Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

A gázártámogatás új, a kérdések a régiek

Győr-Moson-Sopron - Jövőre változik a gázár-támogatási rendszer; Győr-Moson-Sopron megyében több mint százezer család újra igénylőlapokat tölthet ki. A baj ugyanaz, mint egy éve volt: sokan nem értik, mit és hol számolhatnak el. A Kisalföld segít.
A gázár- és távhő-támogatási rendszer néhány ponton módosul. A Magyar Államkincstár azok részére, akik az idén támogatásban részesülnek, november 20-ig eljuttatja a 2008-as csomagot; aki addig nem kapja meg az ívet, az igénylőlapot a kincstár ügyfélszolgálati irodáiban is megtalálja. A megyében több mint százezer ember várhatja tehát a postást. De hogyan kell kitölteni a lapot? Az igénylés most sem egyszerűbb, ezért a Kisalföld összeszedte a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, s azokra a szociális minisztérium segítségével választ is ad.

A nagycsaládosok nem elégedettek a módosítással, néhányan biztosan rosszabbul járnak jövőre. A koroncói Gyertyás család mindenesetre igényelt és kapott is támogatást. Fotó: Krizsán Csaba

Ki jogosult támogatásra?

Támogatásra akkor jogosult a fogyasztó, ha a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg  2007-ben a 94.955 forintot, 2008. január elsejétől várhatóan a 99.610 forintot.

A bruttó vagy a nettó jövedelem a számítás alapja?
Hogyan számolják az egy fogyasztási egységre jutó jövedelmet?

Elosztják a lakásban élők összjövedelmét a számukkal? A család összes nettó jövedelmét el kell osztani a háztartás szerkezetét kifejező fogyasztási egységek összegével.

Egy háztartáson belül ugye csak egy felnőtt számít egy fogyasztási egységnek, s a többieket ennél kisebb szorzószámmal veszik figyelembe? 

A háztartás első nagykorú tagjának arányszáma kereken egy. A második nagykorú tagjának arányszáma 0,9. A háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8. A háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8. A háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.  Még egyszer tehát: a család összes nettó jövedelmét el kell osztani ezek összegével.
Mekkora hőmennyiségre jár támogatás? Legfeljebb 2 ezer köbméter, nagycsaládosok esetében legfeljebb négyezer köbméter hőmennyiségre.

Hogyan kaphatnak támogatást a társasházak lakói: ott kinek mennyi jár? 

A támogatás a lakás fogyasztásának a társasház fogyasztására jutó hányada alapján jár. A megállapított támogatást a közös képviselő érvényesíti.

Aki 2007-ben részesült energiatámogatásban, annak is be kell
ismét nyújtania a kérelmét?


Igen, tekintettel arra, hogy a jogosultsága csak 2007. december 31-ig érvényes.

Ha egy lakásban csak olyan személy van bejelentve, akinek nincs jövedelme (egyetemista), kaphat-e támogatást?

Amennyiben a lakásban lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személy a szolgáltatóval szerződést kötött (az ő nevére állítják ki a számlát) és a feltételeknek megfelel, megkaphatja a támogatást. Természetesen őt máshol a háztartás tagjaként nem lehet figyelembe venni.

Mi történik akkor, ha változik a család létszáma, például gyermek születik?

A  jogosultságot adott időszakra állapítják meg, ami 2008. január 1-jétől december 31-ig tart. A jogosultsági időszakon belül a támogatás fajlagos összegének (amelyet a háztartás egy fogyasztási egységre jutó jövedelme alapján állapítanak meg) megváltoztatására nincs lehetőség abban az esetben sem, ha a háztartásban élők száma növekszik a gyermek születésével, illetve csökken egyik családtag elköltözésével.

Ki számít a lakásban élőnek? A bejelentett, vagy csak az ott élő?
Az egy lakásban együtt élő, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek alkotnak egy háztartást. A lakásban ott élő, de bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkező személy nem számít a háztartás tagjának.

Idős nyugdíjas házaspár a gyermekük tulajdonában álló lakásban él, a szolgáltatóval név szerint nem ők állnak szerződésben, akkor ők nem lesznek jogosultak a támogatásra?

Támogatásra kizárólag a szolgáltatóval szerződő fogyasztó jogosult, tehát a válasz ez esetben nem.

Ha valaki külföldön van decemberben és nem tudja igényelni a támogatást, lemarad róla?

A kérelmet a jogosultsági időszakon belül (január 1-jétől december 31-ig) bármikor be lehet nyújtani. Ebben az esetben azonban a támogatás az igénybejelentést követő hónaptól jár.

Kell jövedelemigazolást mellékelni az igénylőlaphoz?

Nem.

Melyik évi jövedelem számít? 

A kérelem benyújtását megelőző hónap havi jövedelmét kell figyelembe venni.

Ha év közben valakinek változik a jövedelme (állását elveszíti, huzamosabb ideig beteg lesz), változtatható-e a támogatás mértéke?

Nem.

További információ a www.szmm.gov.hu honlapon található Tájékoztató a gázfogyasztás és a távhőfelhasználás 2008. évi szociális támogatási rendszeréről címszó alatt.

Olvasóink írták

  • 1. Panellakó 2007. november 08. 13:39
    „A cikkben nem szerepel olyan kérdés a támogatással kapcsolatban ami engemet is érintene. Lehet,hogy más is van ilyen problémával,hogy már egyedül él,de a gyermekei még mindig a szülői lakásba vannak bejelentkezve.Özvegyként egyedül élek.Két gyermekem közül az egyik tartózkodási hellyel más városban van bejelenzkezve,a másik is külön él ,de a lakásból nincs kijelentkezve. Kaphatok-e egyedülállóként távhőtámogatást.Tavaly nem kértem mivel a fiam még velem lakott.Ha valaki tud ebben a kérdésben segíte,nagyon köszönöm!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borkai a Fidesz-árral szemben

Győr - A Fidesz képviselői nem támogatják Borkai Zsolt tervét az önkormányzati cégek összevonására.… Tovább olvasom