Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

A gondoskodás otthonában jártak

Az ötéves „születésnapját” ünneplő mindszentpusztai autista-lakóotthonba is ellátogattak azok a magyar és bajor diákok, akik a Comenius együttműködési program keretében a társadalom peremére kerülő csoportok integrációjával foglalkoznak.
Hatékony kapcsolat alakult ki a győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ és a neuendettelsaui testvérintézményük között. A diákok egy nemzetközi program keretében a társadalom peremére kerülő csoportok – például idősek, fogyatékkal élők – integrációjával foglalkoznak, velük kapcsolatban gyűjtenek elméleti és gyakorlati ismereteket, tapasztalatot.
A péterfysek tavalyi látogatását viszonozva a héten a bajor diákok érkeztek a megyeszékhelyre, akik a győri Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézmény és Gyermekotthon után tegnap ellátogattak a mindszentpusztai autista-lakóotthonba is.

A magyar és a bajor diákok tegnap ellátogattak a mindszentpusztai autista-lakóotthonba, ahol találkoztak az ott élő fiatalokkal is. Fotó: Bertleff András
A magyar és a bajor diákok tegnap ellátogattak a mindszentpusztai autista-lakóotthonba, ahol találkoztak az ott élő fiatalokkal is. Fotó: Bertleff András

Ott rövid beszámolót hallgattak az intézmény történetéről, működéséről, azokról a sajátos szakmai és „szeretetmódszerekről", amelyekkel a sérült fiatalokkal foglalkoznak, illetve ismerkedtek, beszélgettek az otthon lakóival is.

– Mindenkinek legalább egyszer látnia kellene egy ilyen intézményt, biztosan másképp tekintene azokra az emberekre, akik valamiféle sérültséggel élnek, valamint jobban becsülnénk azokat, akik a peremen élőkkel foglalkoznak. Az ilyen élmények hatására lehet megtanulni önzetlenül segíteni, feltétel nélkül szeretni és megtapasztalni azt, hogy általunk lesz jobb és boldogabb a fogyatékkal élők élete – vélekedtek a péterfys diákok.

Hasonlóképpen nyilatkoztak a bajor fiatalok is, akik szerint fontos, hogy az autistákat segítő alapítvány létrejött, miként az is, hogy Mindszentpusztán egy olyan intézmény működik, ahol megfelelő gondoskodást kapnak a lakók és a tágas térben, a zöld környezetben érezhetik: van otthonuk.

Ötéves a lakóotthon. Családias ünnepségen emlékeztek meg Mindszentpusztán az autista-lakóotthon 5. „születésnapjáról". Az alkalomra meghívták az alapítvány támogatóit, a szülőket, akik jó hangulatban együtt bográcsoztak, sütiztek és persze beszélgettek a jubiláló intézmény lakóival.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltók versenyeztek

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a közelmúltban rendezte meg a megyei… Tovább olvasom