Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A gyes ideje is számít a nyugdíjnál

˝Azoknak az anyukáknak, akik 2, 3, 4 gyermeket nevelnek, hogyan jöhet össze a 40 éves szolgálati idő a nyugdíjhoz? A szülés utáni gyermekellátással töltött idő beszámít?˝


– Szolgálati időként kell figyelembe venni a terhességi gyermekágyi segély, a gyed és a gyes folyósításának idejét, amennyiben az előírt nyugdíjjárulékot megfizették – válaszolt Horváth Imréné, a Nyugat-dunántúli Regionális Nyugdíj-biztosítási Igazgatóság igazgatóhelyettese. A szülő, aki 3 vagy több kiskorút nevel, gyermeknevelési támogatásra lehet jogosult, ennek folyósítási ideje szintén szolgálati időt képez. Emellett aki fizetés nélküli szabadságát tölti azért, mert 3 évesnél – tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetén 12 évesnél – fiatalabb gyermekét gondozta, ez az időtartam ugyancsak szolgálati időként ismerhető el.

Jogszabály biztosítja azt is, hogy az anya ténylegesen megszerzett szolgálati idejét annyiszor 365 nappal növelni kell, ahány gyermeke született 1968. január 1-je előtt (tartósan beteg, vagy fogyatékos gyereknél a növelés gyermekenként 550 nap).


Olvasói kérdés

Azoknak az anyukáknak, akik 2, 3, 4 gyermeket nevelnek, hogyan jöhet össze a 40 éves szolgálati idő a nyugdíjhoz? A szülés utáni gyermekellátással töltött idő beszámít?

Olvasóink írták

  • 1. Baradlay 2010. március 10. 02:22
    „Na,akkor most szulni fogok!!!:))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panelprogram: újabb 35 felújított házat adtak át

A győri önkormányzat támogatásával 2009-ben is folytatódott Győrben az „Iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos felújítása", közismert nevén a panelprogram. Tovább olvasom