Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A Győr-Abda kerékpárút végre eltüntetheti a régi Rábca-híd vasrácsait - videó

Az évek óta több millió forintból felújított, de érthetetlen módon lezárt abdai régi Rábca-hídon hamarosan megkezdődhet a kerékpáros és gyalogos közlekedés.

A kisalfold.hu tavaly februárban foglalkozott utoljára az abdai régi Rábca-híd "magyaros" történetével.

Mint megírtuk, 2008 őszén felújították a korábban valóban balesetveszélyes régi Rábca-hidat, s sokan abban reménykedtek, hogy a munkálatokat követően hamarosan birtokba vehetik a biciklisek és a gyalogosok a hidat - de nem így történt.

Napjainkban a helyzet a téren változatlan, hogy a műtárgy Abdához közeli oldalán továbbra is tábla hirdeti, miszerint "a hídon a gyalogos és kerékpáros közlekedés életveszélyes és tilos".


Videó: Cseh Róbert.


Igaz, az elmúlt több mint egy év során változásként könyvelhetjük el, hogy a híd Győr közeli oldalán teljesen eltüntették a vasrácsot, míg az Abda felőli részen hatalmas lyukat vágtak a tiltó táblára fittyet hányók.

Ennél is jelentősebb változás azonban, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től két hónapja Abda önkormányzata végre-valahára megkapta a régi Rábca-hidat, s így rövid időn belül teljesen szabályosan használhatják az erre közlekedő helyiek - elsősorban horgászok, illetve Győrbe kerékpárral tekerők - az ötvenes évek elején épített hidat.

Ön hány éves kortól engedné a jogosítvány szerzést?

Szavazok!

Szavazás állásaPillanatkép napjainkból.
Pillanatkép napjainkból.


"A statikai felmérések szerint gépjárművel nem ajánlatos igénybe venni a hidat, de az abdaiak régóta jogos igénye elől - miszerint gyalogosan és két keréken közlekedhessenek a régi Rábca-hídon - elhárulhatnak az akadályok.

Erre már nem kell sokat várniuk, az idei évben megvalósuló, Abdát Győrrel összekötő kerékpárútnak ugyanis fontos része lesz a műtárgy" - közölte érdeklődésünkre Szabó Zsolt, Abda polgármestere.

Az információink szerint körülbelül 200 millió forintból épülő, s a tervek szerint október végén átadott Abda-Győr kerékpárúttal hamarosan bővebben is foglalkozunk.A régi Rábca-híd rövid története

Az abdai régi Rábca-híd története az 1950-es évekre nyúlik vissza.

Az 1952-ben épült vonóvasas beton ívhíd szolgálta ki a Győr és Abda közötti forgalmat 1968-ig, ekkor építették a korábbi híd mellé a jelenleg is használt hidat, amelyen keresztül az 1-es főút halad.

Történészek szerint egyébként a szóban forgó híd építésére azért (is) volt szükség, mert a hidegháború legkeményebb éveiben csak ezen tudtak volna a szovjet tankok Nyugat-Európa irányába vonulni.
 

Olvasóink írták

 • 20. sorok_közt 2012. március 23. 19:26
  „passz”
 • 19. aghla 2012. március 23. 06:14
  „sorok közt "közlekedésszervezési szempontból biztosan nem. " Rendben, elfogadom.
  Tudhatunk valamit a pontos nyomvonalról? A városban melyik hídon keresztezi a Rábát? Esetleg csak a város határáig gondolták át, aztán mindenki menjen amerre akar?”
 • 18. dsj 2012. március 22. 21:57
  „Hosszú évek óta mondom és ajánlom az illetékeseknek, hogy a Győr-Abda kerékpárút a Holt-Rábca déli töltésén építhető meg a legolcsóbban, mert ez az út a legrövidebb, mert csak a töltéskorona alakítását érinti, mert részben közmunkával építhető, s ily módon a 200 MFt töredékéből. Kinek, milyen egyéb érdeke fűződik a felesleges többletköltségekhez, fel nem foghatom, legfeljebb találgatni tudok.”
 • 17. sorok_közt 2012. március 22. 21:27
  „15.

  Igen erre gondoltam én is. Anyagilag ez lehet, hogy előnyosebb lenne, de közlekedésszervezési szempontból biztosan nem. Én örülök, hogy nem ez a változat lesz.”
 • 16. egy_hidász 2012. március 22. 17:46
  „Cáfolom "A régi Rábca-híd rövid története" c. impresszumban leírtakat !
  A T. Ú_ságíró szokása szerint nem vette a fáradságot, hogy alaposan utánanézzen:
  - az új híd és a hozzá kapcsolódó útkorrekció csak 1979. évben készült el...
  Akkor már ugye annyira hidegháború nem volt azért, csak éppen a forgalom a régit addigra kinőtte.
  (Azért én csak tudom - ha már én voltam a befejezési stádiumban a műszaki ellenőr.)”
 • 15. aghla 2012. március 22. 15:55
  „13 sorok közt
  Sajnos az északi oldalon épül!
  A város kerékpáros koncepciójának kialakításában a Magyar Kerékpárosklub is részt vett, a Közgyűlés 2008-ban elfogadta. Akkor javasoltuk a Táblabíróság-Dunacenter-Radnóti szobor-repűlő-Abda útvonalat. 1.3 km építéssel megoldható lenne. Hivatásforgalmi kerékpárútként sokkal inkább közelítené a város iskoláit, munkahelyeit, ahová az abdaiak el akarnak jutni. Nyomógombos lámpa alig zavarná a 85-ösről Győr felé érkező forgalmat, az ellenirányút pedig egyáltalán nem, hiszen az így is lámpát kap! A hídon teljesen biztonságosan így lehetne átjutni:
  https://picasaweb.google.com/aghlaci/Abda?authuser=0&feat=directlink
  /ez Ausztriában teljesen szokványos megoldás, igaz ott nem pazarolnak/

  Az általunk javasolt nyomvvonal, ami nem fog megvalósulni:
  http://maps.google.com/maps/ms?msid=215481341110361549524.000477dc3c8a0531f44f2&msa=0
  a zöld teljesen kész, a piros az építendő lenne.

  Ezen már sajnos nem segíthetünk, de jó volna, ha a kisalföld.hu foglalkozna Győr-Balaton nyomvonal terveivel. Ott még talán nem késő!”
 • 14. ikalav 2012. március 22. 13:28
  „13. Nem tudom, mekkora kihasználtságtól számít jónak/nemjónak valami. Én amikor arra járok, mindig látok ott 3-4-5 bringát. Szerintem az nem kevés - persze, remélem, lesz jóval több is. Lehet, hogy sokan féltik, nem tudom.”
 • 13. sorok_közt 2012. március 22. 12:47
  „9.

  Remélem igazad van, de a héten már volt egy hasonló kerékpáros cikk, aminek a fórumán valaki belinkelte a leendő útvonalat. Azon látszott, hogy a jelenlegi aszfaltmaradékokat ( tüzép mögött,a réges-régi 85-ös csatlakozás a román temető mögött) is ki fogják használni, azaz a nyugati oldalon fogja keresztezni a 85-t, nem pedig a keletin (nevezhetjük északinek is).”
 • 12. pappe 2012. március 22. 11:38
  „9-hez: "a város nem akarja a mostanában épülőkhöz hasonló újabb kerékpáros létesítményekkel nehezíteni a biciklizést" Igaz. Például a Baross híd belvárosi lábánál (a Városháza felől) van egy uniós kerékpártároló kialakítva. Gyakorlatilag NULLA a kihasználtsága. Egy hasonló van a Czuczor utca Okmányiroda felőli részén is, ott is általában csak egy-két bringa szokott lenni kikötve...”
 • 11. enéh 2012. március 22. 11:38
  „Akkor lesz kerékpárút bárhol is, ha adnak rá uniós pénzt, mert azt ugye másra nem lehet költeni. A másik, hogy a szigetközi út is elkészült, oszt annyi. Töredezik, két oldalról egyre szűkül, mert benövi a fű. A közmunkásokkal ezt is rendbe lehetne tetetni. Vagy eleve szegéllyel kellene csinálni.”
 • 10. ikalav 2012. március 22. 11:34
  „én is úgy tudom, hogy nem fogja keresztezni azt a csomópontot. Nem lenne értelme.”
 • 9. ombi 2012. március 22. 11:22
  „6. sorok_közt 2012.03.22. 10:52: Úgy tudom, az 1-es út északi oldalán vezetik majd a kétirányú kerékpárutat. A 85-össel nem lesz kereszteződése.
  A Nép utcán (és a laposon) át lehet megközelíteni Győrt. Remélem, a város nem akarja a mostanában épülőkhöz hasonló újabb kerékpáros létesítményekkel nehezíteni a biciklizést.”
 • 8. gonzo 2012. március 22. 11:16
  „Igen,6.sorok közt,le fog.Mert a kerékpáros ugye nem "közlekedő",csak az autós.Az meg siet.Akinek meg bicajozni van ideje,az várjon,ugye.És mi van,ha az északi oldalon viszik,és nem is keresztezi a kereszteződést?”
 • 7. lajospapa 2012. március 22. 10:53
  „"két hónapja Abda önkormányzata végre-valahára megkapta a régi Rábca-hidat, s így rövid időn belül teljesen szabályosan használhatják az erre közlekedő helyiek" és itt egy korábbi, tavaly tavaszról: "Közben a hidat folyamatosan használó abdaiak már három éve várnak arra, hogy átvehessék az átkelőt a közútkezelőtől. Adminisztrációs okok miatt azonban ez még mindig nem történhetett meg. Pedig ők azonnal levennék az okafogyott táblát." ...Na most az a kérdés, hogy az Abdaiaknak mit jelent az "azonnal".”
 • 6. sorok_közt 2012. március 22. 10:52
  „Gondolom a kerékpársáv le fog foglalni egy ütemet az 1-es/85-ös kereszteződésnél, ami nyilván időveszteséget fog okozni az arra közlekedőknek...”
 • 5. Mankapunka 2012. március 22. 10:39
  „Szerintem meg túl bonyolult az egész. Kompot tennék ide. Óránként.”
 • 4. ikalav 2012. március 22. 10:27
  „Urbipisti, miért nem osztod meg soha velünk, hogy honnan vagy ennyire tájékozott az önkormányzati projektekkel kapcsolatban? Illetve hogy volt-e már valaha olyan önkormányzati projekt, amiről pozitívan nyilatkoztál? Vagy neked a megbízóid ezt tiltják?

  A kedvedért most is vettem a fáradtságot, hogy megnézzem, mi volt a közgyűlési előterjesztésben. Közel 3,6 km lesz a fejlesztés (nyilván építés és kijelölés, táblázás, stb. együtt).

  Mi van, ha ez 200 millió? Neked mennyi lenne elfogadható? Honnan tudod megítélni, hogy mi mennyibe kerül (szerinted) reálisan?

  Azért, remélem, belül örülsz, csak nem engedik meg neked, hogy ezt leírd...”
 • 3. kekec 2012. március 22. 08:00
  „Azt hogyan kell érteni, hogy ´évek óta több millió forintból felújított´?
  Szerintem évekkel EZELŐTT felújították már, és évek óta NEM TÖRTÉNIK semmi....”
 • 2. urbaniastapista 2012. március 22. 07:55
  „2,5 km bicikliút 200 millióba fog kerülni?
  Ennyi hiányzik ugyanis Abda és Győr között a normális kerékpáros közlekedéshez. Az egykori repülőtől a Radnóti szoborig kell építeni valamit, valamint Abdán a focipálya mellett kell az alap nélküli, befüvesedett bicikliutat újraépíteni.
  A Radnóti szobortól Győr felé meg már van két - viszonylag kis forgalmú út, amin nyugodtan lehet tekerni. Persze ehhez nem ártana a Kossuth utcai lámpát intelligensen programozni....”
 • 1. ekkenekepen 2012. március 22. 07:19
  „Akkor már csak a maradék 8 km aszfaltos szakasz hiányzik a meglévő 150 méter után, aztán beszélhetünk "bicikliútról" nemde?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei közigazgatás-tudományi verseny: győzött a Deák csapata

A 2011-2012. tanévben a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal és a Győr-Moson-Sopron Megyei… Tovább olvasom