Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A győri idősek és az egészség

A WHO Egészséges Városok Győri Programiroda koordinálásával tavaly ősszel létrejött egy városi munkacsoport, amely elkészítette a Győrben élő idősek egészségképét.
A felmérés részeként az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület önkéntesei kérdőívvel kerestek meg 321, 50 év feletti idős embert, az elemzést a napokban fejezte be Burkali Bernadett szociológus. Ennek alapján az előterjesztők javaslatot tesznek arra, hogy a város hozza létre – az idősek növekvő arányából adódó – hosszú távú fejlesztési tervét, és hogy hívja életre az Idősügyi Tanácsot, amely gondoskodna a generáció képviseletéről.

A vizsgálatba a város mindegyik városrészéből kerültek be lakosok. A megkérdezettek 45 százaléka nő, 55 százaléka férfi. Közel 20 százalékuk 60 év alatti, 35 százalékuk 60–70 év közötti, 22 százalékuk 70–80 év közötti és 23 százalékuk nyolcvan évnél idősebb.

A megkérdezettek 45 százaléka családi, 25 százaléka társasházban, 26 százalék panel-, 5 százaléka egyéb lakásban él. A nyugdíjasok közel fele – 48 százalék – hatvanezer forint alatti egy főre eső jövedelemből gazdálkodik. Minden negyedik megkérdezett egyedül él, 40 százalék él kettesben valakivel. A megkérdezettek 1,6 százaléka él olyan házban, mely nincs közüzemi vízhálózatba bekapcsolva. A lakás minőségével elégedetlenek legnagyobb arányban az Újvárosban, illetve Szigetben élők közül kerülnek ki. Zajártalomra legnagyobb arányban Kismegyeren, Szabadhegyen és a Belvárosban élők panaszkodtak.
Az emberek túlnyomó többsége (86 százalék) szereti a környéket, ahol él, többségük kielégítőnek tartja a közbiztonságot is. Televíziót átlagosan napi 3 órát néznek, olvasással naponta valamivel több mint 1,5 órát töltenek, elsősorban folyóiratokat, újságokat, szépirodalmat és útleírásokat olvas ez a korosztály.

A válaszadók 2/3 részének van valamilyen hobbija, és 18 százalék tartozik valamilyen közösséghez (egyesület, idősek napközi otthona, kulturális vagy szabadidős csoport). Alig minden tizedik megkérdezett végez csak valamilyen önkéntes munkát a városban, azonban ha igény lenne erre, 23 százalék vállalná ezt. Legszívesebben a civil szektorban tevékenykednének, szociális vagy oktatási területen.
Az idősek érdekeinek képviseletével a döntéshozó testületekben 34 százalék elégedett, de ezzel a kérdéssel kapcsolatosan nagyon sokan jelezték – 22 százalék –, hogy nem tudják megítélni ezt.

A megkérdezettek 21 százaléka rendszeres, 1,3 százaléka alkalmi dohányos. Közel nyolc százalék már leszokott és 70 százalék soha nem dohányzott. A nők 12, a férfiak 28 százaléka rendszeres dohányos. Míg az 50–59 éves nők 31, addig a hetven felettiek 2,3 százaléka dohányzik. Férfiak körében ez az arány: 50–59 évesek: 33 százalék; hetven felettiek: 15 százalék. A dohányosok átlagosan 39,6 éve dohányoznak, és 84 százalékuk legalább egy doboz cigarettát elszív naponta.
A régióban minden ötödik férfi nagyivó, ami az országos átlagnál kedvezőtlenebb. A nők 1 százalékos aránya kedvezőbb az országosnál. A vizsgálat szerint 37 százalék egyáltalán nem fogyaszt alkoholt. A fogyasztók negyede viszont napi szinten, további hét százalék kétnaponta. A nők 12 százaléka, a férfiak 32 százaléka fogyaszt alkoholt naponta. Napi rendszerességgel a nők közül a 70–79 éves korosztály, a férfiak közül a 60–69 éves korosztály fogyaszt alkoholt.

A válaszolók 80 százaléka szed rendszeresen valamilyen, akár többfajta gyógyszert is, szinte kivétel nélkül orvosi ellenőrzés mellett. Minden negyedik ember szed alkalmanként vagy rendszeresen altatót, nyugtatót.
A lakosság alig 41 százaléka tekinthető normál súlyúnak, közel 60 százalékuk különböző mértékben, de az ideális testsúlyánál nehezebb.
Nyolc százaléknak okoz rendszeres, és további 16 százaléknak alkalmankénti gondot önmaga ellátása. A válaszolók közül legtöbben házi segítségnyújtást igényelnének, illetőleg jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban vennének részt. Legnagyobb arányban a hetven év felettiek igényelnének valamilyen típusú ellátást. Legkevésbé a betegápolást és a haldoklónak nyújtott ellátást igényelnék.
Enyhe depresszióval küzd a válaszolók 49 százaléka, középsúlyos depressziós állapot feltételezhető 5,9 százalék, súlyos depressziós állapot 1,9 százalék válaszai alapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszer volt barokk cirkuszi sátor

Nem új keletű, hogy a két éve a Széchenyi térre települt fesztivál megosztja a győri lakosságot, sokak ellenérzését pedig növelte idén a cirkuszi sátor. A szervezők azonban a nemzetközi elismertségnek örvendő Mediawave ellehetetlenítésének érzik, ha a helyszínnel kapcsolatos bizonytalanság nem szűnik meg. Révi Zsolt főépítész a Kisalföldnek azt mondta: a Széchenyi téren most volt utoljára Mediawave. Tovább olvasom