Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

A győri közgyűlés nem csökkentette az iparűzési adó kulcsát

Győr - Több mint ezer esetben rendelték el kerékbilincs alkalmazását, és kilencszáz autót szállítottak el tavaly Győrben. A közterület-felügyelethez öt és fél millió forint bírság folyt be.
A városi közterület-felügyelet tavalyi tevékenységéről számolt be Truka István, a szervezet vezetője a győri közgyűlés csütörtöki ülésén. Tájékoztatásából kiderült, hogy a legjellemzőbb szabálysértés a szabálytalan parkolás volt 2007-ben, ilyet csaknem másfél ezren követtek el. Közel ötszázan a behajtási tilalmat sértették meg, 34-en üzemképtelen járművet tároltak közterületen, 21-en kutyával veszélyeztettek.A felügyelethez 5 millió 483 ezer forint bírság folyt be. Kerékbilincs elrendelésére 1168 esetben került sor. Összesen 900 járművet szállíttattak el a forgalom akadályozása miatt. Truka István hangsúlyozta, egytizedével nőtt a szankcióval lezárt esetek száma.

Vita a kulcsokról

A közgyűlés az MSZP indítványára tárgyalt a helyi adókról. A pénzügyi bizottság előterjesztésében – ahogy arról keddi számunkban részletesen beszámoltunk – két fontos megállapítás szerepelt: Győr nem tervezi 2009-től ingatlanadó bevezetését és nem lát lehetőséget az iparűzési adó mértékének idei csökkentésére.


A legjellemzőbb szabálysértés a szabálytalan parkolás volt 2007-ben. Kerékbilincs elrendelésére 1168 esetben került sor.

A szocialisták az ülésen azt indítványozták, hogy az eddig mentességet élvező vállalkozások – például az Audi – belépésével várhatóan 14 milliárd forintra emelkedő iparűzésiadó-bevételből juttassanak vissza a cégeknek, és az adókulcsot szállítsák le 2-ről 1,6 százalékra. Szabó József (Magyar Demokrata Fórum) azt javasolta, hogy a város mondjon le hárommilliárd forint iparűzésiadó-bevételről, s a vállalkozások az így megmaradó pénz felét közcélra, másik felét beruházásokra költsék.

Mindkét javaslat elvérzett a szavazásokon. Szijjártó Péter (Fidesz) úgy vélte, az önkormányzat akkor tud adót csökkenteni, ha a gazdasági környezet erre lehetőséget ad, az önkormányzatok azonban „gatyára vannak vetkőztetve". Dézsi Csaba András (Fidesz) kifejtette: a kormány semmilyen szinten nem támogatja Győrt. Kalmár Ákos (Fidesz) szerint előbb a központi adókat kellene csökkenteni az MSZP-nek, és akkor lehetne kellő erkölcsi alappal helyben az adócsökkentés mellett érvelni.
Bárány István (Pro Urbe) módosító indítványát ugyanakkor megszavazta a testület. Eszerint 2009 közepéig újra áttekintik a helyi adók csökkentésének lehetőségét, az addig befolyó bevételeket figyelembe véve.

Emelkedő illetmények

A győri közgyűlés döntött a polgármester és az alpolgármesterek illetményének 5 százalékos emeléséről, január 1-jei hatállyal. Az indoklásban az szerepelt, hogy a köztisztviselői illetményalap 36.800-ról 38.650 forintra nőtt az év elején. Borkai Zsolt polgármester fizetése bruttó 579.750, költségátalánya 173.900 forintra emelkedett. A három főállású alpolgármester, Ottófi Rudolf, Németh Zoltán és Simon Róbert Balázs bére bruttó 534.450 forint lett.

A testület Szijjártó Péter indítványára utcát nevezett el az ETO férfi kézilabdacsapatának tavaly elhunyt edzőjéről, Tóth Lászlóról: a Magvassy Mihály Sportcsarnok előtti, a Nagysándor József utca és a Mártírok útja közötti, eddig névtelen utat.

Borkai Zsolt és Szijjártó Péter arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy a Petőfi Sándor Művelődési Házat eddig is működtető Harmónia Művészeti Kht. nyújtott be egyedül pályázatot a ház működtetésére, így az önkormányzat tavaly december végén vele kötött közművelődési megállapodást további hat évre.

Színigazgatói pályázat

A közgyűlés pályázatot írt ki a Győri Nemzeti Színház igazgatói posztjára. Korábban arról volt szó, hogy ezzel megvárják, míg lezárul a korábbi direktor, Korcsmáros György munkaügyi pere, a mostani előterjesztésben azonban már az szerepelt, hogy a jogi eljárás beláthatatlan ideig elhúzódhat. Az intézményt jelenleg megbízott vezetőként Forgács Péter irányítja.

Olvasóink írták

 • 3. FERGIE 2008. január 27. 16:46
  „Közetületes ,,Barátaim" A Stelczer Lajos utcába is gyertek!!
  Amúgy a kora esti,és a késő esti órákban hol vagytok???
  Tele van az utca kocsikkal,a tulajt meg engedéllyel is cseszegetitek!!! Ejnye!!! Végezzétek este is amunkátok, ne csak reggel! Adjak még tippeket??? Bár a fizetést nemkapok érte!”
 • 2. Laci74 2008. január 26. 20:28
  „Tisztelt Hancz Úr!
  Rengeteg pozitív eredmény van a riportban, de a negatívum az, hogy a fiam a kerékbilincselés miatt közel volt a fulladáshoz. A büntetés nem érdekel de, ha bekövetkezett volna a fia halála, akkor ki a felelős? Truka Úr, Borkai Úr, vagy a Konrol P Kft? A gondomat megértik de....”
 • 1. Joe 2008. január 26. 17:05
  „Ja persze ha az ember tanulmányozza ezt a készuleket lehet oda megoldás hogy nem tudjak rá rakni a kerékre rakni a bilincset. Lehet hogy tudják csak nem muxik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

240 ezer hektár föld sorsa a tét

Magyarország - Az MDF megyei agrárkollégiuma az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe:… Tovább olvasom