Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A gazdák éjjel is permeteztek

Pannonhalma - Még az öregek se emlékeznek ekkora jégverésre a Pannonhalmi borvidéken, mint ami most a szőlő-termőterület csaknem felében kárt okozott. A gazdáknak sietniük kell a rothadás megállításával, hogy mentsék a még megmaradt bogyókat.
– Bebarnulnak a jégtől megsérült szemek, így egyre lesújtóbb a borvidék szőlőtőkéinek látványa. Több gazdát annyira elkeserített az égi csapás, hogy megszólalni is alig tud. Ilyen széles sávban még nem tett kárt a jégverés a környéken. A vihar a borvidék több dombvonulatán átsöpört. Van, ahol teljesen tönkrement a termés, idén már egyáltalán nem lehet szüretelni – mondta a Kisalföldnek Hangyál Balázs, a Pannonhalmi Borvidék Hegyközségének hegybírója, aki a káradatokat összegyűjtötte. Azok alapján elkeserítőbb a helyzet, mint először gondolták: a borvidék területének 45 százalékát érte jégverés vasárnapról hétfőre virradóra, azaz mintegy 280 hektáron károsodott a termés 50–80 százaléka. Ez a termelők több mint felét, mintegy 300 szőlősgazdát érint, jórészt elvesztették azt az összeget, amit eddig a munkálatokra, a növényvédelemre, a vegyszerekre költöttek.

Mentik, amit lehet: Ritkítani kell a termést, mert a vihar a levélzet nagy részét leverte. Sürgős a permetezés, védekezni kell a rothadás ellen. Fotó: Bertleff András
Mentik, amit lehet: Ritkítani kell a termést, mert a vihar a levélzet nagy részét leverte. Sürgős a permetezés, védekezni kell a rothadás ellen. Fotó: Bertleff András

Akad, ahol még nem is tudták felmérni a pusztítás hatását, mert vízmosások miatt megközelíthetetlenek a dűlők. Szerencse a bajban a hegybíró szerint az lenne, ha most már nem esne eső. Szeles, napos időben a felrepedt szemekről kevésbé terjedne át a betegség a még egészségesekre. Más segítségre Hangyál szerint aligha számíthatnak a termelők, nem jellemző, hogy biztosítást kötnek jégkárra. Most viszont a levélzet fele sok helyen eltűnt a tőkékről, így meg kell ritkítani a termést, és védekezni a rothadás ellen, ezért sok helyen még éjjel is permeteztek.
– A legsürgősebb a gyors permetezés, különben a szürke- és a fakórothadás robbanásszerűen elterjed – hangsúlyozta Vaszari László, a borvidék hegyközségének elnöke, aki még nem látott ekkora pusztulást, amióta a borvidéken termel, pedig annak már csaknem négy évtizede. A jégeső eddig csak szórványosan ártott a környéknek. Most viszont Écsen, a Széldombon lévő dűlőket is letarolta, Vaszari László új telepítésű ültetvényeit is, amelyek így egy év késéssel fordulhatnak termőre, újra kell nevelni a tőkéket. Az elnök ígérte: a hegyközség a borvidék érdekében utánanéz, milyen módon próbálhat meg vis maior körülményekre hivatkozva anyagi segítséget kérni a termelőknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

(Jég)esők: Gyakoribbnak tűnnek a megszokottnál

Győr-Moson-Sopron - A hétvégi, jégesővel tarkított vihar után ismét felvetődik az emberben: mintha… Tovább olvasom