Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

A Győri Alkotók Napóra Egyesületének alakuló értekezlete

Márciusban alakult meg a Nádorvárosi Közoktatási Központban az egyesület. Fotók az alakuló ülésről.

Szeretettel köszöntöm a megjelent érdeklődő, egyben egyesületünk leendő tagjait. Legelőször is megköszönöm házigazdánknak, Zsegora Csaba igazgató úrnak, hogy otthont ad most és a jövőben is egyesületünk részére, a Nádorvárosi Közoktatási Központban. Szívesen jöttünk és jövünk ebbe a patinás iskolába, ahol ideális légkör fogad gyermekeket és felnőtteket.

A kölcsönös bemutatkozások előtt néhány szó, egyesületünkről.

Régóta tervezzük, hogy legyen városunkban egy olyan baráti közösségünk, ahol azok az igen tehetséges alkotók, - művészeti ágra, - korra, nemre és társadalmi helyzetre való tekintet nélkül, - akikben több van annál, hogy csak a hétköznapi teendőiket lássák el, hanem azt a többletet amivel művészi szinten foglalkoznak, ne csak a saját otthonuk, családjuk ,hanem mások örömére is hozzák létre. Ehhez a tervünkhöz, felkerestük, és megnyertük a Városi Oktatási Osztály valamint a Városi egymásnak és az érdeklődőknek Házon belül Kulturális Iroda vezetőinek jóindulatú pártfogását. Célunk: 1. -hogy alkotásainkat mutathassák, mutathassuk be és városi szinten is. Vagy, ha igény lesz rá a megyei szinten is. 2. fejlődés, szinvonalas alkotások, -az elszigeteltség feloldása, oly módon, hogy tanulhassunk a legjobbaktól, (kiállítások, vetítések, jeles nagyjaink megismerése, vendég művészek előadásai) és egymást is segítsük, ha a közös érdeklődés módot ad, és lehetőség van rá. 3. a megosztott öröm kétszeres öröm ennek jelszavával élve, igyekeznünk kell,- egyféle, hozzánk méltatlan versengés helyett,- egymás sikerét elősegíteni.Működési feltételeink: szabályos , hívatalos egysületi keretekben fogunk működni, amint a következőkben ezzel megismerkedünk. Az egyesületünk neve: Győri Alkotók Napóra Egyesülete. Mottónk: „Csak a derű óráit számolom." Mondhatnánk úgy is, optimista kicsengéssel fogjuk, ill. igyekszünk, a világot, életünket ábrázolni. A napóra figyelmeztet: hora ruit= az idő fut, (élj vele) A napóráról szeretnék elmondani egy perzsa eredetű mondát, arról a Kr. előtti időben uralkodott perzsa királyról, aki az ő szeretett népének egy napórát ajándékozott. A nép, az óra ismeretében friss erővel látott munkához és minden percet hasznosan töltött. Meg is gazdagodtak, hatalmas vagyonra tettek szert és nagyon boldogan éltek. Amikor az uralkodó meghalt, a nép hálából nagyon szép emléket akart állítani. Hosszas tanácskozás után a napóra fölé díszes kupolát emeltek, hogy ezzel is kifejezzék hálájukat. Attól kezdve, napóra a tető alatt, nem mutatta az időt. A nép ellustult, elszegényedett és még emlékük sem maradt.

Láthatjuk, hogy szorgalom és kitartás nélkül semmivé foszlik az alkotás lendülete, elhalványul a munka öröme Ezért, ebben az egyesületben minden olyan tagunkra szükség van, lesz, akik nemcsak szeretnék, hanem akarják is, azt a jelenleg, vagy évek óta megszokott, aktív, optimista, döntési helyzetekben önállóan döntő, felelősségteljes, alkotó erejüket, úgy megélni, hogy napjaikat hasznosan töltve, tettre készen, az esetleges kudarcokat is okulásként viselve, életigenlő hangulatban, örömteli alkotókedvvel, művészi tehetséggel munkálkodjanak.

Mint aki nincs egyedül, mint akit a társai várnak, akire szükség van, mint akinek kötelező, a szellemi gazdagságából következő, örömmel végzett munka, legyen az alkotásuk szobrászat, vers/prózaírás, grafika,festészet, faragás, fotózás, vagy játékkészítés.

Ne feledjük, a tehetség szorgalomra kötelez.

Ehhez kívánunk mindnyájuknak jó egészséget és sok sikert.

Zétényi Imréné Arany Piroska


Fotók: Szük Ödön

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jurcsik kiállítás és építész ünnep a Győri Városi Művészeti Múzeumban

A 2009-ben 81 évesen elhunyt neves építész, Jurcsik Károly emlékére rendezett kiállítás pénteki… Tovább olvasom