Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

A gyógyszer másnapra a boltban lesz

Győr környéke - Hivatalosan a falvak 82 százalékában hozzájuthatunk az éppen szükséges gyógyszerhez, akár van önálló patika a településen, akár nincs. Aki ennél kevesebbre becsüli ezt a számot, az nyilván nem a „megfelelő" betegségben szenved vagy szenvedett.

A minap bejelentett kormányelképzelés, a mozgópatika-rendszer okán annak néztünk utána, hogy hány falura jut egy gyógyszertár a térségben. A hivatalos arány könnyen kiszámítható, mivel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatása szerint a megyében 88 patika, 52 fiókgyógyszertár és 11 kézi gyógyszertár működik, hogy ez utóbbi mit jelent, arról majd később. A lényeg, hogy így elmondható: a települések 80 százalékában van valamiféle megoldás, ha valaki beteg. Az más kérdés, hogy nem „célszerű" migrénes fájdalmakkal ébredni mondjuk Győrasszonyfán, ha nincs a birtokunkban a megfelelő orvosság.

A gyógyszertárak nagyobb része működtet fiókot valamelyik szomszédos községben, amely általában kétórás nyitva tartással üzemel. A harmadik kategória a kézi gyógyszertár, mely a háziorvos birtokában lévő orvosságokat tartalmazza.

A készlet természetesen meg sem közelíti a patikák legalább 7000 fajtából álló kínálatát, de a körzethez tartozó betegek ismert és kezelt betegségeire van gyógyír,

s természetesen szerencsés készleten tartani például az alapvető láz- és fájdalomcsillapítókat és az életmentő injekciókat is.
A patikusok többsége ellenérzéssel fogadja a mobil gyógyszertárak tervét, mondván, a kínált áru nem porcukor, s a gyógyszerészek képzettségét nem lehet egy tollvonással feleslegesnek nyilvánítani. Más kérdés, hogy mit nyújthat egy-egy térség a kisebb településen élő betegnek. Egy-két példa a lefedettségre: a több fiókkal is rendelkező pannonhalmi patika reggeli nyitását nemcsak a kisváros lakói várják, de idejárnak sokan Écsről, Ravazdról, Pázmándfaluról, Nyalkáról, Győrságról, Tápról és Tápszentmiklósról is. A Bakonyalja környékén élők választhatnak Bakonyszentlászló és Veszprémvarsány közül, utóbbi gyakran fogad vásárlót Tarjánpusztáról, Győrasszonyfáról, Rédéről, Bakonygyirótról, Romándról, Gicről, Bakonypéterdről, Láziból és Sikátorból. A Győrhöz közelebb élők Nyúlra is mehetnek, amely a saját több ezer lakóján kívül fiókkal látja el Écset, s vonzza Ravazd és Pannonhalma lakóit is. Mindent összevetve tehát Győr és a Bakony között négy patikát találunk, innen legközelebb Téten és Győrújbaráton van gyógyszertár.

Ebből a szempontból valamivel szerencsésebbek a Győrtől északra – Győrzámolyon, Győrújfalun, Dunaszegen és a Szigetköz néhány településén – élők. Muraközi Kornélia, a dunaszegi patika gyógyszerésze szerint itt nincs szükség semmiféle pótmegoldásra, mivel Győrladamér is, Dunaszentpál is öt percre fekszik. Mint elmondta: igen nagy ellenzője a mozgópatikák rendszerének, véleménye szerint ha egyes térségek nem megfelelően ellátottak, akkor azt a kis gyógyszertárak hálózatának fejlesztésével kell megoldani.

A győrasszonyfai Kósa Imrénének mindegy, hogyan és ki orvosolja ezt a problémát, neki az a fontos, hogy minél hamarabb hozzájusson a szükséges gyógyszerhez. Ezért örömmel fogadná a mobil patikákat, s szavaiból kiderül egyébként, hogy a gyakorlat meglehetősen vegyes megoldásokat produkál falun. Győrasszonyfa lakóinak egyik fele ugyanis úgy jut orvossághoz, hogy az orvos maga viszi a recepteket a pannonhalmi patikába, s a gyógyszer végül – általában másnap délután – a helyi boltban várja a beteget. A másik körzeti orvoshoz tartozó, győrasszonyfai lakók maguk mennek el Pannonhalmára, de Kósa Imréné elmondta: ő inkább havonta egyszer Győrbe megy. „Tudják, Győrben sem mindig kapom meg egy helyen az összes gyógyszert. De ott olyankor átsétálhatok a másik patikába" – avat be hétköznapjaiba az asszony. Lássuk be: ez eszünkbe sem jutott.

Laczó Balázs

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sínen van az olcsópiac ügye

Győr - Végre elindult a győri olcsópiac – a volt bácsai piac – engedélyezési eljárása.… Tovább olvasom