Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

A gyámság, a közös fedél is teher

Győr - Egy ideig a fia vállalta Wagner Péter gondnokságát, később azonban szívesen megvált a feladattól. A 64 éves férfit évekkel ezelőtt combnyaktörés miatt rokkantosították le, majd helyezték gondnokság alá. Most ez utóbbit is kifogásolja.
Kerettel botorkált a szerkesztőségig, igaz, kicsit lassabban, de – ahogyan mondja – mindenhova odaér.
Elege van a gondnokságból, nehezen viseli, hogy a nyugdíja felét a gondnoka kezeli. Nélküle viszont nehezen intézné az ügyeit, ebben Wagner úrral teljes az egyetértés.

– Közel hatvanezer forint a nyugdíjam, ennek a felét kapom kézhez – sorolja az idős ember. – Több pénzre lenne szükségem, tudtommal van is a számlámon egy kisebb összeg. Nem értem, miért várakoztatnak? Zoknit, alsóneműt, élelmiszert szeretnék vásárolni. Nem máséból, a saját pénzemből.

(Hivatalos papírokat húz elő, dől belőle a panasz, de azért az is kiderül hamarjában, hogy a volt felesége főz, ha kell, mos is rá. Elváltak, de az évek óta áron alul hirdetett házat hiába árulják. A közös lakás szó szerint a börtönükké vált.)

A témával kapcsolatban megkérdeztük Benedeczkiné Bartos Juditot, a győri gyámhivatal vezetőjét, aki elmondta, közel tíz éve hivatásos gondnok intézi a megroppant egészségi állapotú férfi ügyeit. Jövedelmének felét igaz, a gondnok kezeli, ám a férfi életvitele miatt egyelőre nem is tehetnek mást. Ennél jobb megoldást talán egy bentlakásos otthon jelentene Wagner Péternek és családjának is, de a helyre várni kell. Félő azonban, hogy az idős, rokkant ember a környezetében élőkkel, a gondnokával is folyamatosan konfliktusba kerül, pedig jelen helyzetben mindenki őt segítené, csakhogy ezt észre kellene venni.

Olvasóink írták

  • 1. pal 2008. július 31. 11:18
    „Ez az egész ügy és a róla szóló írás aggályos jogilag, morálisan, sőt minden vonatkozásban!
    A főszereplők neve szerintem meg sem jelenhetett volna! Minden vonatkozásban személyiségi jogokat sértő, hogy ki, kit, mikortól, miért, mennyiben korlátoz anyagi jogaiban vagy szabadságjogaiban, illetőleg alapjogai gyakorlásában... A magánéletük vagy lakáskörülményeik zsákutcájának részletei nem közérdekű, nyilvános adatok.
    Én ismerek olyan embert, aki közel 20 éve jóval súlyosabban megsérült, nemcsak a lábát, hanem a kezét se tudja használni, mint a Wágner úr, mégsincs gyámság vagy gondnokság alá helyezve!
    A cikk írója ezért inkább annak járhatott volna utána, hogy konkrétan milyen esetekben, ki, hol, miért kérhetné a gyámság vagy gondnokság alá helyezését?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokat dolgozik a magyarságért

Győr - Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna etnográfust, néprajzkutatót a magyarság megmaradása érdekében… Tovább olvasom