Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A győri Benkő Szabolcs a Bartók konzervatórium új igazgatója

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium igazgatói posztjára három pályázó közül Benkő Szabolcsot választotta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) szenátusa.

Hivatalosan október elsejével nevezi ki az egyetem rektora, de az új igazgató megbízottként már dolgozik, hiszen el kellett indítania a 2012-13-as tanévet.

"A pályázatom három fő pillére: a tehetséggondozás, a gyakorló iskolai szerep megerősítése - ez az egyetem részéről is erős igény volt -, és az intézmény új, önálló arculatának kialakítása" - mondta el az MTI-nek kedden Benkő Szabolcs, hozzátéve, családjával együtt nagyon jól érezte magát Győrben, ám ez a pályázat komoly szakmai kihívást kínált számára.

Az önálló arculat nem külsőséget, hanem tartalmi elemeket jelent, fontos szakmai követelmények alapján: professzionális főtárgy oktatást, kamarazenei műhelymunkát, dzsessz és kortárszenei oktatást kíván a szakközépiskolától az egyetem - fűzte hozzá az igazgató.

Kevesen tudják, hogy a Bartók Konzervatóriumnak, azaz "konzinak" becézett, a Zeneakadémia gyámsága alatt működő szakközépiskolában színvonalas dzsesszoktatás folyik, a kortárszenei oktatás pedig kuriózum, mindkettőre a képzés folyamatossága okán is nagy szükség van, hogy az egyetem számára utánpótlást neveljenek.

A tehetséggondozás Benkő Szabolcs szerint többirányú, figyel az alsófokú intézményekből kikerülőkre, klasszikus értelemben pedig az egyéni keretek között folyó oktatást, és a személyes kompetenciákat erősíti, például személyiségfejlesztést, idegen nyelvi kommunikációt.

"Jövőre az állami finanszírozásban a normatívát a feladat finanszírozás váltja fel, ezért értelmes, hasznos és új célokat keresünk a több mint 170 éves intézményben. A hagyomány és az innováció egymás mellett éltetése az iskolánk hivatása" - mondta az új igazgató.

Benkő Szabolcs 2000-ben Mező László növendékeként gordonkaművész-tanár szakon diplomázott a Zeneakadémián.

Több nemzetközi kurzuson és fesztiválon is részt vett, például a  Wien-Prag-Budapest Sommerakademie-n, az Isaac Stern Chamber Music Workshopon, a luzerni Nemzetközi Zenei Fesztiválon.

2010-ben az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát.

Alapító tagja volt a Sándor Vonósnégyesnek, majd a Budapesti Csellóegyüttesnek. 2005-től mostanáig a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola és Kollégiumot vezette.

2010-től a Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának elnöke.

Olvasóink írták

  • 2. urbaniastapista 2012. szeptember 20. 13:06
    „Mi lesz akkor a Richterrel? Az marad, vagy azt nevezték át?”
  • 1. Valaki 2012. szeptember 20. 11:39
    „Miért kellett megint Bartókról elnevezni egy iskolát? Liszt, Erkel, Kodály már nem is lett volna yó? Tiszta röhej az egész.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Geszti Péter és Dj Dominik a győri kórházban járt: látogatás a gyermekosztályon - képriport

A két ismert zenész, Geszti Péter és Dj Dominik a győri kórházban látogatta meg a beteg gyerekeket. Tovább olvasom