Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A gyakorlatot foglalták törvénybe

A tanévkezdéssel életbe lépett a pedagógusok titoktartási kötelezettsége. Szakmabeliek szerint a nagy port felkavaró ügyektől a paragrafusok sem fogják megóvni a közvéleményt. Humánus megoldások pedig ezután is a jóindulatú segíteni akarás szándékával születnek.
illusztráció
A gyerekeket éppúgy megilletik az alkotmányos alapjogok, mint a felnőtteket. Az oktatási törvény ezért ugyanolyan joggal ruházza fel a pedagógusokat – óvodában, iskolában, kollégiumban –, mint amilyenekkel az ügyvédek és az orvosok rendelkeznek. Ha egy gyerek a pedagógusának bizalmi alapon elmesél valamit, akkor azt a pedagógus köteles bizalmasan kezelni.

Nem érinti a titoktartás a magatartással, szorgalommal és tanulmányokkal kapcsolatos információkat. Ha a gyerek egészsége, fejlődése kerülhet azonban veszélybe, értesíteni kell a gyermekjóléti szolgálatot.

Felháborodtak a pedagógusok

A pedagógusok többségét felháborította a bizalom törvényben rögzítése. Véleményük szerint az egyéni emberi kapcsolatokat nem lehet szabályozni, nem beszélve arról, hogy meg sem szabadna kérdőjelezni, hogy a szülő és a pedagógus együttesen jót akar a gyereknek. Mások szerint egy jól bevált gyakorlatot szükségtelen törvénybe önteni, a problémákat eddig is orvosolták, az őszinte szó, a segítőkészség, a bizalom, az etikus hozzáállás vezet ezután is humánus megoldásra.
Néhány pedagógus szerint a diákok sosem teljesen reményvesztettek. Amennyiben meg akarják osztani a problémájukat valakivel, megteszik, amint megtalálják a megfelelő személyt. Megoldásokban pedig már ekkor is gondolkodnak, leginkább tanácsot, megerősítést várnak.

Az értelmezés útvesztői

A jogalkotó a paragrafus értelmezését az alkalmazókra bízza. Ezért előfordulhat, hogy egy-egy konkrét eset megítélése eltérő. Ha egy várandós diáklány tanácsért fordul pedagógusához, az ítélheti úgy, hogy egészsége veszélyben van, de titokban is tarthatná az értesülést, ha többre értékeli a bizalmat, hiszen mindössze egy döntés megerősítéséért fordult hozzá. Beszéltünk olyan pedagógussal, aki szerint nem elsősorban a törvényben említett drog okozza a legnagyobb veszélyt, sokkal inkább azok a tinédzserkorra jellemző lelki megpróbáltatások, amelyek az énkép sérüléséhez, a személyiség rossz irányba tartó fejlődéséhez, végül a drog-, alkoholfogyasztáshoz vezethetnek. Ezért érdemel figyelmet egy-egy rajz, elejtett megjegyzés, amely azt sejteti, hogy a fiatalt foglalkoztatja az öngyilkosság gondolata, esetleg sátánista eszmék érintették meg.

A diákok általában tájékozatlanok

Diákokat is megkérdeztünk a titoktartásról. A törvényről többen hallottak, ám nem ismerték a lényegét. Azt sem tudták, hogy írásban felmenthetik pedagógusaikat a titoktartási kötelezettség alól. Abban egyetértettek, hogy a kollégiumi mindennapokban nagyobb a jelentősége apró titkaiknak. Véleményük szerint a nevelők számos esetben visszaélnek a bizalmukkal, sokszor feleslegesen értesítik telefonon szüleiket, tájékoztatják őket arról, hogy dohányoznak, ellenőrzik indokolatlanul a kollégiumi kimenők érvényességét.

A titoktartás érinti valamennyi oktató-nevelő intézményt, így az óvodákat is. A megkérdezett óvónők szerint az apróbbak esetében is irányt adhat a rendelkezés. Egy „jól értesült" szomszéd információi a kicsi családjáról bizalmasan kezelendők, s az sem mindegy, hogyan értékelik, ha az apróságon bántalmazás nyomait tapasztalják.

A Kisalföld által megkérdezett pedagógusok némelyike a rendelkezés szükségességét abban látja, amennyiben az helyes irányt mutat a ma már pusztán szakemberképzésre szakosodott tanárképző intézményekben végzett pályakezdőknek.

Törvénysértő egész évre nyilatkozatot kérni

A közoktatásról szóló törvény felhatalmazza a 14 év feletti gyermeket arra, hogy a titoktartási kötelezettség alól a szülővel történő közlés tekintetében felmentést adjon írásban a pedagógusnak. Törvénysértő és a jogalkotó szándékával ellentétes, amikor előre, a tanév egészére nyilatkoztatja az intézmény a tanulókat a titoktartás teljes körű feloldása alól. Az ilyen gyakorlat érvénytelen. Mindig egy adott esetben kell mérlegelni. Az Oktatási Minisztérium honlapján részletes tájékoztató segít az érintetteknek az eligazodásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már csak feleannyi a roncsautó Győrben

Júliusban még háromszáznál több roncsautó csúfította Győr utcáit, közterületeit, ma ennek már a fele… Tovább olvasom