Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

A gyárakkal leomlik Győr régi ipara

Győr ipara a szemünk láttára omlik le, olvasóink felvetették a legfontosabb kérdést a témával kapcsolatban.
Olajgyár
Csütörtökön leállt a termelés a Leonell Textilipari Kft.-nél, pénteken a kekszgyár előtt tartottak sajtótájékoztatót a gyár esetleges bezárásáról felröppent hír miatt. Hadd legyen most mellékes, hogy a Pilóta kekszből miként lehet (ál)hírt csinálni, mert a lényeg nem itt bújik meg. Sokkal fontosabb és sajnos fájdalmasabb, hogy Győr régi ipara a szemünk előtt esik szét – azokkal a gyárakkal együtt, amelyeknek már csak a helyét látjuk, vagy szüleink, nagyszüleink emlékeiből tudunk.

A Kisalföld Online fórumán olvasóink felvetették a legfontosabb kérdést, amelyet ebben a helyzetben felvethetünk: csupán a nosztalgia okán meg kell-e tartania ezeket a gyárakat a városnak, ha egyszer ott az ipari park több ezer embernek munkát adó multinacionális cégeivel és modern iparával? A racionális válasz nyilvánvalóan az, hogy nem. De ezt hogyan lehet elmondani azoknak, akik évtizedeket húztak le valamelyik ipari épületben, s bár a baráti beszélgetések közben jó volt kicsit szidni a rendszert és a gyárat, azért mégis szerették munkahelyüket az ütött-kopott falaival együtt. Emlékeik helyén most bevásárlóközpont(ok) áll(nak), vagy ha még nem, akkor hamarosan épül(nek).

Tejgyár: lebontották; Rába-gyár Budai úti telephelye: lebontották; dobozgyár: bontják; Ringa: bontják; olajgyár: évek óta üresen áll; Gardénia: helyén hamarosan bevásárlóközpont épül... Szomorú lista és még csak nem is teljes. Üres iparvágányok, csendes gyárak – összeállításunk rövid nosztalgiázás, mielőtt tovább folytatódna a jövő.


KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK >>

A győri gyárak jövője a tét (2005-07-25) >>
Ismét a pilótáért kampányolnak (2005-07-23) >>
A kekszgyárért tüntetne a Fidesz (2005-07-30) >>
A Ringa elküld 800 dolgozót (2003-08-21) >>
Felszámolás a Lamba rt. ellen (2004-12-22) >>
Felszámolás az Uniontextnél (2003-03-10) >>
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak takarítják a Frigyest

Szokatlan dolog keltette fel a győriek figyelmét: mozgást láttak a Frigyes-laktanya területén! Jól látták: valami elkezdődött. Egyelőre takarítanak. Némelyek csodának vélik, mások délibábnak gondolják, hogy dolgozó embereket látnak a győri Frigyes-laktanya kerítésén belül. Azt is rebesgetik, tán ufonauták szálltak le a város e hosszú ideje senki által nem háborgatott részén. Tovább olvasom