Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

A gép megvan, de félmillió az évi fenntartása

Öttevény–Győr - Tizenöt hónap várakozás és intenzív terápiás ellátás után lélegeztetőgépet kapott az öttevényi Horváth Mercédesz, így a 14 éves, halmozottan sérült kislány végre hazakerülhet. Pontosabban hazakerülhetne.
A lélegeztetőgép karbantartása évente ugyanis körülbelül félmillió forintba kerül, amit a szülőnek kell állnia, ám ezzel a költséggel az egyedülálló édesanya nem biztos, hogy bír.

Elsírta magát, amikor megpillantotta a lélegeztetőgép dobozát Szabó Veronika, a 14 éves Horváth Mercédesz anyukája, aki több mint egy éve naponta látogatja kislányát a győri Petz-kórház gyermek intenzív osztályán. Mercédesz állapota az elmúlt másfél évben rosszabbodott olyannyira, hogy állandó gépi lélegeztetésre szorul.

– Az egyik szemem sír, a másik nevet – küszködött a könnyeivel Mercédesz édesanyja. – Boldog vagyok, hogy hazavihetem a kislányomat, ugyanakkor nem biztos, hogy a karbantartás évi több százezer forintos költségét fizetni tudom. 

Portálunk már korábban írt a család szándékáról, így arról is, hogy segítség nélkül képtelenek lennének kifizetni a gép két és fél milliós árát. A család szűkebb és tágabb környezetében is gyűjtésbe kezdtek, a gép beszerzésében Medgyasszay László országgyűlési képviselő közvetítésére Medgyasszay Melinda, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára járt közben. Információink szerint az öttevényi családhoz kerülő lélegeztetőgép az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet tulajdonában marad, ám a karbantartás költsége innentől a szülőt terheli.

Az édesanya, Szabó Veronika dr. Ari Lajostól, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet gazdasági igazgatójától vette át a gépet. Fotó: Krizsán Csaba
Az édesanya, Szabó Veronika dr. Ari Lajostól, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet gazdasági igazgatójától vette át a gépet. Fotó: Krizsán Csaba

– A gép magánhasználatba kerül, reményeink szerint az eddigi támogatók ezután sem pártolnak el a családtól – szögezte le dr. Ari Lajos, a rehabilitációs intézet gazdasági igazgatója, aki személyesen is közreműködött a gép kipróbálásánál és átadásánál.

A ˝Gyermekintenzív Terápiáért˝ Alapítványon keresztül bárki segíthet, a számlaszámot megtalálják a www.gyermekintenziv.hu-n. A megjegyzésbe kérik írják be: ˝Mercike javára˝.
Megtudtuk még, a gépet forgalmazó H. S. Medplan Kft. eddig 29 lélegeztetőgépet adott át otthoni használatra az országban, Tóth Klára, a cég képviselője megnyugtató tapasztalatokról beszélt. Dr. Kelemen Ágnes, a gyermek intenzív terápiás osztály vezető főorvosa megyénkben két olyan családot is említett, ahol a gyerekek otthoni lélegeztetéssel és gondozással élnek. A főorvos nem titkolta, az édesanyák ezekben az esetekben 24 órában látják el gyermekük ápolását, mely túlzás nélkül embert próbáló feladat, ám ez egyben azt is jelenti, az osztályon felszabadul egy gyermek intenzív ágy, ahol akut, sürgős ellátásra szoruló kis beteget tudnak kezelni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisztázni kell a haza és szabadelvűség kapcsolatát

Győr - A hazai liberalizmus történetének új korszakaként értékelték tegnap az SZDSZ megyei… Tovább olvasom