Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 15°C | 24°C Még több cikk.

A győri karácsonyi vásár: mennyi pénz lapul az emberek zsebében?

Győr belvárosa ünnepi díszekben pompázik, s megnyitotta kapuit a már-már hagyományos karácsonyi vásár is. Vajon milyen forgalomra számíthatnak a kereskedők? Videóval.

A Megyeháza téren, a Baross úton, az Arany János utcában és a Széchenyi téren egészen pontosan 85 faház várja a vásárlókat, míg a Széchenyi téren 20, más dizájnú – megkockáztatjuk: ezek a "viskók" jobban passzolnak a megújult térhez – faháznál szerezhetjük be a karácsonyi meglepiket.

Plazmatévé nincs, de szép kézműves termékekből nincs hiány
 

A forralt bor illattal kevert adventi forgatagban kis túlzással mindenki megtalálja a tuti ajándékot – na jó, plazmatévé nincs, mint ahogy más műszaki berendezés is hiánycikk a sétálóutcán.Adventi vásár Győrben. Videó: Cseh Róbert.


Rengeteg ellenben az egyedi kézműves termék, mint ahogy különböző játékokból és ínycsiklandó élelmiszerekből sincs hiány a győri karácsonyi vásárban.

A 2009-es árakat visszafogottnak találják – azt semmiképp sem lehet állítani, hogy a vásározók az egekig verték volna a portékáikon az árcímkéket –, de legalábbis a bevásárlóközpontok sem tűnnek sokkal olcsóbbnak.

A kereskedők egyelőre nem repesnek az örömtől

A kérdés csupán az, hogy mennyi pénz lapul az emberek pénztárcájában?

Nos, szolid árak ide vagy oda, azok a kereskedők, akikkel váltottunk pár szót, egyelőre nem repesnek az örömtől.


`Teltház´ a sétálóutcán. Fotó: H. Baranyai Edina.
`Teltház´ a sétálóutcán. Fotó: H. Baranyai Edina.


"Sajnos, továbbra is érződik, hogy a vásárlók kevés pénzből gazdálkodhatnak karácsony előtt. A forgalmunkon egyértelműen visszaköszön a gazdasági válság, s az, hogy sok család egyik napról a másikra él" – mondta a kisalfold.hu-nak a Dunakapu tér közelében kereskedő Nagy Sándorné.Szavazzon!


Mindehhez hozzátartózik, hogy ideális esetben most kezdődik csak a nagy karácsonyi (vásárló)láz, vagyis van még remény arra, hogy forduljon a trend.

Az biztos, hogy a magyar gazdaságnak jót tenne a fordulat.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. vonLichthofen 2009. december 14. 18:54
  „moderálva off”
 • 51. meir 2009. december 14. 16:41
  „51-es!! rizses-lecsot ne vegyel!!! olvastam valahol hogy igencsak aljas ize van!!!

  vonLichthoffen!!
  igen itt is van karcsonyi vasar Nazareth-ben,es Beith Leem-ben is!!! igaz itt poloingben mennek vasarolni,mert ugy +26° van este 21 h-ig!!
  voltam tegnap a Naharya-i tengerparton,ott meg furdeni is lehetett!!
  Ein Gev-nel telen is lehet mert egy csomo melegforras omlik direkt a Yam Kinneret-(Galileai To)-be!!!”
 • 50. zotya975 2009. december 13. 20:39
  „Én most megyek a tecsóba, nappal esélytelen vot bejutni akkora tömeg volt, most is szerintem a Decatlonnál parkolok, és odasétálok. Muszály egy-két dolgot vennem, mert jövő héten Egerszalókon melózok kell konzerv, meg hasonló.”
 • 49. Agent 2009. december 13. 19:54
  „49, téli ablakmosóért ugrottam be a Metróba ma, mivel a Tesco eleve esélytelen volt, az autók keringtek a parkolóban, mert nem volt hely, Metróban szintén őrületes tömeg, fullra rakott kosarakkal (NEM kenyér, liszt és cukor!). Lódítasz.”
 • 48. Joel 2009. december 13. 17:50
  „Nincs pénze az embereknek. A regnáló rezsim elszegényítette a családokat a hét évi uralkodásuk alatt.
  Csak gyűlölettel tudok gondolni a neobolsevista-liberális "elitre", akik szétlopják az ország vagyonát.
  Nem tudom elképzelni hogy kik azok a 14% tagjai, akik a maszopra szavaznának.”
 • 47. vonLichthofen 2009. december 13. 17:16
  „meir 46,
  tudom, de mindig alászaladok a labdának.
  Örülök mindamellett, hogy otthon Erec Israel-ben is van Karácsonyi vásár s jól láthatod/a szavaid után itélve/, hogy ott is milyen szar idén a Karácsonyi felhozatal.
  Még annyit tegyek hozzá a 40 hez, hogy nem tudom ezek a hozzászólók mit lázítanak itt.
  Magyarország az egyetlen az egész világon, ahol vendégként /egyenlőre/ meghívják egy idegen ország képviselőit, hogy az ország Parlamentjében mondják el véleményüket a magyarokról és a magyar állapotokról.
  Ugyanakkor országunk vendégszerető vezetői még arra is felkérik ezeket a vendégeket, hogy mondják meg az ország népének, hogy mi a helyes irány politikában, gazdaságban, kulturában és hogy ezek az irányvonalak majd betartatnak a jövő évi kormányváltás után.
  Szóval nekünk meir öreg Chavér igazán nincs mit aggódnunk a zsidóság Magyarországi jövője miatt.
  Az már most biztosítottnnak látszik minden téren, csak még az itt lakó tömegek szerepéről kell döntenünk, De már ez is napirenden van.

  Most olvastam egyébként, hogy az igazi magyarok 80 százalékának a DNA mintája megegyezik az Ashkenázi/Kazár eredetű zsidóságéval. Valószínű, hogy a jelenlétünk ellen botorul háborgók a húsz százalékhoz tartoznak?

  Más szemszögből sem érthető a háborgás. A pogány magyarok áttértek a Sámán-hitről a Kereszténységre némi rábeszélés után. Aztán az ország fele Protestáns lett. Aztán később a Kommunizmusban kezdtek hinni. Többségük aztán elvetett minden hitet.
  Most itt van egy tabula rasa, egy ártatlan üres tér, amit betölthetünk a mi 6000 éves vallásunkkal.

  Ezek a magyarok nem tudják mi jó nekik.

  Agent, üdv neked is.”
 • 46. zotya975 2009. december 13. 16:52
  „Na jó akkor a szappant hagyjuk. Volt egyedi sült gesztenye, direkt nekem tették be a zacsiba.”
 • 45. meir 2009. december 13. 16:51
  „Agent!
  "oreg meregzsak"!!! -ez most tetszett!!! de tenyleg!!! lol-lol-lol-lol!!!

  vonLichthoffen!!
  Nu?? Ugye?? <moderálva>

  Mar bizony a Karcsonyi vasar se az igazi!! en meg emlekszem olyanra ahol a kolkok majd kibujtak a borukbol oromukben mikor meglattak a vasarban a kakas formaju piros Kandiscukor nyalokat!!!most meg; csak a sok kacat ami meg rohadtul draga is!!!Mikor annak idelyen a Katholikus Pap -(nem minden hatso gondolat-remeny nelkul!!)- nekunk zsido kiskolkoknek adott egy egy igazan szepen fargott gurulos falovacskat,mi tudtunk orulni ennek is!!plane hogy nekunk az ujdonsag volt,ugye nalunk az utcaban nem laktak-(a falu szelen)-keresz
  tenyek!!a szuleink meg nem igen beszeltek nekunk arrol hogy mi is volna az hogy karacsony!!!annyit tudtam csak hogy a csalad osszejon es mindenki kivetel nelkul oroet okoz a masiknak!!igazan szep unnep!!!”
 • 44. adalfold 2009. december 13. 14:24
  „jaj a szappan témát ne kezdjük!!!!!!!!!!!! :D”
 • 43. adalfold 2009. december 13. 14:21
  „32. már csak az a baj, hogy akik a keresztyén istent prédikálják azok is elhiszik és vallják a ,,Dolgokat tönkretevők" felsőbbrendűségét.

  lehet h az egész kereszténység egy etikai gojosítás, hű szolgák gyártása??

  (:S)”
 • 42. zotya975 2009. december 13. 12:23
  „Volt kézzel készített szappan. Az is egyedi.:-)”
 • 41. csalán 2009. december 13. 11:44
  „Szemüveget a cikkírónak! Hol látott egyedi kézműves terméket????”
 • 40. Agent 2009. december 13. 07:47
  „40, :):) na ez jó volt, végülis nem lehet belekötni.”
 • 39. vonLichthofen 2009. december 13. 07:40
  „meir, alte Chavér,
  neked is kívánom mind azt a jót, amit nekünk kívánsz.
  <moderálva off>

  meir, kellemes ünnepeket Neked is a Családoddal együtt.”
 • 38. Agent 2009. december 13. 06:59
  „moderálva off”
 • 37. zotya975 2009. december 13. 05:45
  „Hát nem tudom gyerekek, lehet én tök egyszerű ember vagyok mnt a faék, nem nézem a kereskedő hasznát, hogy a multik, hogyan vernek át, az én életem ehhez túl rövid. Egyszerűen megpróbálok talpon maradni, élni és másokat is élni hagyni. Azt veszem és ott amire és ahol pénzem van. Na további szép napot mindenkinek!”
 • 36. meir 2009. december 13. 03:00
  „moderálva”
 • 35. meir 2009. december 13. 02:57
  „vonLichthoffen!!
  mi z´ujs??
  Hag Hanuccah Sameah Neked es az egesz Csaladodnak!!!!”
 • 34. vonLichthofen 2009. december 12. 23:44
  „zotya975,
  semmi gond, igy tanulsz.
  Tartsd a szemed nyitva, a szád csukva, a füled meg a nyakad tisztán a Tesco-ban leszállított áron vásárolt tusfürdővel.

  Most akkor ez a bakker szó jót jelent, vagy azt jelenti, hogy én egy pék aki volnék?”
 • 33. Révfalusi-szúnyog 2009. december 12. 23:39
  „A bevásárló centereknek én adnék egy vérbeli, magyar nevet. A név megértéséhez azonban tudni kell, hogy Erdélyben a nylonszatyrot és egyéb, műanyag csomagolóanyagokat is, pungának neveznek. Punga. A centereket javallom pungárium néven illetni a jövőben. Magam az őstermelői piacot, a magyar kézművesmunkákat és a sarki kisboltot részesítem előnyben, a pungáriumokat, amennyire lehet, kerülöm. Hamis csillogásuknak semmi köze sincsen a valódi karácsonyélményhez. Nálunk nem az ajándék jelenti a karácsonyt, persze van az is, de csak mértékkel és tudatosan évről évre csökkentve. Mindezt nem az anyagiak motiválják, mert hála Istennek erre nem lennénk rákényszerítve, az anyagiak nem játszanak ebben a folyamatban semilyen szerepet. Az emberi léleknek, ateisták számára pszichének, egészen másra van szüksége. Így én csak jókat derülök a sok erőlködő kereskedőn, ,,minőségi" árut kínáló értelmetlenen. Magán a vásáron is, mert azt hiszem, a derék győriek zömének fogalma sincsen arról, hogyan néz ki egy adventi vásár egy hagyományosan hívő kisvárosban az Alpokban, Bajorországban vagy Itáliában. Na mindegy, a lényeg, hogy jól szórakozom, amikor egymással szentségelő, türelmetlenkedő emberek nyomunlnak egyik faháztól a másikig, egyik bolt küszöbéről a másikéra, s számolnak, kinek milyen értékben vettek eddig. Szánalmas. Tán ennek is vége lesz egyszer, s a kereskedők munka után kell nézzenek, a vásárlók pedig megtalálják életük értelmét másban. Mondjuk a hitben, egy jó könyvben, gyermekben, szerelmesben, agg szülő szeme csillogásában, munkában, hivatásban, odaadásban, a mindennapok apró örömeiben.”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az emberi munka értéke

Közel 9,4 millió forintot nyert ősszel egy CÉDE-pályázaton épületfelújításra a nagybajcsi Napsugár… Tovább olvasom