes módon panasz nem érkezett a lakóktól, a környezetvédelmi csoport félévente ellenőriz és több helyen folytatja is a végrehajtást.

Olvasóink írták

 • 5. mamuska 2010. május 11. 11:02
  „"...többen kölcsönkérték mintául, hogy spórolásképpen csináltassanak hasonlót. "
  A lotartas valoszinu nem olcso mulatsag.A 4900Ft-ot sokalljak?
  Kutyaszart ne hasonlitsuk a loszarhoz. A kutya a fuben vegzi a dolgat. A lo meg ahol eppen rajon.Meretbeli kulonbsegekrol nem szolva.
  Az allattartokat meg szigoruan meg lehet buntetni, ha nem szedik fel kedvencuk vegtermeket.”
 • 4. Goldmund 2010. május 10. 11:10
  „Igaz, én ritkán járok Újváros felé, inkább Nádorváros, Belváros, Gyárváros felé, de az elmúlt 4 hónap alatt nemhogy trágyagyűjtővel ellátott lovaskocsit, de egyáltalán lovaskocsit sem láttam!
  Nem tudom, mi értelme kitiltani Újvárosból a lovakat, ha az ott lakókat ez nem zavarja (a cikk szerint panasz nem érkezett az ott lakóktól).
  Gyermekkoromban még rendszeresen jártak lovaskocsik a városban. Ma már gyakorlatilag sehol sem látok. Mégis most csinálnak belőle problémát? Műbalhé! Ennél nagyobb gond nincs ma Győrben?”
 • 3. anuvuk 2010. május 08. 11:57
  „"A győri ló nem potyogtat"
  A vásárcsarnok körmyékén a járdákat érdemes megnézni, csupa kuty sz@r a környék.
  A kutyások, autósok azon "harcolnak" mikor válik, frissen aktuálissá a dolog,- úgy hogy, magasan pótolják a potyogtatást a kutyások.
  Közterület felügyelőknek, - csak egy tábla !!!!!”
 • 2. Tabornok 2010. május 08. 05:43
  „"S bár érdekes módon panasz nem érkezett a lakóktól," /S bár/ tud róla a hatóság. mégis a feljelentőkre várnak. A kutyatartás sincs rendben Győrben, mert várják a lakosság feljelentéseit. Rendbe kellene tenni, nem sopánkodni!”
 • 1. fortuna54 2010. május 07. 15:39
  „Ez gondolom,csak a külföldi paripákra érvényes,mert ugye a magyar milöbarátságossabb gombócot potyoktat.Punka mit szolsz hozzá?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koktélbár nyílik a Széchenyi téren

Műemléképületben nyílik koktélbár és kávézó Győr barokk főterén - tudta meg a kisalfold.hu. Tovább olvasom