Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

A győri hölgy, aki legyőzte a rákot és hosszú utazásokra indult - fotók

Raffay Margit életéért az orvosok nem adtak volna sokat 2000-ben. A győri hölgy műtét helyett a Breuss-kúrát válaszotta, gyógyulása után pedig Indiába, Peruba és Nepálba vezette az útja.

"A kilencvenes évek végén vérvétel után látták az orvosok, hogy baj van. Először arra gyanakodtak, hogy leukémia támadta meg a szervezetem, de aztán kiderült: a vastagbél-rendszeremben több helyen daganatos gócok jelentek meg.

1999. augusztus 26-án operáltak meg a győri kórházban, majd ezt követően fél év kemoterápiás kezelés következett.

Bár állandó hányinger gyötört, az orvosok azzal biztattak, hogy egész jól bírom az embert próbáló kezeléseket, így megszakítás nélkül végig tudtam csinálni a kemoterápiát" - kezdte portálunknak Raffay Margit.

"Amikor a rák megtámadott, igyekeztem a megszokott életemet élni"

"A betegségem egyik szörnyű pillanata volt, mikor 90 éves édesanyám meghalt.

Amikor meghallotta, hogy rákos vagyok, azt mondta, hogy nem akarja még egy gyermekét eltemetni, majd három hónappal később eltávozott közülünk.

Utólag visszagondolva édesanyám ápolása olyan szempontból `segített´ rajtam, hogy legalább nem a saját betegségemre figyeltem.

Ez később is fontos tapasztalatommá vált: amikor a rák megtámadott, igyekeztem a megszokott életemet élni, hétvégenként kimozdulni otthonról, vagyis mindent megtettem, hogy eltereljem a figyelmem a gyilkos kórról" - folytatta a győri hölgy.


Raffay Margit perui őslakossal

A kúra idején elvonult a világ elől

"2001-ben kiderült: a májamon áttétet mutattak ki, az orvosok szerint egyetlen esélyem maradt: egy kockázatos műtét, a májcsonkolás.

Azt is közölték: ha nem vállalom az operációt, akkor fél évem van hátra.

Augusztust írtunk ekkor, s mivel közel lakom a kórházhoz, gyalog indultam haza.

Séta közben döntöttem el: vállalom a felelősséget, de nem fekszem kés alá, s inkább utolsó esélyként megpróbálkozom alternatív gyógymódokkal.

A Breuss-kúra mellett döntöttem; többféle zöldségből készült lét és kétféle tea főzetét fogyasztottam 42 napon keresztül.

Úgy határoztam, hogy a kúra idején elvonulok a világ elől, s Badacsonyon található kis telkünkre költöztem.

12 kilót fogyott, de erősnek érezte magát

Közben gondoztam a hétvégi kertünket, kapáltam a szőlőt, úsztam a Balatonban, bicikliztem rövidebb távokon - ekkor sem engedtem, hogy a betegség gondolata rám telepedjen.

A terápia valójában radikális diéta, amely során ideális esetben sem az egészséges, sem a rosszindulatú sejtek nem tudnak szaporodni.

Bár 12 kilót fogytam a 42 nap alatt, erősnek és könnyűnek éreztem magam ez idő alatt" - elevenítette fel a badacsonyi sorsfordító napokat Raffay Margit.

Arra a kérdésünkre, hogy miért nem vállalta az operációt - dacból, megérzésből vagy félelemből? -, a győri hölgy úgy válaszolt: "sokkal inkább félelemből.

Tartottam a kockázatos beavatkozástól, s volt egy rossz orvosi tapasztalatom is: korábbi műtétem altatásakor súlyosan megsérült az egyik fogam.


Indiában elefántok hátán

"Korábban túl sokat idegeskedtem, aggódtam olyan dolgokon, amiken nem kellett volna"

Miután hazatértem a Badacsonyból, az orvosi vizsgálatok eredménye azt mutatta, hogy a májamon a rákos sejtek ugyan nyoma látható volt, de nem mutatott növekedést.

A betegség túléléséhez arra is szükség volt, hogy számos magánéleti gondot sikerült lerendeznem magamban, s ennek tudata felszabadulttá tett.

Korábban túl sokat idegeskedtem, aggódtam olyan dolgokon, amiken nem kellett volna. Ha az embert megtámadja a rák - főleg úgy, hogy egészségesen éltem, mindig sokat sportoltam, eveztem, túráztam -, akkor nyilvánvaló, hogy az életében valami nem stimmel.

Bármennyire fájdalmas is ezen keresztül menni, szükséges ezt felismerni".

Barangolás Nepálban, Indiában, Peruban és az El Caminón

A győri hölgy gyógyulása óta több jelentős túrán vett részt: túl az 50. életévén elutazott Nepálba és Indiába, Afrikában feljutott az Atlasz-hegység csúcsára, Peruban járt az inka ösvényen és látta a Machu Picchu-t is, valamint végighaladt Európa egyik leghíresebb zarándokútján, a spanyolországi El Caminón.


Az El Camino zarándokút elején

"Amikor elindultam egy remek társasággal az Atlasz-hegység csúcsára, hivatalosan még betegnek számítottam.

Amikor már 4000 méter felett jártunk, s egyre közelebb értünk a csúcshoz, akkor villámlott belém: nem igaz, hogy beteg vagyok, hisz feljebb jutottam a hegyen, mint néhány egészséges társam" - hallottuk a győri hölgytől.

Raffay Margit betegségének különböző szakaszait és az ezt követő utazásokat "Átmentem a szivárvány alatt" című könyvében írta meg.

A saját könyv története - "jót tesz az ember lelkének, ha kiírja magából a szenvedéseit"

"A Rákbetegek Győri Egyesületének egykori vezetője kért meg, hogy próbáljam meg összefoglalni 60-70 oldalban a betegségem történetét. Ő is meg akarta írni a sajátját, de sajnos, erre már nem jutott ideje.

Úgy tapasztaltam, hogy jót tesz az ember lelkének, ha kiírja magából a szenvedéseit, ezért továbbírtam a visszaemlékezéseimet.

A betegségem ideje alatt és azóta is több egykori rákos beteg memoárját végigolvastam - a legjobban a hétszeres Tour de France-nyertes, Lance Armstrong könyve tetszett -, s úgy éreztem, hogy mások küzdelme, tapasztalatai segítettek túljutni a legnehezebb pillanatokon.

Bízom benne, hogy a könyvem ehhez hasonlóan hozzá tud majd járulni a sorstársaim felépüléséhez" - zárta szavait Raffay Margit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Deák Bill Győrbe jön! - `A legtöbb tehetségkutató műsor csak átverés´ - videó

"A zene önzetlen szeretete és a kitartás a siker kulcsa. Annak idején azt mondták: fél lábbal nem vagy színpadképes!" - mondta a kisalfold.hu-nak Bill kapitány. Videó. Tovább olvasom