Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

A Gardénia második élete

Győr - Nem tűnik el teljesen a nagy múltú győri Gardénia-gyár épülete: a két hatalmas üzemcsarnokot győri vállalkozók logisztikai központként üzemeltetik tovább – néhány kilométerrel arrébb.
Három év után elkelt a függönygyár két óriási gyártócsarnokának is helyet adó ingatlan. A két, összesen hatezer négyzetméteres csarnok felhasználható szerkezeteit két győri cég, a Dobrádi–Mohos kft. és a Do-Mo Trans Kft. – az egyes főút mellett fekvő vállalkozói park két tulajdonosa – vásárolta meg néhány hete, mint mondják, szinte „véletlenül".

– A gyár bontásán dolgozó munkások jöttek be hozzám azzal, hogy szeretnének a területemen téglát tisztítani és válogatni. Aztán panaszkodni kezdtek, hogy nem tudják eladni a két csarnokból származó bontott anyagot, beszélgetni kezdtünk, s az lett a vége, hogy néhány órán belül megegyeztünk az illetékesekkel... – meséli Dobrádi Kálmán, akinek társával együtt nagy tervei vannak. A Rába-töltés mellett lebontják, majd a saját területükön újra felépítik – némiképp modernizálva – a csarnokokat, s könnyűszerkezetes logisztikai bázisként üzemeltetik tovább. Kereslet valószínűleg lesz rá, hiszen Győr fejlett ipara és kereskedelme ellenére sincs megfelelően ellátva logisztikai infrastruktúrával. Az igény már a Dobrádi–Mohos Regionális Nagykereskedelmi Központ Kft. Bécsi úti telepén működő huszonhat vállalkozás érdeklődéséből is látszik, annak alapján a 300 négyzetméterenként osztható csarnok felét akár heteken belül meg lehetne tölteni.

Az óriási csarnokokat már javában bontják, 10–20 ember dolgozik rajta szinte egész nap. Nem kis munka vár rájuk, kétezer köbméter tégla- és betonszerkezetet kell elbontani, majd ledarálni a további hasznosításhoz, míg a többi fémelemet egy az egyben szállítják a vállalkozó telephelyére. A bontás és az építés egyébként szimultán folyik majd: a győri tervtanács rábólintott a tervekre, az alapozási munkák már elkezdődtek az „új" helyen, s év végére várhatóan állni fog a logisztikai központ. Az épületek már előbb eltűnnek, október 22. a bontás határideje, addigra az óriási falakból semmi sem marad.

Az egykori függönygyár legnagyobb épületei üresen tátonganak, a plafonról a leszerelt lámpák zsinórja csüng, a gépházak szerkezetei vezetékek nélkül rozsdásodnak. Dobrádi Kálmán amit lehet, igyekszik megmenteni – s nem csak azt, ami piaci viszonylatban ér valamit.
– Sokan kinevettek, de félretettem például a két hatalmas kazán égőfejét, amely ugyan teljesen és visszafordíthatatlanul működésképtelen, semmit nem ér, nekem mégis érték. Emlék a Gardéniából, afféle ipartörténeti érdekesség. Akárcsak a „Gardénia" felirat óriásbetűi, azokat is eltettem – mondja Dobrádi Kálmán, aki talált azért használható értékeket is a lepusztult gyárcsarnokban. A hőcserélők, légbefúvók, hatalmas alumíniumcsövek, építőanyagok egy része – akár az épület – szintén „tovább él", az új tulajdonosok terveik szerint későbbi beruházásaikban hasznosítják.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz–KDNP értékelés: Sok volt a csontváz

Győr - Vérlázító, előnytelen szerződésekről is beszéltek a győri közgyűlés… Tovább olvasom