Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

A győri babainkubátorra bízták Évát - fotó

Csodálatos a neve, s reméljük, jó sorsa is lesz az alig egynapos Pünkösdi Évikének. A babát a győri Petz-kórház inkubátorába rakta be valaki.
A koraszülött intenzív osztályra tulajdonképpen csak megfigyelés miatt kellett bevinni Pünkösdi Évát. A kicsivel több mint háromkilós újszülöttet valaki a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház babainkubátorára bízta.

Ha már le kellett mondania a csöppségről (vélhetően soha nem tudjuk meg a pontos okot), akkor a szülő vagy a szülők olyan megoldást választottak, amellyel gyermekük életét nem veszélyeztették. S talán jobb sorsot is hagytak rá, mint amit adni tudtak volna.

Az elmúlt alig egy hónap megrázó tudósításai húzzák alá leginkább ezt a tényt. Talán emlékeznek, hogy két, Győr-Moson-Sopron megyében élő anya is azért állt bíróság elé, mert a vád szerint az újszülött babáját megölte.

Pünkösdi Évike jól van. Csendesen nézeget, ismerkedik a világgal, amely számára most még a csecsemőosztály egyik kórtermét jelenti. Mindig egy-egy nővér az anyukája, de nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kijelentsük: ez a gyönyörű baba hamarosan szerető családra talál. Minden bizonynyal örökbe fogják fogadni.

Korábban hasonló eseteknél már leírtuk, hogy ilyenkor a rendőrség nem kezdi el keresni az ismeretlent, aki a babát az inkubátorban hagyta. Ezzel ugyanis nem követett el semmilyen bűncselekményt. Az inkubátoroknak épp az a céljuk, hogy ezt a választási lehetőséget megadják azoknak, akik krízisbe kerülnek. Nem biztos az sem, hogy a szülés után feltétlen orvosi ellátásra szorul az anya – így akár élete végéig titokban tarthatja a terhességét.

A kicsi Évi nem kér mást a sorstól, mint ami minden babának jár – szerető gondoskodást. Fotó: H. Baranyai Edina
A kicsi Évi nem kér mást a sorstól, mint ami minden babának jár – szerető gondoskodást. Fotó: H. Baranyai Edina


Ennél az esetnél külön érdekesség, hogy a babát nem azokban az órákban vitték be a kórházba, amikor biztosan nem találkoztak volna emberekkel. A legnagyobb látogatói forgalmat hozó délután kettő órakor tették meg – így az sem meglepő, hogy a látogatók jelezték: az inkubátor villog, abban pedig egy újszülött baba fekszik. (Ezzel egy időben az inkubátor is bejelzett.) Az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy néhány órás lehetett a kicsi gyermek – és különösebb baja nincs. A megfigyelés után ezért kerülhetett a csecsemőosztályra: ezt már prof. Oláh Attila orvos igazgatótól tudtuk meg.

A kis Évi sorsát – amíg lehet – a Kisalföld nyomon követi. De onnan, hogy számára új szülőket találnak, élete már nem a nyilvánosság előtt folytatódik. Nevét a közelgő ünnepről, s arról a nővérről kapta, aki megtalálta: Pünkösdi Éva, a kicsi csoda.

2002 óta óvja a kicsiket

A 2002-ben kihelyezett babainkubátor először 2007 elején mentett életet: akkor Karácsonyi Dánielt bízták a kórházra. A kisfiút aztán Szél Rozina és Hajnal Attila követte, most pedig Pünkösdi Éva következett.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig nő a parkolási feszültség Adyvárosban? - videó, fotók

A kisalfold.hu riportjából az is kiderül: hol érdemes és hol felesleges szabad helyeket keresni a Petz-kórház közelében. Szavazás. Tovább olvasom