Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A győri droglaborban jártunk: három ügy jut egy napra

A győri regionális kábítószer-vizsgáló laboratórium naponta átlagosan három új ügyet kap. A lefoglalt minták Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyéből kerülnek ide. A szakértők versenyt futnak a bűnözőkkel: amint tiltólistára kerül egy frissen azonosított hatóanyag, a feketepiac egy újjal áll elő.

Csak az ott dolgozók és – ahogy a Kisalföld munkatársai – a külön engedéllyel rendelkezők léphetnek be a Győri Regionális Kábítószer-vizsgáló Laboratóriumba.

Idegenvezetőnk Szabó Judit igazságügyi vegyész szakértő, a labor vezetője, akinek maroknyi csapatával az a feladata, hogy a rendőrség által Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyében lefoglalt gyanús anyagokat megvizsgálja.

Egy fővárosi és öt regionális laboratórium alkotja az Európában is példaértékű országos hálózatot, a vidékiek közül Győrben dolgoznak a második legnagyobb ügyszámmal. Tavaly 849 eset került a szakértők elé. Tíz évvel ezelőtt ez a szám 315 volt, 1997-ben pedig mindössze 47.

 
Amikor a bűnjel nem fér egy borítékba – ez a zsáknyi kender is a szakértőkre vár.
Amikor a bűnjel nem fér egy borítékba – ez a zsáknyi kender is a szakértőkre vár.Rácsos ablakon adják be a mintát

Négy kis helyiség alkotja a labort, amelynek büszkeségével rögtön megismerkedünk. A közel 30 millió forint értékű GC-MS (gázkromatográf-tömegspektrométer) akár egy „zsebpiszoknyi" mennyiségből is képes szétválasztani és beazonosítani a vegyületeket. Ottjártunkkor a beadagolt mintában az egyik legújabb anyagot ismerte fel. – Ez az ADB PINACA nevű új szintetikus kannabinoid – világosított fel bennünket a szakértő.
Katonás rend, vonalkódos nyilvántartás, többszörös ellenőrzés – a precizitás az úr a laborban, ahová még a vizsgálati anyagokat is csak egy rácsos ablakon keresztül adhatják be a rendőrök. – Általában növényi törmelék, por, tabletta, illetve szennyezett tárgy érkezik, akárcsak ez itt – mutatja az egyik technikus, miközben kihajtogat egy fóliadarabot és mérlegre teszi a tartalmát. Pontosnak kell lennie, egy század grammnyi eltérés is számít a büntetés kiszabásánál. Mozdulatait velünk együtt kamera figyeli. – Szükség lehet rá a bíróságon – hangzik az indoklás. – Úgy tűnik, metamfetamin – véli a tapasztalt szakember, amit nemsokára az infravörös spektroszkóp is megerősít.

– Helyi sajátosság – mondja Szabó Judit. – A Komárom-Esztergom megyéből érkező bűnjelek között gyakori a jellegzetesen leforrasztott végű műanyag fecskendőbe kiadagolt, pikóként emlegetett metamfetamin. Vas megyéből gyakran azonosítunk olyan hatóanyagot, amely még nem fordult elő a laboratóriumban. A helyi minták változóak, főleg fesztiválok idején pedig a beérkezett mennyiség is többszöröse a szokásosnak.

A csomagküldők söprik ki a készletet

– Úgy 2009–2010 táján robbant a drogpiac – folytatja a laborvezető. – A hagyományos szerek közül a heroin, az ecstasy tabletták hatóanyaga, az MDMA és a kokain gyakorlatilag eltűntek az utcáról, ezzel párhuzamosan egyre nagyobb teret nyertek a dizájnerdrogok, amelyek lefoglalási aránya ma már meghaladja a klasszikus kábítószerekét. Azonosításuk komoly kihívás, évről évre nő az újonnan megjelenő anyagok száma, amelyek hatása még a gyártók előtt is ismeretlen. Tíz évvel ezelőtt még nemigen fordult elő, hogy utcán heverő, eszméletlen vagy kórházban kezelt embernél talált mintát kapjunk. Most már sokkal inkább. A feketepiac ráadásul szigorúan követi a jogszabályváltozásokat. Amint egy korábban nem ellenőrzött anyag illegális lesz, a csomagküldők azonnal kisöprik a készletet és bevetnek egy újat. Pontosan tudják, hogy már egyetlen molekularész megváltoztatásával kijátszhatják a tiltólistát. Mondok egy példát: 2010-ben elárasztotta a piacot a mefedron, amely akkor még büntetőjogi következmények nélkül volt terjeszthető. Néhány hónap alatt a legnépszerűbb szintetikus szer lett, megelőzve az amfetamint is. A következő évben listára került, és azonnal el is tűnt a piacról. Ugyanez történt a 4-MEC és az MDPV nevű hatóanyagokkal. 2011-ben megjelentek, 2012-től listára kerültek, így kikoptak és átadták a helyüket a pentedronnak, amiről addig hallani sem lehetett.

Képünkön Szabó Judit igazságügyi vegyész szakértő, a Győri Regionális Kábítószer-vizsgáló Laboratórium vezetője. Fotó: M. M.
Képünkön Szabó Judit igazságügyi vegyész szakértő, a Győri Regionális Kábítószer-vizsgáló Laboratórium vezetője. Fotó: M. M.

A bírói ítélet után irány az égető

Polcok borítják a labor egyik falát, számozott fakkok, számtalan boríték, mind egy-egy folyamatban lévő ügy. – Nagyjából négy-öt bűnjelet rejt mindegyik – mondja Szabó Judit. – Néha régi ügyek is előkerülnek. Nemrég például arra kértek minket, hogy állapítsuk meg, hogy különböző emberektől lefoglalt amfetaminpor lehet-e közös eredetű. – Ezt az alapanyagok, hígító- és adalékanyagok, valamint a színezék összehasonlító vizsgálata fogja megmutatni – mondta a szakértő, aki azt is elárulta, hol végződik a kábítószerek útja. Égetéssel semmisítik meg, de csak azután, hogy az ügyben jogerős bírói ítélet született.

A győri a második

Az országban öt regionális kábítószer-vizsgáló laboratórium működik a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet irányítása mellett: Debrecenben, Győrben, Pécsett, Szegeden és Veszprémben.
Ügyszámát tekintve a győri a második.

A tiltólista

2012 óta létezik Magyarországon az úgynevezett C lista, amelyen azok a tiltott vegyületek és vegyületcsoportok szerepelnek, amelyek a köztudatban korábban dizájnerdrog elnevezéssel váltak ismertté. Ezek fogyasztása és terjesztése ma már büntetendő. A lista folyamatosan bő– vül. Sajnos, míg egy új szer akár 1–2 hónap alatt is elterjedhet, addig az ellenőrzés alá vonáshoz még napjainkban is több hónapra van szükség.

Mi a kábítószer?
A pszichoaktív szerek (a köznyelvben kábítószer vagy drog) olyan természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek amellett, hogy eufóriát, esetleg hallucinációkat váltanak ki, függőséget idéznek elő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utak Győrben - Tervben van a felújítás

Jó lenne, ha a szentiváni Egysori utca Vajda és Lőtér út közötti szakaszát leaszfaltoznák. Tovább olvasom