Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

A görkoris, az elit gimisek és a többiek

Megyénk öt nagyobb városát tekintve Mosonmagyaróváron a legrosszabbak a drogfertőzöttségi mutatók. Nem sokkal követi a szintén határ menti Sopron, majd Győr, Csorna s végül Kapuvár.

Az Alapellátási Szabadegyetem szakmai rendezvényén ezúttal a droghasználat problémaköre volt terítéken. Mint Burkali Bernadett szociológus előadásából megtudhattuk: a már veszélyeztetettnek számító tizenkét-tizennégy éves korosztály – amelynek drogfogyasztására elsősorban a később már „cikinek" számító szipuzás a jellemző – szinte semmit nem tud a drogok összetételéről, hatásáról.

A szakmunkások sem sokkal jártasabbak e téren, használat közben szereznek ismereteket, amelyet egymásnak továbbítanak. A felsőoktatási intézmények hallgatói már széles körű ismeretekkel rendelkeznek a drogok típusairól és hatásmechanizmusáról.

Mint a kilencvenkilencben készült felmérésből kiderül: a legfertőzöttebb város megyénkben Mosonmagyaróvár, ahol a lakosság 16,67 százaléka fogyasztott már drogot, Sopronban ez a szám 16,52, Győrött 16,38, Csornán 14,04, Kapuváron pedig 8,79 százalék.

A felmérésről szóló előadás középpontjában állt Győr, ahol nyolc réteget vagy csoportot különböztetünk meg Burkali Bernadett szerint. Az egyik a szinte minden közterületen előforduló ördögkerekesek, amatőr mutatványosok viszonylag könnyen behatárolható csoportja.
A tizennégy év alatti görkorcsolyások főként a Marcalváros I–II.-t összekötő aluljáróban lelhetők fel, míg a valamivel idősebb korosztályt képviselő BMX-esek a megyeháza előtti téren szoktak találkozni. Sajnos igen drogfertőzött réteget alkotnak az állami gondoskodás alatt lévők, akiknek mintegy hatvan-nyolcvan százaléka fogyaszt kábítószert.

Az úgynevezett „elit gimisek" elsősorban marihuánás cigarettát
fogyasztanak, s ehhez rendszerint valamilyen intellektuális tevékenység kötődik. A felmérés szerint veszélyeztetett réteg a roma fiataloké, akiknél – anyagi helyzet szempontjából nézve – a fogyasztók összetétele többé-kevésbé megegyezik a nem romákéval. Ugyanakkor a drog terjesztésében meghatározó a szerepük. Nagyon nehezen behatárolható réteget jelent a tehetősebb fiatalság – a partizók, plazázók, technósok köre, míg a nyolcadik veszélyeztetett réteget a raperek, hip-hoposok és punkok alkotják.

A felmérés szerint Győrött mintegy tizenöt szórakozóhelyen fordulnak meg a fogyasztók nagyobb számban, Révfalu – vagyis az egyetem környéke – különösen fertőzött. A szórakozóhelyek után kedvelt helyszínt jelentenek még a lakótelepi parkok, játszóterek, háztetők, majd az egyéb közterületek: az Eötvös park, a Kodály park, a Barátság park, a Kossuth utca, a Baross út, a plaza környéke és a megyeháza előtti tér. Az egyetemi kollégiumokban és a Püspökerdőben elsősorban a marihuánás cigarettának van keletje, míg a magánlakásokon, házibulikon sokan fogyasztják emellett a mákteát is.

Kapcsolódó cikkek >>

Érzelmekkel a függőség ellen (2003-02-07) >>
15 millió forint értékű drog a pótkerékben (2002-07-08) >>
30 milliós drogfogás a határon (2003-11-10) >>
A drog elért Csornára (2003-03-02) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre újabb lefölözésre számít Győr

Növekvő helyiadó-bevétel és négymilliárd forintnyi fejlesztés szerepel a győri önkormányzat jövő évi… Tovább olvasom