Kisalföld logö

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 19°C | 32°C Még több cikk.

A gyógymód - egy év Amerika

Győr–Sopron - Kommunikáció, nyelvtudás, humánum – ezek terén profitálnak a legtöbbet azok a középiskolások, akik egy-egy tanévet külföldön töltenek el. Míg a soproni gimnazisták jellemzően Ausztriában, Németországban, Svájcban vendégeskednek, a győriek úti céljai között előfordul az USA, Olaszország, India.
Nyitrai Emese és Simon Zsófia a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont végzősei. A lányok nyáron érkeztek haza, Texasban és Arkansasban éltek csaknem egy évig. Megyénkben a rendszerváltás óta gimnáziumonként 3–4 diák költözik külföldre egy-egy tanévre. Ki ösztöndíjjal, ki önköltséggel, számszerűsítve: a szülőkre háruló anyagi teher lehet nulla forint, de meghaladhatja az egymilliót is. A nemzetközi egyezmények értelmében az országok elfogadják egymás oktatási minősítését. Vagyis ha az illető diák kint is felveszi mondjuk a fizikát, nem kell osztályozóvizsgát tennie belőle. Ha azonban merőben eltérő területen folytat tanulmányokat, évet kell ismételnie. Ez persze a legkevesebb. Az élmények, új ismeretek mindenért kárpótolnak, leginkább a nyelvtudás terén. Zsófia például tanulta ugyan az angolt, de nem volt nyelvvizsgája. Amikor hazatért, letette a felsőfokút. Emese Amerikában teljesített angol eredményeit, amelyek a magyar érettséginek felelnek meg, szintén felsőfokúként fogadták el.

A lányokat kérdezni sem kell élményeikről, ömlik belőlük a szó, de aztán elkomolyodnak, s ugyanarra jutnak mindketten: a közismerten pesszimista magyar mentalitásra azonnal felírnának gyógymódként egy év Amerikát.

– Nyitottak, szeretetteljesek, jókedvűek az amerikaiak, akár a filmekben. Az iskolai kapcsolatok bensőségesek és tiszteletteljesek, senki sem csodálkozik például, amikor egy tanár megöleli a diákját, ha rosszkedvűnek látja. Nincs rossz tanuló, sem biflázás. Ha az egyik tárgy nehezebben megy, a tanár kikérdezi a diákot arról, mi érdekli jobban, és szól a kollégájának, hogy azon a téren fejlessze inkább a képességeit. Rengeteg a gyakorlat (Zsófiék például disznót boncoltak az egyik órán) és a biztatás, erőn felül. A matematikatanár heti négyszer három órában edzette a pompomcsapatot, az egyetlen szabadnapján mégis órákat szánt arra, hogy elmagyarázza a példákat. A pedagógusok nincsenek sem túlértékelve, sem alulfizetve. Mentalitásuk része az odaadás. Az egyik témazáró előtt rendezett tanulópartira – ilyenkor valamelyikünk otthonában tanulunk együtt – például váratlanul betoppant a biológiatanár, s bár csak hallott arról, hogy összejöttünk, gondolta, meglátogat bennünket, hátha segíthet. Az első helyen nem a teljesítmény, hanem az ember áll. A tanár még azt is megkérdezi, felolvashatja-e hangosan az érdemjegyeket. Magával ragad a közösségi élet, a klubok, szakkörök sokasága, a számtalan zenekar, a pezsgő sportélet.

Az amerikaiak minden alkalmat megragadnak, hogy együtt lehessenek: az idős pároknak szervezett Valentin-napi bálon át a sportpálya vízibombázással egybekötött öntözéséig. A templomok az ifjúsági élet színterei, minden korosztály számára egy-egy szabadidős helyiség áll rendelkezésre, akár bowlingozni vagy karaokézni is lehet.

Az idealizált álomvilág háttere a lányok szerint a magyarnál mindenképpen szilárdabb lét- és közbiztonság. Míg nálunk például nem ritka látvány egy-egy részeg kis tini a diszkóban, Texasban két nap elzárás jár azért, ha 21. életéve előtt valakit alkoholfogyasztáson kapnak.
Tényleg, ahogy mondják, Amerika más. Vonzásából nehéz szabadulni. Emese és Zsófia azonban már nem is akar...

D. Pusztai Andrea

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz veterán autó és tulajdonosa mutatta meg magát Győrben

Győr - Volt, aki igazi megmérettetésnek tekintette a hétvégén rendezett veteránautó-túraversenyt, és például az Árkád-parkolóban egy kávéra sem állt meg az időmérés után, hanem haladt tovább a célja felé. Mások élvezték, hogy őket, illetve autóikat nézik és fotózzák: ilyen volt idén az oldtimer autók felvonulása. Tovább olvasom