Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

A Győri Fészek Klub változásokat generált

Két évvel ezelőtt hozta nyilvánosságra programját a Győri Fészek Klub. A meghatározó értelmiségiekből alakult civil kezdeményezés színre lépését a győri városvezetés heves kritikával fogadta.
Jancsó Péter, az elnökség tagja úgy vélekedett, két területen sikerült Győrben gyökeres fordulatot elérni. Korábban a város hallani sem akart arról, hogy hiteleket vesz fel a fejlesztésekre. Ezt a szemléletet meghaladta az idő. Nem történt semmi dráma, csak jobbak lesznek az utak, élhetőbb a város, ami csak öt év múlva valósulhatott volna meg, az már a jövő hónapban elérhetővé válik.

A Győri Fészek Klub értékelése szerint gyökeres fordulat történt a befektetők megítélésében is. A városvezetés korábban úgy vélekedett, Győr megtelt, nincs szükség újabb nagybefektetőkre. Ez a kijelentés károkat okozott a megyeszékhelynek, hiszen arra biztatta a tőkét, menjen csak tovább az autópályán, máshol teremtsen új munkahelyeket. A civil kör megítélése szerint Győrben már várják a befektetőket, ami szép és dicséretes, de még mindig hiányzik a városfejlesztési koncepció.

A Fészek tagjai egyetértettek abban: színre lépésük után Győrben megmozdult valami. Programjuk meghirdetését követően azonban a város kommunikációja végtelenül egyszerű volt. A vezetés azt mondta, Győr a legjobb, aki ezt vitatja, annak jól odacsapunk. Sajtótájékoztatókon és nyílt levelekben arról beszéltek, hogy aki bírál, az butaságokat beszél.

A város fejlődéséért kiáltó értelmiségi klub bírálata nem maradt hatástalan. A Győri Fészek Klub ma büszke arra, hogy változásokat generált, mivel számukra a város fejlődése mindennél fontosabb.
Megítélésük szerint az eredmények sorát gyarapítja az is, ami Győrött korábban elképzelhetetlen volt: elvi szinten megszületett a várospolitikai minimum a pártok között. Senki sem vitatja, hogy víz kell a Mosoni-Dunába, szükség van az északi elkerülőútra, miként azt sem, hogy Győr legyen a régió központja és szükség van a pályázati pénzekre.
Ez utóbbiak kapcsán a klub úgy véli, pályázati profizmusra lenne szükség Győrben, mivel nagyon kevés sikeres pályázatot adott be a megyeszékhely. Ugyanilyen kritikával illették a városmarketinget, amiben valami történt, de az még messze van az ideálistól. Szükség lenne egy jól működő gazdaságépítő cégre, Győrnek még ma sincs tudatos gazdaságépítő programja.

A legtöbb kritikával a város ügyintézését illették a Fészek-tagok. Még ma is nehézkes és időrabló az ügyintézés, pedig a gyorsaság ma versenytényező.

A Győri Fészek Klub meghatározó tagjai egyetértettek abban is, hogy az önkormányzati választások után összeálló új városvezetés is számíthat építő javaslatukra, programjuk ugyanis nem vesztette el aktualitását, s személy szerint azt a polgármesterjelöltet tudják támogatni, akinek programja a legközelebb áll a Fészek klub elképzeléseihez. Ennek egyeztetésére és megvitatására a jelölteket szívesen látják a klubban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovacsics: ''Kicsit bolond vagyok, nagy igazságérzettel''

„ A jövő héttől a huszonegy győri választókerületben egy-egy képviselőm meghallgatja az embereket és lejegyzeteli az őket leginkább foglalkoztató öt legfontosabb problémát. Én ezekre megoldást is kínálok, szeptember végén lekötve bemutatom. Ha nyerek, ez lesz a programom” – mondta lapunknak adott interjújában Kovacsics Imre. Tovább olvasom