Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

A Győrhő fél évig biztosan nem emel

Győr - A drasztikus energiaár-növekedések ellenére a Győri Hőszolgáltató Kft. 2008 első félévében nem emeli sem a hődíjat, sem az alapdíjat. Ezt a tegnapi sajtótájékoztatón jelentette be H. Szováti Miklós igazgató és Nagy Ferenc főmérnök.

A korábbi évek fejlesztései és egyéb intézkedések (saját erőmű, a gáz szabadpiaci áron való vásárlása) után elkészült egy 3,5 kilométer hosszú saját vezeték a gázfogadó állomástól a telephelyig. Ennek költségét egy év alatt meg lehet takarítani azon, hogy nem kell szállítási szolgáltatási díjat fizetni. Szó volt a sajtótájékoztatón arról is, hogy a távhő-szolgáltatói számlából folyamatosan kikerül a használati meleg víz csatornadíja, azt majd a vízmű számláján kell megfizetni.

A Győrhő jövőre az első félévben nem emeli sem a hődíjat, sem az alapdíjat, ezt a fejlesztések és más intézkedések teszik lehetővé. A távhőszolgáltatós számlákból folyamatosan kikerül a meleg víz csatornadíja.

Sajtótájékoztató a Győri Hőszolgátató Kft-nél.H.Szováti Miklós

A Győri Hőszolgáltató Kft. tegnapi sajtótájékoztatójának kétségkívül legtöbbeket érdeklő bejelentése volt, hogy a cég jövőre az első félévben – az energiaárak növekedése ellenére – biztosan nem emeli sem a hődíjat, sem az alapdíjat, a győri szolgáltatás továbbra is az országban a legolcsóbb marad. Az ezt lehetővé tevő fejlesztésekről, intézkedésekről H. Szováti Miklós igazgató és Nagy Ferenc főmérnök beszélt.
A Győrhő saját erőműve, illetve hogy a cég már szabad piaci áron vásárolja a gázt, sokat jelentett a költségekben. Ám további lehetőségek is vannak a költségek mérséklésére, illetve a rohamos gázáremelésnek legalább a fékezésére.

Ilyen, hogy elkészült a Győrhő saját vezetéke az ipari park melletti gázfogadó állomástól a telephelyig. Az úgynevezett célvezeték építése 328 millió forintba került, ám ez gyakorlatilag egy év alatt megtérül. Szinte ugyanennyi ugyanis, amit évente szállítási szolgáltatói díjként ki kellett fizetnie. (Ráadásul tönkre is ment, nem kis galibát okozva, a 20–25 éves műanyag szállítóvezeték.) A Mol ígérete szerint a jövő fűtési idény kezdetéig új átadóállomást épít. A kapacitás így 40 ezer köbméter lesz óránként. Összehasonlításul: az egész város gázfogyasztása óránként 60 ezer köbméter (ebből a Győrhőé 19 ezer). Távlatban a most elkészült új gázvezeték, amelyen nagy nyomással óriási mennyiségű gáz érkezik, a hőszolgáltató saját igényeinek kielégítésén túl más lehetőségeket is kínál.
A hőszolgáltató tavaly nyár óta szabad piacon szerzi be a gázt, a szerződés szerint a mindenkori közüzemi gázárnál olcsóbban. Az elszámolás rendszere miatt a világpiaci hatások késleltetett módon érvényesülnek. Így a társaság majd 2008 első félévének végén a tényleges szabad piaci gázár figyelembevételével kiszámítja a hődíjváltozás mértékét, s ha indokolt lesz, javasolni fogja az emelést. Addig azonban ilyen javaslatot nem terjeszt a város közgyűlése elé, marad a jelenlegi hődíj és az alapdíj.

Van azonban még egy tényező is: a Győrhő január 1-jétől már a villamos energiát is szabad piacon  vásárolja – olcsóbban. A villamos energia árát már tudni, azt azonban (központi intézkedés híján) még nem, mennyi lesz az elosztóhálózat használati díja.

Bejelentették a tegnapi sajtótájékoztatón, hogy a következő hónapoktól folyamatosan, a mérők leolvasásának függvényében a hőszolgáltatói számlában a fűtésen kívül a meleg víz díja és a melegítés költsége jelenik meg, az elfogyasztott meleg víz csatornadíj-vonzata nem (azt majd a vízmű számlázza).

Olvasóink írták

 • 11. Cseter János 2007. december 15. 17:20
  „Cseter János csak egy van és lehet, nem egészséges csupán, azért mert képes egy agyatlan rozzant kiseljtezés előtt álló rozsdásan nyikorgó ocskavassal vitatkozni olyandolgokról ami neki nincs is betáplálva az agya helyére! Ha emberszámba venném, akkor az eszéhez érteném . Sem olvasni nem tud sem számolni nemképes, de írni megtanították e sületlenségre!”
 • 10. gép54 2007. december 14. 20:48
  „győri polgár! Gratulálok. Ilyen hozzászólások kellenek, meg az olyanok mint az ANI-é. Ezek gondolkodnak. A cseterjánosok meg hát...! No nem is ez a lényeg, de ez a gondolkodni nem tudó elmebeteg arra nem gondol, hogy a családi házba meg kell venni a kazánt múködtetni kell, meg a boylert is, és a gáz számlán csak ahődíj jelenik meg. Ez az alma, meg a körte összehasonlítása. Ja még szakmázzunk egy kicsit. Távfútés folyamatos fűtés napi 14-16 órán keresztűl, míg az egyedi gázfútés un. szakaszos fűtés. Ezt is egy amortizálódott gépnek kell a "kiváló" csterjánosoknak elmondani.”
 • 9. győri polgár 2007. december 13. 11:51
  „Az elismerés mindenképpen kijár a Hőszolgáltató vezetőségének. A holdingügyben kifejtett nyílt véleményük mellett szakmai tevékenységükkel is bizonyítják vezetői rátermettségüket. Működésüket továbbra is a város és annak polgárai hasznára kamatoztassák.”
 • 8. Cseter János 2007. december 13. 09:34
  „Kedves "ani" felesleges ez a csúsztatás! Ma ez egyenértékű a bányászbéka ülepe alatt lebzselőü igazságügyminiszteri megállapítással ami összemossa a "perecárus munkályát az újságírással" csupán azért, hogy ne derűlhessen ki a nyilvánosság számára a valóság! A "szakkönyvek" és az életvitel pedig két külön világ! Aki tud számolni, ha már erről van, szó akkor egyszrű kiszámolni, hogy egy családiház átlagosan egy-egy120 m2. ma is annyi pénzből fel lehet fűteni, mint a városok 50 m2.es távhős díjazása!Persze vannak politikusok és olyan szekértolóik akik még a vidéki ásott kútra is "vizórát szereltetnének" és díjat vetnének ki ép úgy mint az eső víz elvezetésért a csatornadíjat az épületek tetőszerkezetének m2.ként/valamennyi Ft. még ma nem tudni mennyire fáj a foguk!Az aljasság nem ismer határokat!”
 • 7. ani 2007. december 13. 01:29
  „Szednek is alapdíjat, csak nem veszed észre, vagy talán gondolod ha télen veszel almát a tárolást nem te fizeted? Ugyanis télen nincs alma. De javaslom, valamelyik mikroöknomia vagy vállakozásgazdaságtan tankönyvet, elég ha a tartalomjegyzéket átfutod.”
 • 6. Cseter János 2007. december 12. 21:29
  „Egy"gép"-nek meg agya sincs, csupán az amit betáplálnak a helyére! Ha egy " robot gépen" múlik, akkor itt is könnyen megeshet, hogy e rendszerben még gátlástalanabbúl emelve fizettesenek olyan díjazásokat amiért nem dolgoznak meg! Ha nem tud a "gép" olvasni az a gazdája baja! Illő volna szervizbe vinni! Habár lehet, hogy e"gép" amortizálódásának a javitási költségeit is a lakósággal fizettenék ki!
  Pedig megérett a kiselejtezésre!”
 • 5. gép54 2007. december 12. 20:23
  „Nem tudom, hogy elmebeteg emberek miért foglalkoznak a gazdasággal? (Cseter János) Nyuszika? Hol olvastál te két miiliárdról? A nyilvános céginfóban ekkora nincs? ANI! Végre egy ember aki gondolkodik is. Az a baj, hogy ezeknek az elmebetegeknek az írásait, szennyét kell olvasni. Felháborító. OLyan senki nem ír, aki örül annak, hogy mondjuk nem debreceni vagy pesti távhő díjakat kell Győrött fizetni.”
 • 4. Cseter János 2007. december 12. 16:08
  „Ennyi erővel a bevásárló központok, vagy a piacos árusok is szedhetnének alapdíjat, hisz nekik is van amortizációs eszközeik! Igaz azoknak nincsenek "Képviselőik" az önkormányzatba és náluk is eltartva! Egyébként nem csak a " Nyuszika" tette közzé a nyereséget amit a fogyasztóktól nyúltak le hanem a sajtó is közölte! Persze az ár felhajtást mint az köztudott a kormány gerjeszti az adók vonzata miatt! Ott meg nem szátámít a népnyúzás még, ha a hetedik bőr fele tartanak, akkor sem! Hisz felelőtlen embereket nem lehet felelősségre vonni! Link dumálójuk, propagandistájuk meg akad bőven! De nem csak "Hő" szolgáltatók szeretik az "alapdíjat" hanem a többi is, akik a könnyen jött pénzhez ragaszkodnak a többi embertásaik kárára!”
 • 3. Nyuszika 2007. december 12. 15:41
  „Éves szinten majdnem két milliárd adózott nyeresége van a cégnek. Miért is kellene emelnie, inkább csökkentse az emberek szorítását!”
 • 2. ani 2007. december 12. 15:33
  „Most ezt nem gondolod komolyan ugye? Szerinted nyáron nem kell a veztetékeket, hőközpontokat karbantartani? Főleg hogy melegvíz is sok helyen a hőszoltól jön, az meg ugye nyáron is kell. Ezek a költségek vannak benn az alpdíjban. Meg a cégnek nyáron is vannak dolgozói, nem lehe tőket kirúgni, hogy majd télen visszaveszünk. Ha ezt beépítenék a hődíjba akkor az lenne duma, miért ilyen soka hődíj, amikor nem is kerül annyiba.”
 • 1. Cseter János 2007. december 12. 12:19
  „Végre egy kis jó hírt is lehet olvasni a sok gátlástalan áremelésk mellett!
  Az alapdíjat viszont jobb lenne teljesen eltörölni, hisz azért semmit nem szolgáltat egyik cég sem!
  Vajon kik osztoznak e tiszta "sarc" hasznán amit tőlünk fogyasztóktól el zsebelnek? A "képviselőink" ezért alkottak e sarcról "törvényerejű rendeletet"! Lehet, hogy a cégekhez kihelyezett képviselőink valamely "igazdgató tanács" részvételét ebből finanszírozzák?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rákfene - komédia két részben

Vizitdíj, hálapénz, kórházi ágy csökkentés…ez nem a Vészhelyzet, de nem is a Grace klinika.… Tovább olvasom