Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

A győri állatkert is nyögi a Pannon Baromfi baját

Győr - A Pannon Baromfi válságossá vált helyzetét nemcsak a dolgozók, hanem a győri állatkert is nyögi. A vadaspark hetente 5–600 kiló selejthúst kapott az üzemtől, most azonban más forrás után kell nézni. Ami azonban úgy tűnik, a környéken nincs.

A Pannon Baromfi több mint tíz éve szolgáltatta szponzori támogatásként a friss húst az állatkertnek. Az úgynevezett „technológiai selejtet" kapta meg: egészséges csirkéket, amelyek húsa a feldolgozás során sérült meg, s ezért nem kerülhetett a boltokba. Naponta közel száz kilót, ennyi az adagja a nagymacskáknak, oroszlánoknak, tigriseknek.

A vállalat válságos helyzete most már nyilvánvaló, az állatkert dolgozói azonban nem most szembesültek a problémával, hiszen hónapok óta akadozik a húsellátás, s hamar világossá vált, hogy a bábolnai üzem helyett más beszerzési forrást kell találni.

– Marha- vagy csirkehúsra lenne szükségünk, sertést egészségügyi okokból nem etetünk az idegrendszert megtámadó, állatokra nézve halálos Aujeszky-féle betegség veszélye miatt – mondja dr. Andréka György, az állatkert igazgatója.

A régióban azonban marhát szinte már egyáltalán nem vágnak, s csirkevágóhíd sincs – többek között a Pannon Baromfi monopolhelyzete miatt –, így jócskán a megyehatárokon túl kellett kutakodniuk az állatkert vezetőinek.

– Legközelebb Székesfehérváron van egy szóba jöhető vadfeldolgozó üzem, marhahúst pedig csak Szlovákiából tudunk beszerezni – mondja az igazgató, aki egyelőre, amíg a leendő partnereket meg nem találják, átmeneti időszaknak néz elébe. Ezt a nemcsak bemutató intézményként, hanem állattartó üzemként is működő állatkert saját forrásból tudja átvészelni – a „városi legendával" ellentétben nem a befogadott húsvéti nyulak feletetésével, hanem úgynevezett „lábon álló takarmánnyal", ami a saját tartásában lévő négylábúakat, többek között kecskéket jelenti.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi nap Csocsesszel Rábapatonán

Rábapatona - A helyi civil szervezetek összefogásával ingyenes családi napot rendeznek Rábapatonán. Tovább olvasom