Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

A Győrhő még nem tud támogatottakról

A Magyar Államkincstár eddig még egyetlen támogatott adatait sem nevezte meg a Győri Hőszolgáltató Kft.-nek.
A január 1-jétől 64 százalékkal magasabb győri távhődíjak jelentették a témát a tegnapi városházi sajtótájékoztatón. Golubkovics Péter, a városháza kommunikációs vezetője visszautasította azt a városban gyakran hallott véleményt, hogy az önkormányzat drágított drasztikusan. Kijelentette: a kormány vonta meg a korábbi támogatást. Borkai Zsolt polgármester leszögezte: a kabinet a városokra tolta a felelősséget, de bízik abban, hogy a lakosság mindezt megérti.

A részletekről H. Szováti Miklós, a Győrhő Kft. ügyvezető igazgatója számolt be. Elmondta, hogy a távhődíj két elemből áll: az alapdíj 2004. november 1-je óta változatlan, a hődíj pedig most januártól nőtt 119 százalékkal, így az átlagos drágulás 64 százaléknak adódik. Elmondta: erre azért volt szükség, mert a kormány tavaly még csaknem nettó 1400 forint támogatást nyújtott minden gigajoule fűtőértékhez, az új évben azonban semmit sem ad. A kompenzációt a lakosok igényelhetik rászorultsági alapon, jövedelmi helyzetüktől függően. Megjegyezte: még mindig a legolcsóbbak között van a győri távhőszolgáltatás, többek között azért is, mert erőművükből olcsóbban biztosítják az energiát. Ez a „megtakarítás" tavaly 115 millió forintot tett ki, idén várhatóan 168 millióra rúg.

Az igazgató három példán mutatta be, mit jelent a változás: egy 48 négyzetméteres lakásban 89 ezerről 147 ezer forintra, egy 53 négyzetméteresben 96 ezerről 159 ezerre, egy 66 négyzetméteresben 120 ezerről 198 ezerre nő a távfűtés és a melegvíz-szolgáltatás éves díja annak, aki nem kap ártámogatást. Aki kap, az esetleg még kevesebbet is fizethet.

A kérdés persze az, kinek mi jár. H. Szováti Miklós azt a tájékoztatást adta, hogy cége eddig egyetlen támogatottról sem tud, számukra a Magyar Államkincstár még semmilyen adatot nem szolgáltatott. A Kisalföld kérdésére hozzátette: a január 25–26-ig hozzájuk eljuttatott adatokat még képesek lesznek feldolgozni a februári számlázás előtt, de akiről addig nem tudják meg, hogy támogatott-e, az piaci árú számlát kap. A kft. arra számít, hogy emiatt átmenetileg 200 millióról 400 millióra nő a kintlévőség, vagyis a fogyasztók tartozása. A szakember kijelentette: a gázártámogatásról szóló kormányrendelet nem jó, mert nem szabadna olyan adatok alapján elbírálni a kérelmeket, amelyeket nem ellenőriznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágák lesznek az ingyenbérletek?

Egymilliárd forint körüli összeget kellene a Kisalföld Volánnak visszafizetnie az államnak, miután az APEH nemrég megállapította: a cég 2004- ben jogtalanul vett igénybe fogyasztói- ár-kiegészítést az ingyenes győri diákbérletek után. Az eset pikantériája, hogy a Volán csak a városi közgyűlés rendeletét hajtotta végre. Tovább olvasom