Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

A gondoskodásról számokban

Tízszeres árkülönbségek is lehetnek a házi idősgondozásért kért órabérek között.
Nem kell ahhoz fekvő betegnek lenni, hogy valaki állandó felügyeletre szoruljon, sok aktív dolgozó sietne reggel nyugodtabban a munkahelyére, ha tudná, hogy idős, nehezen járó vagy szellemileg már nem friss édesanyja vagy apja mellett van valaki. Ezért először mindenki arra kíváncsi, megoldható-e az állandó – mondjuk úgy: társalkodói – felügyelet, legalább a munkaidőben, napi nyolc órán keresztül. Sajnos azonban „ennyi pénz a világon nincs", csalódik az átlagkereső polgár, mivel a legkisebb órabér, amit elkér egy újsághirdetés alapján talált – sokszor teljesen képzetlen – gondozó, az óránként 500 forint. Efölött egészen 1000-ig terjed a skála, s azt mondani sem kell, hogy ez a legtöbbször adómentes, „nem hivatalos" 500 vagy 1000 forintot jelent. Számoljuk ki ezt egy hónapra és keressünk más megoldást, mint a nyolc- vagy huszonnégy órás felügyelet.

A napi egy-két órás gondozás mellett szokás dönteni, de itt is tízszeres árkülönbségek vannak. Akad egészségügyi központ, amely 2000–3000 forintos órabérért küld hivatásos gondozót a házhoz, míg például a győri önkormányzat szociális központjánál a legmagasabb összeget a 278 forintos órabér jelenti. Vass Imréné Katalin, az Egyesített Szociális Intézmény területi gondozójának vezetője elmondta: jelenleg 381 idős veszi igénybe az önkormányzati ellátást, ez valamivel kevesebb, mint ahánynak szüksége volna rá, s Győrben erre a létszámra 56 gondozó jut.

A térítési díj a nyugdíjtól függ: 25.800 forint alatt ingyenes, 51.600 forint felett pedig minden esetben 278 forintba kerül az egy óra, a két összeghatár között tízszázalékonként emelkedik az ár. A gondozók rendszerint egy-két órát tölthetnek az idős emberrel, de kellő rugalmassággal igazíthatják az időpontot az igényhez: attól függően, hogy mosdatásra, reggelire, ebédre, vérnyomásmérésre vagy bármi más segítségre van-e szükség (az ebédért külön térítési díjat kell fizetni).
A hetvennyolc éves Grábics Figyesné is évek óta veszi igénybe ezt a szociális szolgáltatást, mint vallja, igen elégedett állandó gondozójával, akit Hajniként emleget. Hajni a hétnek négy vagy öt napján meglátogatja, de már a kaputelefonban megkérdi: kell-e venni valami azon kívül, amit megbeszéltek. P váltja ki a gyógyszert, ő öntözi meg a magasan lévő virágokat, még ki is vasal, ha szükséges. És legfőképpen: beszélget az özvegyen élő Éva nénivel.

– A tavaly megboldogult férjem is nagyon szerette Hajnit, mindig megsimogatta a karját, mondta, hogy köszöni a segítséget. (Grábics Frigyes Pro Urbe-díjas, köztiszteletben álló helytörténész volt – a szerk.) A gondozó segítsége nélkül már nagyon nehezen boldogulnék, még Frigyes hagyatékát, azt a töméntelen sok forrásértékű dokumentumot is ő segített rendszerezni. Mindenben számíthatok rá. Naponta megnézi, persze diszkréten, hogy kiszellőztettem-e, mert valamikor elfelejtem – mondja a volt Rejtő-iskola nyugdíjas tanárnője. – Ha nincs különösebb teendő, akkor is leül hozzám egy órára és mesélek neki a tanítványaimról, a férjemről, a családról. Már mindent tudunk egymásról. Az én koromban jólesik csak úgy mesélni, elbeszélgetni, már ezért is igen örülök, amikor megszólal reggel a kaputelefon.

Az otthoni gondozás érdekében egy kérelmet kell benyújtani az egyesített szociális központhoz, mellékelve a háziorvos igazolását és szakmai felvilágosítását a kérelmező állapotáról. Fel kell tüntetni azt is, hogy milyen szolgáltatásra van szüksége az idős embernek. Csatolni kell ezenkívül az elmúlt három hónapnál nem korábbra szóló jövedelemigazolást is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedetlenség jön?

Péntek éjjel ismét félpályás útlezárással hívták fel a figyelmet – a Jancsifaluért Egyesület… Tovább olvasom