Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

A győri könyvtár szocialista rendszerben épült hibáit uniós pénzből pofoznák helyre

A tervekben megjelenő korszerűsítés a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár modernizálását eredményezné körülbelül 27 millió forintból.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a SEE (South East Europe Transnational Cooperation Programme - Dél-Kelet Európai Transznacionális Együttműködési Program) keretében pályázatot nyújtott be ’ATRIUM’ címen (’Architecture of Totalitarian Regimes of the XX. Century In Urban Management’, azaz ’A XX. századi totalitárius rezsimek építészetének kezelése a városmenedzsmentben’).

A projektben 11 európai országból 18 partner vesz részt, köztük két magyarországi: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Széchenyi István Egyetem Baross Gábor Építési és Közlekedési Intézet.

A projekt megvalósítására 2011. január és 2013. június között kerül sor.

A projektben résztvevő partnerek célja, hogy a XX. századi totalitárius rezsimek építészeti örökségének kulturális és történelmi vonatkozásait, illetve a kortárs építészeti értékeket bemutassák a nagyközönség számára, ezzel is elősegítve Délkelet-Európa turisztikai-, gazdasági fejlődését.

A projekt partnerek elkészítenek egy beadványt az Európai Tanács számára, melyben kérelmezik a projektben kijelölt útvonal felvételét az Európai Kulturális Útvonalak közé.

Győrben a Bercsényi Miklós Szakközépiskolát, a Lukács Sándor Szakközépiskolát, a Malomliget lakótelepet, a Nemzeti Színházat, a MÁV pályaudvart és postahivatalt, illetve a Szent István út 35-39. hatemeletes lakóházat érinti a projekt, és ezek mellett kiemelten foglalkozik a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár épületével, mint a győri kultúra egyik fontos központjával.

A városi könyvtár 1980-ban épült a pártállam igényeinek kiszolgálására. Az építmény ezért nem elsősorban a felhasználói igények figyelembevételével készült, a terek felhasználásánál egyrészt a levegőtlenség és zsúfoltság tapasztalható, míg másutt a kihasználatlanság, energia-és területpazarlás mutatkozik.


Nem szép, de azért szeretik a győriek a városi könyvtárat.
Nem szép, de azért szeretik a győriek a városi könyvtárat.

Az önkormányzat a projekt keretein belül konkrét engedélyezési és kiviteli szintű építészeti terveket készíttet el.

A tervekben megjelenő korszerűsítés a könyvtár modernizálását, az intézmény szabadidős, kulturális-turisztikai és információs találkozási ponttá válását szolgálja az alsó szinten található gyermekkönyvtár alapterületének bővítése és XXI. századi igényeknek megfelelő
kialakítása mellett.

Az épülethez két főbejáratot terveznek, melyek egy aulába vezetnek. A földszinten konferenciaközpontot (klubhelyiség) és kiállítóteret, az emeleten felnőtt- és gyerekkönyvtárat, valamint egy kávézót alakítanak ki a kihasználatlan lapos tetőn.

A koncepció legfontosabb törekvése, hogy az újítások által az épület meglévő funkciói a mai igényeknek megfeleljenek, illetve további funkciókkal bővüljenek a létesítmény eredeti értékeinek kiemelésével.

A programot követi az épület térbe szervezése és az új elemek építészeti arculata is.

A közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott nyertes tervező az INCORSO Építész és Építőműhely Kft.

A projekt tervezett költségvetése 98.220 euro, azaz mintegy 27 millió forint.

Ebből az EU támogatás 95 százalék, így a projektben való részvétel 5 százalék önkormányzati önrész biztosítása mellett valósítható meg.

Olvasóink írták

 • 18. ikalav 2012. május 02. 11:11
  „17. urbipisti

  Egyetértek azzal, hogy építészeti értékkel bír az épület. Azzal is, hogy a "Hogyan"-on van a hangsúly. Ezért sem igazán értem, hogy miért ne maradhatna meg a téglaburkolat egy közbeszerzés során, főleg, ha hozzá sem akarnak nyúlni.

  Te is tudod, hogy az Incorso nem Révi Zsolt cége volt. Az, hogy dolgozott velük együtt, az mit bizonyít, szerinted? A győri építészekkel (sejtésem szerint egy vagy közülük) is dolgozott együtt - akkor innentől nem tervezhetnek Győrben győri építészek önkormányzati beruházást? RZS 2006 óta győri főépítész, ez a cég pedig 2011-ben nyert el először közbeszerzést a városnál. Szerintem nem érdemes hangulatot kelteni.”
 • 17. urbaniastapista 2012. május 01. 20:06
  „4. ikalav.
  Itt vagyok, ...
  Az, hogy fejlesztenek valamit, az nem baj. Az sem, hogy ki, csak az, ahogyan.
  Ez az épület a hetvenes-nyolcvanas évekből egy ritkaság, mert építészeti értékkel bír, legalábbis helyi szinten.
  Az jó kérdés lesz, hogy ez (főként a téglaburkolat) hogyan maradhat meg egy közbeszerezett felújítás során.
  Amúgy a tervező cég a mostani főépítész cége volt, vagy legalábbis velük/nekik dolgozott győri élete előtt. A Dunakapu teret is így tervezik.”
 • 16. Ahab67 2012. május 01. 14:40
  „No, szóval az történt, hogy annak idején nem engedett Kádár János új épületet építtetni pártház céljára. Ekkor fundálták ki, hogy kulturális központ lesz, mozi és könyvtár. Az utolsó "körben" a mozi funkcióját megváltoztatták, és MSZNP párház lett belőle. A mozit pedig abba a kis helyiségbe "álmodták át" ami most a gyermekkönyvtár a földszinten, évekig lehetett látni még a vetítőnyílásokat is a gépteremből... Így bukott el az adyvárosi kulturális centrum terve.
  Az áttervezés kerül ennyibe, amivel egy modern közösségi szabadidős központtá (is) válna a könyvtár...”
 • 15. Tabornok 2012. április 29. 06:19
  „"A városi könyvtár 1980-ban épült a pártállam igényeinek kiszolgálására."
  Melyik huszonévestől rendelte ezt az irományt a fideSS?”
 • 14. há 2012. április 28. 19:05
  „Na, akkor kezdjük az mszp lebuj eltüntetésével! Köszönjük!”
 • 13. oPTiKa 2012. április 28. 08:18
  „Gőcze_László, teljesen igazad van. A KO cikkösszedobói gyakrabban kesesik fel a manna.ro bulvároldalt, mint bármilyen, számukra feltehetően hasznosabb olvasmányt - beleértve az általános iskolai "Színes anyanyelv" tankönyvsorozatot.

  Azon nem lepődtem meg, hogy Győr város tartalékolja a milliárdjait - ugyanis ilyen globális gazdasági helyzetben pont az ellenkezője szolgálná jobban a város és lakói érdekeit. Tudom, ettől megint megsérdődnek, de talán meg kéne próbálni a haverok támogatása helyett hasznosan, a város kis- és középvállalkozóit foglalkoztatva költekezni.”
 • 12. ERZSÉ 2012. április 28. 07:36
  „A legédesebb a dologban, hogy ezt a létesítményt annak a Keresztes K. Sándornak a felesége tervezte, aki az MDF kormány minisztere volt. Az újságírói hülyeség nem ismer határokat.”
 • 11. Gőcze_László 2012. április 27. 13:40
  „A harsogó címből nagyon hiányzik egy névelő, meg egy vessző. A mostani formájában valahogy a királynőt megölni nem kell félnetek ... értelmezésű lehet.
  Tehát: A győri könyvtár a szocialista rendszerben épült, a hibáit ..., avagy A győri könyvtár szocialaizmusban épült(?) hibáit ...
  Azért hibát talán még akkor sem építettek.
  Van a városnak több milliárd pénzmaradványa, immár évek óta. Mi a fenére tartalékolja?”
 • 10. Goldmund 2012. április 27. 13:29
  „Kicsit off:
  Az a "totalitárius rendszer" (egyébként egyszerűbb lenne totális rendszernek mondani), szóval az a rendszer épített pl. egy bölcsödét a Liezen-Mayer u. és Somogyi B. u. sarkán. Bizonyára a pártállam igényeinek a kiszolgálására.
  Aztán a demokrácia ezt bezárata, lerombolta és társasházat épített a helyére. Amúgy jelenleg egyébként bölcsödei és óvodai férőhely hiány van.
  Csak úgy eszembe jutott a cikkbeli hangnemről.”
 • 9. Primax 2012. április 27. 13:24
  „a)
  Egy könyvárnak nem kell szépnek lennie.
  b)
  És :
  Példának okáért 1930-32-ig épült a nicki duzzasztómű, a Rába 65,5 folyamkilométerénél, tegyük hozzá gyorsan, hogy a horthysta érában...és már azt is felújították 1995 és 1999 között. Nem emlékszem, hogy a horthysta évekre utaltak volna akár egy szóval is akkoriban...
  A lényeg : miért kell ide - is - belekeverni a politikát ?”
 • 8. oPTiKa 2012. április 27. 13:08
  „Hannoverben is vannak hasonló épületek. Ott melyik totalitárius rezsim építette őket?”
 • 7. cseppek 2012. április 27. 12:58
  „asvel
  Mire is gondolsz? A fejlesztésből semmi nem jut a "másik félre". A Tesco egyébként elkerülte a figyelmedet...”
 • 6. asvel 2012. április 27. 11:36
  „3. lezlidzsi 2012.04.27. 08:24

  Az épületnek a könyvtár csak az egyik fele, a másik az MSZP pártközpontja.”
 • 5. _Zoli_ 2012. április 27. 10:53
  „"A projekt megvalósítására 2011. január és 2013. június között kerül sor."
  Ez igen már több mint egy éve megy és .....................??????????????????????
  A kivitelezésre meg majd jut 3 hónap!”
 • 4. ikalav 2012. április 27. 09:52
  „A harsogó cím tényleg hülyeség, bár inkább tudatos hatásvadászatnak/torzításnak tűnik. Ha valaki elolvassa a cikket, rájön, hogy itt a projektre van 27M forint, aminek egy része a tervek elkészítése. Ha mondjuk még megnézitek pl. a győrplusz cikkét is (http://gyorplusz.hu/cikk/tervek_keszultek_a_varosi_konyvtar_megujitasara.html), akkor elolvashatja, hogy a kivitelezés kb. 400M forint lenne, amire a város szeretne majd pályázni - ha lesz ilyen pályázat.

  Legalább előre gondolkodnak, szerintem ez jó.

  Hol van urbanistapista? Ő mindig le szokta szólni ezeket a fejlesztéseket, mert az önkormányzat csinálja.”
 • 3. lezlidzsi 2012. április 27. 08:24
  „A pártállam milyen igényeinek kiszolgálására építették a könyvtárt? Tudtommal akkor is könyveket kölcsönözni jártak oda az emberek.”
 • 2. thermál 2012. április 27. 07:16
  „Értékesebb lenne, ha az épeleten belül költenék el ezt a "hatalmas" összeget!”
 • 1. Gőcze_László 2012. április 27. 06:15
  „Harsogó cím, hasonlóképpen célzatos pályázati elnevezés egy kis hibával. A felsoroltak mindegyikét 1945. után, azaz egy rendszer működése alatt építették, de nem a pártállami jelleg kihangsúlyozása végett.
  Ugyan mit lehet manapság 27 millióból megvalósítani? Még hogy helyerpofozás?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péterfy Bori Győrben koncertezik

Péterfy Bori és zenekara, a Loveband május első szombatján, ötödikén lép fel a Bridgeben. A… Tovább olvasom