Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

A gyakorlatot foglalták törvénybe

A tanévkezdéssel életbe lépett a pedagógusok titoktartási kötelezettsége. Szakmabeliek szerint a nagy port felkavaró ügyektől a paragrafusok sem fogják megóvni a közvéleményt. Humánus megoldások pedig ezután is a jóindulatú segíteni akarás szándékával születnek.
illusztráció
A gyerekeket éppúgy megilletik az alkotmányos alapjogok, mint a felnőtteket. Az oktatási törvény ezért ugyanolyan joggal ruházza fel a pedagógusokat – óvodában, iskolában, kollégiumban –, mint amilyenekkel az ügyvédek és az orvosok rendelkeznek. Ha egy gyerek a pedagógusának bizalmi alapon elmesél valamit, akkor azt a pedagógus köteles bizalmasan kezelni.

Nem érinti a titoktartás a magatartással, szorgalommal és tanulmányokkal kapcsolatos információkat. Ha a gyerek egészsége, fejlődése kerülhet azonban veszélybe, értesíteni kell a gyermekjóléti szolgálatot.

Felháborodtak a pedagógusok

A pedagógusok többségét felháborította a bizalom törvényben rögzítése. Véleményük szerint az egyéni emberi kapcsolatokat nem lehet szabályozni, nem beszélve arról, hogy meg sem szabadna kérdőjelezni, hogy a szülő és a pedagógus együttesen jót akar a gyereknek. Mások szerint egy jól bevált gyakorlatot szükségtelen törvénybe önteni, a problémákat eddig is orvosolták, az őszinte szó, a segítőkészség, a bizalom, az etikus hozzáállás vezet ezután is humánus megoldásra.
Néhány pedagógus szerint a diákok sosem teljesen reményvesztettek. Amennyiben meg akarják osztani a problémájukat valakivel, megteszik, amint megtalálják a megfelelő személyt. Megoldásokban pedig már ekkor is gondolkodnak, leginkább tanácsot, megerősítést várnak.

Az értelmezés útvesztői

A jogalkotó a paragrafus értelmezését az alkalmazókra bízza. Ezért előfordulhat, hogy egy-egy konkrét eset megítélése eltérő. Ha egy várandós diáklány tanácsért fordul pedagógusához, az ítélheti úgy, hogy egészsége veszélyben van, de titokban is tarthatná az értesülést, ha többre értékeli a bizalmat, hiszen mindössze egy döntés megerősítéséért fordult hozzá. Beszéltünk olyan pedagógussal, aki szerint nem elsősorban a törvényben említett drog okozza a legnagyobb veszélyt, sokkal inkább azok a tinédzserkorra jellemző lelki megpróbáltatások, amelyek az énkép sérüléséhez, a személyiség rossz irányba tartó fejlődéséhez, végül a drog-, alkoholfogyasztáshoz vezethetnek. Ezért érdemel figyelmet egy-egy rajz, elejtett megjegyzés, amely azt sejteti, hogy a fiatalt foglalkoztatja az öngyilkosság gondolata, esetleg sátánista eszmék érintették meg.

A diákok általában tájékozatlanok

Diákokat is megkérdeztünk a titoktartásról. A törvényről többen hallottak, ám nem ismerték a lényegét. Azt sem tudták, hogy írásban felmenthetik pedagógusaikat a titoktartási kötelezettség alól. Abban egyetértettek, hogy a kollégiumi mindennapokban nagyobb a jelentősége apró titkaiknak. Véleményük szerint a nevelők számos esetben visszaélnek a bizalmukkal, sokszor feleslegesen értesítik telefonon szüleiket, tájékoztatják őket arról, hogy dohányoznak, ellenőrzik indokolatlanul a kollégiumi kimenők érvényességét.

A titoktartás érinti valamennyi oktató-nevelő intézményt, így az óvodákat is. A megkérdezett óvónők szerint az apróbbak esetében is irányt adhat a rendelkezés. Egy „jól értesült" szomszéd információi a kicsi családjáról bizalmasan kezelendők, s az sem mindegy, hogyan értékelik, ha az apróságon bántalmazás nyomait tapasztalják.

A Kisalföld által megkérdezett pedagógusok némelyike a rendelkezés szükségességét abban látja, amennyiben az helyes irányt mutat a ma már pusztán szakemberképzésre szakosodott tanárképző intézményekben végzett pályakezdőknek.

Törvénysértő egész évre nyilatkozatot kérni

A közoktatásról szóló törvény felhatalmazza a 14 év feletti gyermeket arra, hogy a titoktartási kötelezettség alól a szülővel történő közlés tekintetében felmentést adjon írásban a pedagógusnak. Törvénysértő és a jogalkotó szándékával ellentétes, amikor előre, a tanév egészére nyilatkoztatja az intézmény a tanulókat a titoktartás teljes körű feloldása alól. Az ilyen gyakorlat érvénytelen. Mindig egy adott esetben kell mérlegelni. Az Oktatási Minisztérium honlapján részletes tájékoztató segít az érintetteknek az eligazodásban.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már csak feleannyi a roncsautó Győrben

Júliusban még háromszáznál több roncsautó csúfította Győr utcáit, közterületeit, ma ennek már a fele… Tovább olvasom