Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

A gyest nem utalják, hanem igényelni kell

Nagyon sokan csak otthon várják, hogy a gyest, a gyedet megkapják, pedig ezeket a szülés után a kismamáknak járó ellátásokat írásban kell igényelni. A regionális egészségbiztosítási pénztár tapasztalatai szerint ezt sokan nem tudják.

A gyermekgondozási segély, a gyes állampolgári jogon illeti meg a kismamákat, nem függ a jövedelem nagyságától, a munkaviszonytól, annak hosszától. Havi összege – függetlenül a gyermekek számától – azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével. Ez jelenleg 28.500 forint. Töredék hónap esetén egy naptári napra a havi összeg harmincad része jár. Ikergyermekek esetén a gyes az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszáz százaléka.

A gyest a Magyar Államkincstárnál kell igényelni. Az érintettek ügyfélszolgálatukhoz (Győr, Szabolcska utca 1/A) fordulhatnak vagy honlapjukon tájékozódhatnak (www.allamkincstar.gov.hu). Az igény benyújtásától jár a gyes, persze csak ha a jogosultság feltételei fennállnak. Akik késve kérik ezt az ellátást, azoknak visszamenőlegesen két hónapra fizethető ki.

Kóbor Attila, a Nyugat-dunántúli Regionális Egészségbiztosítási Pénztár osztályvezetője arról is tájékoztatást adott, hogy a gyermekgondozási díjra, a gyedre viszont akkor jogosult az édesanya, ha a szülést megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, például munkaviszonya volt.

Olvasói kérdés

Ahhoz, hogy a kismama ne minimális gyest, gyedet kapjon, a tb-nél vagy a munkahelyen kell az egy évnek meglennie?
Egy várandós kismama
A 365 napnyi munkaviszony több munkahelyen eltöltött időből is összeadódhat és bele kell számítani a munkaviszony megszűnését követő táppénz idejét, a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányi időből 180 napot, a rehabilitációs járadék folyósításának idejét. A gyed kiszámítása a táppénzhez hasonlóan történik, nagysága az igénylő korábbi jövedelmétől függ. Bruttó összege az átlagkereset 70 százaléka, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet.

A gyedet – amennyiben a munkáltatónál társadalombiztosítási kifizetőhely nem működik – az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kirendeltségei folyósítják. Ebből következik, hogy az OEP-nél kell igényelni is. A formanyomtatvány letölthető a www.oep.hu honlapról és a szükséges iratokkal együtt postai úton elküldhető vagy az egészségbiztosítási pénztár ügyfélszolgálatán (Győr, Szabolcska utca 1/A) kérhető. Visszamenőlegesen hat hónapra igényelhető a gyed.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs több akadály, nincs több beázás a nyúli iskolában

Csaknem százmillió forintból újították fel a nyúli Pilinszky általános iskolát. Tovább olvasom