Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A globalizáció árnyéka

A globalizációban látja a hazai vállalkozások nehéz helyzetének okát a győri Ferrokontakt Kft. ügyvezetője. Forgalmuk zömét a kisboltok adják, ám egyre kevesebb ilyen működik. A legtöbb vevőt elsősorban az ár befolyásolja.
„A legnagyobb gondot a globalizációban látom: az unió rátelepedett a kelet-közép-európai országokra. Ez az elmúlt években Magyarországon is érezhető volt. A magyar gyártó alig bírja a versenyt a külföldiekkel: a legtöbb vevőt pedig elsősorban az ár befolyásolja" – kezdte Csizmazia Ferenc, a vas-műszaki és háztartási cikkekkel foglalkozó, 1992-ben alakult Ferrokontakt Kft. ügyvezetője.

A cég klasszikus nagybani tevékenységet folytat, a termelőtől vesz és a kiskereskedőhöz juttatja el az árut. „Gyakran a bevizsgált termékekről kiderül, hogy alapvető műszaki feltételeknek sem felelnek meg. Ez azonban nem fontos a gyártó számára, csak az, hogy olcsó legyen, s vigyék." Csizmazia Ferenc a foglalkoztatottak létszámának növelését tartaná fontosnak. „A fejlett technológia egyre kevesebb munkaerőt igényel, s egyre kevesebb dolgozó embernek kell egyre többet eltartania."

„A kisboltok forgalmunk zömét adják: a gond csak az, hogy egyre kevesebb működik.

Az iparcikkel, mezőgazdasági termékekkel foglalkozó üzlet kisebb településeken sok esetben nem él meg, a tulajdonosoknak kevés a tőkéjük, szűkül a vevőkörük, a vásárlók a „nagyobb helyek" felé mennek. Ráadásul „tömegben" jobb árakat is tudnak kínálni. Sok kisbolt emiatt becsukott: ezek forgalma hiányzik számunkra" – mondta. „Ez a tendencia szerintem addig tart, amíg az összes kicsi el nem hullik: a kereskedelmi és iparkamarán keresztül is ezt a folyamatot látom.

A kisboltok előnye a szakmai segítség, elmondják a vevőnek, mit érdemes megvásárolni. Ezt a multiknál sok esetben nem kapják meg" – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzgyújtási tilalom az erdők védelmében

Általános tűzgyújtási tilalom van érvényben: az erdőkben és azok kétszáz méteres körzetén belül… Tovább olvasom