Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

A győri fiatalok közül minden harmadik próbált már drogot

Győrben 1994-ben, 1999-ben, 2003-ban és 2009-ben készült felmérés a fiatalok drogfogyasztási szokásairól. A legújabb vizsgálat megállapításait kedden délelőtt ismertették a városházán.

A vizsgálatok célcsoportjai az alap- és középfokú oktatási intézmények 7-13. évfolyamos tanulói voltak, 2009-ben 1220 főt kérdeztek meg. Körükben az illegális kábítószerek kipróbálása folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. A 90-es években tapasztalt ugrásszerű növekedéshez képest 2003 és 2009 között az emelkedés lassult, de a növekedési tendenciát nem sikerült megállítani.

Dohányzás

A dohányzás kipróbálása tekintetében a 7. osztályosok mutatnak még némi védettséget, a 8. osztályosok próbálási mintázata már nem tér el lényegesen a szak-, és középiskolásokétól. A dohányzás kipróbálásában a nemek közt mutatkozó különbségek, a 11. évfolyamra elmosódnak. A rendszeres dohányosok nagyobb arányban kerülnek ki a fiúk, az alkalmi dohányosok a lányok köréből. Iskolatípus tekintetében a gimnáziumba járók dohányzást próbáló gyakorisága közelít az általános iskolásokéhoz, a középiskolákénál jelentősen magasabb viszont szakiskolások dohányzás próbálása.
A kilencedikesek 28%-a, a tizenkettedikeseknek már közel 36%-a dohányzik legalább hetente. A lányok rendszeres dohányzása mindkét említett osztályban jelzésértékűen meghaladja a fiúkét.

Alkoholfogyasztás

Míg a hetedik osztályos fiatalok alig több mint kétharmad része ivott 1-2 kortynál több alkoholt életében, addig a kilencedikeseknek már közel 90%-a. A különböző típusú középiskolákon belül viszont nincs eltérés a fogyasztásra vonatkozóan.

Nemek szerint vizsgálva egyértelmű a fiúk nagyobb veszélyeztetettsége, hiszen a naponta vagy hetente többször fogyasztók túlnyomóan a fiúk köréből kerülnek ki.

Az első berúgás átlagos életkora 14,5 év, az alkoholfogyasztás első próbálása jellemzően ennél egy évvel korábban kezdődik. A 2003-as vizsgálat eredményeihez képest jelentősen emelkedett (16%-kal) az első részegségen már túlesett fiatalok száma. Romlott az alkoholfogyasztási gyakoriság is.

Illegális drogok

A mostani felmérés szerint minden harmadik fiatal életében legalább egyszer fogyasztott már valamilyen illegális drogot. A két nem közt nincs igazolható eltérés a kipróbálás tekintetében, noha a fiúk közt enyhén emelkedettebb. A kipróbálás évfolyamonkénti vizsgálata során szinte lineáris kapcsolat írható le.

Megállapítható a teljes, kétszülős családban élők védettsége.
A dohányzás, alkoholfogyasztás és az illegális drogpróbálás és használat igen markáns együttállást mutat. A kábítószer kipróbálás kapcsán veszélyeztetettek a depressziós tüneteteket mutatók, a deviáns magatartású, problémás iskolai magatartást tanúsító, és a heti több estét otthontól távol, a barátaikkal töltő fiatalok.

A fiatalok jelentős részének nincs reális veszélyészlelése az illegális droghasználat kapcsán. A használt szereket illetően a kannabisz próbálása mindkét nem esetében, az amfetamin származékok próbálása a fiúk körében emelkedett meg. Lányok körében a kokainnal történő kísérletezés kockázata fokozódott.

Minden vizsgált anyaggal kapcsolatosan nehezebbnek érzik a hozzájutást a fiatalok, mint 2003-ban. Az elkészült tanulmány elsődleges fontosságát az adja, hogy alapot teremt a már működő prevenciós programok újragondolásához illetve a jövőbeli intervenciók tervezéséhez.
Az idei évben kerül sor a Győr városi drogstratégia felülvizsgálatára, amelyhez a felmérés jó kiinduló alapot szolgáltat.

Olvasóink írták

 • 4. jirzi1 2009. április 29. 09:25
  „Remélem a gyermekeim lesznek a kivételek .Az biztos hogy tehetnének többet a drogdílerek ellen a rendőrök .És a gyerekek a vannak a legnagyobb veszélyben.”
 • 3. okostojas007 2009. április 29. 08:38
  „Kisalföld szerint
  - a szülőknek nem szabadna már túl kotán elengedniük gyermeküket egyes társasági rendezvényekre
  marhaság - éjjel tizenegy óra előtt el sem indulnak otthonról ..............................”
 • 2. kamikaze 2009. április 28. 18:06
  „szerintem minden második de akkor lehet hogy keveset mondtam!!!”
 • 1. lőddög 2009. április 28. 16:19
  „Nem minden harmadik fiatal próbált már drogot, hanem minden harmadik fiatal vallja!, hogy próbált már drogot. Ez is amúgy azt bizonyítja, hogy a "kapudrog elmélet" egy nagy baromság, mert akkor minden harmadik-negyedik győri ember hernyós lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sertésinfluenza: Mit mond az epidemológiai központ?

Nézzük az eddig hivatalosan ismert információkat: egyelőre nem ismert az oka annak, hogy az USÁ-ban… Tovább olvasom