Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

A győri diákok zavarba hozhatják a drogárusokat

˝Könyörgöm, vigyázzatok magatokra!˝ - szólt a kérés azon a bűnmegelőzési napon, melyet 400 középiskolásnak tartottak pénteken a győri BBMMK-ban.


A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya ˝TEST-ŐR˝ elnevezésű prevenciós napját tartotta pénteken a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban.

Kábítószer, közlekedésbiztonság, önvédelem, mentálhigiénia - ezek a témák álltak a nap középpontjában, melynek célja az volt, hogy a minden érzékszervre ható előadásokkal, tapasztalati példák bemutatásával, játékokkal, vetélkedővel segítsék a fiatalokban lévő gátak feloldását, a veszélyhelyzetek felismerését és az eredményes reagálást.

A bűnmegelőzési napon az élménypedagógia módszerét alkalmazták az előadók, így a diákok nemcsak a hallgatóság szerepét töltötték be, hanem igazán részeseivé váltak a programoknak.

Tragikusan elhunyt fiatalok zsákban lévő holttesteit láthattuk képeken - a diszkóbalesetek elrettentő példái

Igazi diszkó hangulatot teremtett Klobusitzky György, a Rendőrtiszti Főiskola adjunktusa. Az előadó a közel négyszáz középiskolás fiatalnak - akik a 14-17 éves korosztályt képviselték - techno-zenét játszott, füstgépet, fényeffekteket vetett be prezentációja mellett.

Minderre azért volt szükség, hogy ˝kézzelfoghatóvá˝, könnyebben megérthetővé váljon mondanivalója, mely elsősorban a kábítószerekre tért ki, de érintette a közlekedésbiztonságot - leginkább a diszkóbaleseteket -, dohányzást és alkoholizmust is.

Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.

A bemutató tökéletes pszichológiai módszert alkalmazott: a diákok hol kitörő ovációval fogadták a látottakat - vicces, feszültségoldó képek -, hol döbbent csenddel reagáltak a sokkoló információkra, mélyen megélték azokat.

Oszlopokra tekeredett autók, fának hajtott és kettészakadt gépkocsik, tragikusan elhunyt fiatalok zsákban lévő holttesteit láthattuk képeken- mind a diszkóbalesetek elrettentő példáit szemléltették. Azokét a balesetekét, melyekért az esetek többségében az alkolhol, illetve kábítószer hatása alatt álló sofőrök tehetőek felelőssé.

˝A vadkender nem alkalmas joint készítésére, attól nem lehet ˝repülni˝

Klobusitzky György arra kérte a fiatalokat, hogy figyeljenek egymásra: annak ugyanis, ha valaki drogozni kezd, már a korai időszakban látható jelei vannak.

Az illető kezdetben időzavarban szenved, órákra eltűnik környezete elől, elhagyja régi barátait, s azokkal lóg, akiktől az ˝anyagot ˝ szerzi. Később jelentkezik a pénzzavar problémája is: az adott személy mindent elad, amiért ˝zsetont˝ kaphat, majd kölcsönöket kér, amiket nem tud megadni. Ha ezek a források elapadtak, akkor lop, különböző bűnügyekbe keveredik: a ˝cucc˝ megszerzése élteti, anélkül nem tud meglenni.

Klobusitzky György
Klobusitzky György.

A diákok tájákoztatást kaptak a különböző kábítószer fajtákról is. Az adjunktus eloszlatott egy tévhitet: a vadkender nem alkalmas joint készítésére, attól nem fognak ˝repülni˝, erre a célra kizárólag az indiai kender felel meg. Ezt gyakran a dealerek sem tudják, így az anyag ˝eredetére˝ vonatkozó kérdéssel könnyű őket összezavarni, nevetségessé tenni.

Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy idegentől senki ne fogadjon el szórakozóhelyen italokat, mert abba bármit belekeverhettek előzőleg. ˝Könyörgöm, vigyázzatok magatokra!˝ - mondta Klobusitzky György, akinek közvetlen beszédstílusát, előadásmódját, fantasztikus szemléltető tárgyait hatalmas tapssal díjaztak a tanulók.

A következő előadásokon vettek részt a diákok a bűmegelőzési napon:

Drogmentesség vagy függés: hol a határ?
Gyermek- és Ifjúsági Mentálhygienes Gondozó - mint segítő pont
Buli-drog-erőszak: az elkövetés és áldozattá válás veszélyei
Krav Maga interaktív önvédelmi bemutató a fiatalok bevonásával
Győri Nemzeti Színház produkciója: Rent c. musical
Energetizáló élménypedagógiai játék
Performance - a szenvedélyek megelőzése


Leadképünk illusztráció.

Olvasóink írták

 • 8. gall 2011. február 23. 17:08
  „És a szülők felelőssége hol van,kistáskák???? Nem a rendőrségre kéne kenni a dolgokat,hanem a hülye apuka,anyuka jobban figyelhetné a hülye porontyát,akár díler,akár fogyasztó !!!”
 • 7. fióka 2010. november 24. 14:12
  „Ismét mosoly derült az arcomra hát szép szép,de azért inkább ott kellene kezdeni a rendőrségnél is miért nem járnak olyan helyre ellenőrizni ahol tudják ők is nagyon jól mi folyik ott illetve ha ki is mennek előre leadják a drótot a tulajnak és ezekért az információkért jó kis pénz kap egy-két tiszt.”
 • 6. boy2000 2010. november 22. 09:45
  „Szórakozó helyekre nem szabadna 13-18 év közötti fiatalokat be engedni!!!És kiszolgálni őket szeszes itallal cigivel! 18-éves kor alatt nem szabadna meg engedni hogy 22-óra után lézengjenek szülői kíséret nélkül az utcán!!! Városvezetésnek lenne joga ezt a döntést meghozni!!!!De ez sem érdekli őket!!!”
 • 5. tricse 2010. november 21. 14:24
  „Ez talán a rendőrség dolga lenne,nem? Zavarba hozni őket! Egyenlőre sajnos a helyzet inkább fordított!:)”
 • 4. balintkyo 2010. november 21. 14:23
  „Jóvolt nagyon ez az előadás:)”
 • 3. anuvuk 2010. november 20. 16:26
  „Természetvédelemmel, kerékpározással, mozgással a drogozás ellen.

  " Madárvédelem -Természetvédelem"”
 • 2. VJack 2010. november 20. 11:04
  „Szerintem ez nem rossz iránya a tájékoztatásnak ez ügyben. Még az sem lenne rossz, ha x éve drogozó roncsokat visznek oda fiatalabbkori fotókkal. Mindez persze önmagában kevés, a társadalomnak értelmes és követhető életpályát és értékrendet kellene a fiatalok elé állítani.”
 • 1. mr_akkush 2010. november 19. 23:34
  „Drogkereskedőket (is) kéne likvidálni nem csak beszélni róluk, hogy vannak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Audi számít a magyar beszállítókra

A cég jelenleg évi 460 milliárd forint értékben vásárol magyar alkatrészt – hangzott el az… Tovább olvasom