Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

A győri kistérség országos harmadik

A győri kistérségben élők rendelkeznek a harmadik legmagasabb jövedelemmel az országban – derül ki egy nemrégiben megjelent kutatásból. A mosonmagyaróvári és a soproni körzet lakói átlagosan vagyonosak, a csornaié, a kapuvárié és a tétié az országos átlag alatt találhatók.
Nehéz feladatra vállalkozott a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem regionális földrajzi tanszékének két oktatója, Jakobi Ákos és Kiss János Péter. A kutatók arra tettek kísérletet, hogy a 2000-es adatok alapján tudományos módszerrel megbecsüljék a 150 hazai statisztikai kistérség lakosainak átlagos jövedelmét. (A kistérségek száma azóta – 2004. január 1-jétől – 168-ra emelkedett.)

Becsléssel dolgoztak

A szerzőpáros abból a feltevésből indult ki, hogy az APEH-adatokból kiszámítható összeg mind nagyságában, mind térségi arányaiban számottevően eltér a ténylegesen rendelkezésre álló jövedelemtől. Magyarázatképpen hozzáteszik, hogy a személyi jövedelemadózásban jelentős, területileg is különböző tételek nem szerepelnek – például a mezőgazdasági kistermelés vagy a kisvállalkozói tevékenység során költségként elszámolt összegek, a szürke- és feketegazdaságról nem is beszélve.

A kutatók olyan becslési eljárást dolgoztak ki, amelynek eredménye összehasonlítható az anyagi jólét és a lakossági életszínvonal mérésének hagyományos jelzőszámaival. Alapként a Központi Statisztikai Hivatal 2000-es „rendelkezésre álló háztartási jövedelem" adatsorát, illetve annak részletezett elemeit használták.

Az átlagot 35 kistérség éri el

Az egyik legfontosabb megállapítás, hogy a 150 kistérségből csupán 35-ben éri el az országos átlagot, azaz a 688 ezer forintot az egy lakosra jutó jövedelem becsült értéke – igaz, ezekben él az emberek 44 százaléka. Közülük csak hat fekszik a budapesti agglomerációtól keletre (Eger, Gyöngyös, Szeged, Kecskemét, Szolnok és Tiszaújváros), a többiek a Duna jobb partján Mosonmagyaróvártól Paksig, a nyugati határ mentén, a Balaton és Budapest környékén, illetve a nagyobb ipari centrumokban találhatók.

A pestieké a legmagasabb

A kutatás szerint 2000-ben a legmagasabb, 999 ezer forintos éves összjövedelemmel a budapestiek rendelkeztek. A fővárost a budaörsi (909 ezer forint) és a győri kistérség követte (906 ezer). Az első tíz további sorrendje: Veszprém, Dunakeszi, Pilisvörösvár, Szombathely, Székesfehérvár, Szentendre és Eger. Megyénk második és harmadik legjobb kistérsége ebből a szempontból a mosonmagyaróvári (698 ezer forint) és a soproni (688 ezer forint). Az országos átlagtól némiképp elmarad Csorna és vonzáskörzete (617 ezer), valamint a kapuvári (601 ezer) és a tét–pannonhalmi térség (590 ezer) egy állandó lakosra jutó összjövedelme.
A tanulmány internetcíme: „http:// geogr.elte.hu/REF/RTT-8hu/RTT-8.html#RTT 8. kötet:"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes lett volna a kezelés

Szájpadhasadékkal született a most négyéves kislány. Gond van a beszédével, látták ezt a szülők, és… Tovább olvasom