Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

A gyógymódok tanára

Győr - Címzetes egyetemi docens címet vehetett át a közelmúltban dr. Pesztenlehrer István győri háziorvos, aki tíz éve tanítja a „komplementer medicina" tantárgyat diplomás szakápoló hallgatóknak.

Belgyógyász háziorvosként évtizedek óta foglalkozik akupunktúrával, természetgyógyászattal dr. Pesztenlehrer István győri, városi felügyelő szakfőorvos. Tíz éve a Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézet oktatója. Kidolgozta, meghonosította, s oktatja a „Komplementer medicina" tantárgyat. Szakmai munkáját ismerte el a Széchenyi István Egyetem szenátusa, amikor címzetes egyetemi docens címet adományozott a főorvosnak.

– Sok volt a félreértés, amikor kezdett elterjedni a gyógyításban a természetgyógyászat, amit én inkább komplementer medicinának nevezek. Ugyanis kiegészítik, segítik egymást az orvosi eljárások és az elismert természetgyógyászati módszerek – mondta lapunknak elöljáróban dr. Pesztenlehrer István.

A főorvos a diplomás ápoló képzésben azért tartja fontosnak a tantárgy oktatását, mert a hallgatóknak a helyén kell kezelniük ezeket az eljárásokat.

– Ismerniük kell a különböző elismert természetgyógyászati eljárások lényegét, lehetőségeit, hogy megfelelő tanácsokkal láthassák el betegeiket. A kezdetekkor a hallgatók egy része még a távgyógyításban is hitt. Ezért tartom fontosnak a tantárgy oktatását, hogy korrekt képet kapjanak a főiskolások – magyarázta Pesztenlehrer doktor.
Mint azt a főorvos elmondta, a hallgatókat érdekli a tantárgy, kíváncsiak az akupunktúrára, a homeopátiára, masszázsterápiára és egyéb eljárásokra. Megtanulják mikor mit szabad, s mikor kell orvoshoz fordulni.

Tapasztalatok
Dr. Pesztenlehrer István számos külföldi szakképzésben, továbbképzésben és tanulmányutakon vett részt, New Yorktól Pekinkig. A Magyar Akupunktúrás Orvosok Társaságának elnöki tisztjét 14 évig töltötte be. Emellett négy évig a 43 ország 52 tagtársaságát magába foglaló brüsszeli ICMART – akupunktúrával és rokon eljárásokkal foglalkozó nemzetközi tanács – elnöke, két évig alelnöke volt.


Tóth Gyula

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Cant’ Art új éneklemeze

Győr - Tizenhat éve énekelnek együtt, a Cant’ Art énekegyüttes koncertjeit a város zenei… Tovább olvasom