Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

A gyerekek a szívükkel látnak

Cigány gyerekek rajzaiból nyílt kiállítás hétfőn Győrben, a kisebbségi önkormányzat székhelyén (Szigethy Attila út 109.).

A tehetségkutatás elindítói azt szeretnék láttatni, hogy a romáknak nemcsak a zenéhez, de a színek világához is tehetségük van.

Hiszen ami közös minden emberben: a gyermeki vágy, a szeretet, az édesanyához való ragaszkodás.
Több mint fél év telt el azóta, hogy Dencs Diána, a csendes, bánatos tekintetű kislány beküldte rajzát egy világcég pályázatára, s aligha sejtette, hogy mozgalmat indít. Az édesanyját angyalnak ábrázoló gyermekművel nemcsak elnyerte a különdíjat (Diána szeretete átöleli a világot – Kisalföld, 2006. december 22.), de akaratlanul is utat mutatott a roma kisebbség megértéséhez.

A kisebbségi önkormányzat ekkor annyira felbuzdult a kilencéves Dencs Diána sikerén, hogy kiállítást akart neki szervezni, Dia patronáló tanára, Bencsicsné Gyöngyi azonban azt javasolta az önkormányzatnak, hogy szervezzen tehetségkutatást általában a cigány gyerekek között, már csak azért is, mert kár volna egy alsós kislányt azzal áltatni, hogy kiforrott művész. A kezdeményezést felkarolták a szervezők, Bogdán Piroska és Markó Gábor, s így a tegnapi kiállításra harminckét munkát bíráltak el. A Színes világunk című rajzpályázaton különdíjat nyert a másodikos Dencs Diána is, akárcsak a harmadikos Bogdán Nikolett és az elsős Marosi Dzsenifer – mind a hárman a Balassi-iskola diákjai egyébként. Felsősök is indulhattak, közülük a Kossuth-iskola két tanulója, a nyolcadikos Lakatos Szabina és az ötödikes Lakatos Cristopher, valamint az Eötvös-iskola hírnevét öregbítő hetedikes, Kőfalvi Attila vehette át a különdíjat Sárközi Ferenc roma képviselőtől.

Bencsicsné Gyöngyi, a balassisok rajztanára szerint a cigány gyerekek sokkal inkább a szívükkel, mint a szemükkel látnak, szín- és harmóniaérzékük sokszor egészen meglepő: bátor és ösztönös. Markó Gábor önkormányzati szervező szerint a pályázatot ezután minden évben meg kívánják hirdetni, s elképzelhető, hogy nemsokára a versmondás terén is rendeznek cigány tehetségkutatást.

Laczó Balázs

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molotov-koktél repült éjszaka a nappaliba

Hatalmas csörömpölésre riadt fel egy nyugdíjas győri házaspár péntek éjszaka: valaki két… Tovább olvasom