Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

A Győr környéki falvak a legnépszerűbbek

A falvak közül három Győr környékiben – Győrújbaráton, Győrzámolyon és Abdán – tervezik a legtöbb lakás felépítését.
Az idei első hat hónapban öt megye kivételével mindenütt visszaesett a lakásépítés az országban, így Győr-Moson-Sopronban is. Itt 435 lakást vettek használatba hat hónap alatt, kevesebbet mint egy évvel korábban. Jó hír ugyanakkor, hogy 1178 építési engedélyt adtak ki, a tavaly ilyenkori csökkenéssel szemben 26,9 százalékkal többet.
Érdekesség, hogy tízezer lakosra jutó számuk csupán Budapesten és Pest megyében volt magasabb ennél. Mindez a Központi Statisztikai Hivatal Győri Igazgatóságának nemrégiben megjelent tájékoztatójában szerepel.

Az anyagból kiderül, hogy a lakások nagyobb hányadát továbbra is a városokban építették. A községekben összesen 188 új otthonra adtak ki használatbavételi engedélyt. A falvak közül népszerű Győrújbarát és Győrzámoly. A megyében jellemzően a gazdasági szervezetek és a természetes személyek az építtetők. Utóbbiak súlya nagyobb, hiszen minden tíz lakásból hatot a lakosság építtetett. (Az eladásra szánt lakások hányada nem érte el a négytizedet. A társasházakat túlnyomó részben a megye három legnagyobb városában, Győrött, Sopronban és Mosonmagyaróváron tervezik, az egylakásos épületek közel kétharmada pedig a községekben épülhet meg.)

Január–júniusban átlagosan 104 négyzetméteres otthonok épültek a megyében, 2 négyzetméterrel kisebbek az egy évvel korábbinál. A községekben ennél jóval nagyobb az alapterület (134 négyzetméter), míg a városokban 20 négyzetméterrel marad el az átlagtól. A 2005 első félévihez hasonlóan továbbra is a négy- és többszobás lakások a legnépszerűbbek, minden második új házban ez a jellemző. A háromszobásak aránya egynegyedet tett ki.

A június 30-ig kiadott építési engedélyek alapján az építkezők továbbra is a városokat részesítették előnyben, melyet az engedélyek számának másfélszeres növekedése is jelez. A községekben ezzel szemben 4 százalékkal kevesebb, összesen 382 lakás építését kezdhették el. A falvak közül Győrújbarát és Győrzámoly mellett Győrladamér, valamint Abda a legnépszerűbb, az első hat hónap adatai alapján itt terveznek a legnagyobb számban építkezéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bakonyi vasútért túráznak

A 11-es számú vasútvonal megszüntetése ellen tiltakozva éjszakai és nappali gyalogtúrákat szerveznek… Tovább olvasom