Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

A Galgóczi és Sulyok kultusz tovább épül(het)

Galgóczi Erzsébet és Sulyok Vince hagyatékának népszerűsítése egyik meghatározó eleme marad továbbra is a Bezerédj-kastélyban folyó szakmai munkának. A jövőben szeretnének minél több korosztályt megszólítani az országos jelentőségű irodalmi gyűjteményekkel.
Két országos jelentőségű irodalmi gyűjteménnyel, a ménfői születésű Galgóczi Erzsébet író és Sulyok Vince költő-műfordító hagyatékával büszkélkedhet a Bezerédj-kastély, a kertvárosi főigazgatóság művelődési háza.

Az előbbi 21 éve nyílt meg, az utóbbi kiállítást és emlékhelyet Sulyok Vince évtizedeken át gyűjtött, az intézménynek ajándékozott ma-
gánkönyvtárából, dokumentum-gyűjteményéből tavaly alakították ki.

Az elmúlt években a fenntartó győri önkormányzat – ahogy Alasztics Ildikó főigazgató fogalmazott – gondos gazdaként nemcsak megtartotta, megőrizte, hanem a Bezerédj-kastély munkatársainak jóvoltából programokkal népszerűsítette, megismertette a két emlékhelyet, amelyek nyitottak, látogathatók és kutathatók maradnak a jövőben is.

– Sok más mellett rendhagyó irodalomórákkal kerestük meg a város általános és középiskoláit is. A Galgóczi-témakör a jövőben Sulyok Vince életművének bemutatásával bővül. Szeretnénk, ha az ő munkásságát is minél teljesebben megismernék a diákok, hiszen a mi földünk szülötte, még akkor is, ha életének jelentős részét – ötvenhat után – nyugati emigrációban, Norvégiában töltötte – említette a főigazgató.

– Természetesen Galgóczi Erzsébetet sem felejtjük, hiszen nemrégiben kezdődött egy filmklubszerű sorozat, ahol a Kossuth-díjas író regényeiből, elbeszéléseiből készült alkotásokat vetítjük. Emellett számos formában próbáljuk tudatosan tovább építeni a két alkotó kultuszát. Most például szeretnénk felvenni a kapcsolatot a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-karával, hogy a hallgatókat megismertessük a fontos hagyatékokkal, a két irodalmi nagyság életművével.

Ezenkívül intézményünk egyik népszerű kezdeményezése a "Vasárnapi séta a kastélyban" sorozat, aminek szintén fontos részei az emlékszobák, s minden jelentős ünnepi programunkhoz is méltó helyszínként használjuk azokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri vasútállomás: egyelőre maradnak a lépcsők

Már nem kellene, hogy gondot okozzon Győrben a mozgáskorlátozottaknak a vonatozás: a jegyvásárlás, a pénztárakhoz és a peronokhoz való eljutás. Tovább olvasom