Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

A fűzfát okolják a fuldoklásukért

Lendvaiék életét az ablakuk előtt álló fa keseríti. Pelyhedzve virágzik, ők pedig allergiásak a pollenekre. Évek óta hiába panaszkodnak a győri önkormányzatnál, pedig egyetlen írásos kérvény megoldást hozhatna. Pontot tehetne a mandzsu fűz ügyére.
Lendvai Mihályné: „Aki allergiás, tudja, mit érzünk.
– Szeretem a természetet, tudom, hogy egy lakótelepen minden zöldfelület számít, de ez a fa öreg, feltűnően rosszabb állapotban van a többinél és vattaszerű virágzása megnehezíti mindennapjainkat. Aki allergiás, tudja, mit érzünk – panaszolta Lendvai Mihályné az Ikva utca 9. szám előtti fánál állva. Miközben elmesélte ügyét, többször is papír zsebkendőt kellett elővennie. A pollenérzékenyek jellemző tünetei szembeötlően mutatkoztak az anyán és fián. Az elkövetkező hetekben még rosszabbá, kínzóbbá válhat náluk a szemégés, a tüsszögés, az orrdugulás. Mindezért azt a fűzfát okolják, amely ablakaik közelében a harmadik emelet fölé magasodik.

Két hónapon át

Az tagadhatatlanul jóval közelebb van a házfalhoz, mint a környéken a többi. Lendvaiék szerint a fa virágzása akár két hónapig is elhúzódik. Négytagú családjukból hárman allergiásak, az édesapát tüdőpanaszokkal ápolják a kórházban. Az édesanya idényenként 10–15, fiai 60–70 ezer forintot költenek gyógyszerekre, hogy tüneteiket enyhítsék. Konyhaablakukat ki sem merik nyitni, de ha más irányból szellőztetnek, akkor is szenvednek a levegőben kavargó pihéktől. Szerintük a kellemetlenségeikért felelős fa nem hiányozna a Marcalvárost szépítő parkból. Mégis

hiába telefonáltak az utóbbi években többször is emiatt a polgármesteri hivatalba. „Bezzeg, ha önhatalmúlag kivágnánk a fát, rögtön megbüntetnének minket" – mondták, belefáradva az ügyintézésbe, bár nem tagadták, hogy írásba még nem foglalták igényüket.

Csak egy levél

Pedig lehet, hogy csak erre lenne szükség. A győri önkormányzat illetékesétől, Horváth Ernőtől megtudtuk, hogy a környezetvédelmi iroda adhat ki kivágási engedélyt, a fák védelméről szóló rendelet szabályait betartva. Elég egy lakosnak írásban kérnie, harminc napon belül kivizsgálják panaszát. Érkezhet levélben a kérvény, de az irodán akár a megfogalmazásban is segítenek. Annak nyomán történik a helyszínbejárás a városépítési iroda, az útkezelő szervezet és a kommunális szolgáltató képviselőinek bevonásával. A döntést szakemberek hozzák meg. Kivágási határozat születhet, ha a fa korhadt vagy veszélyes, és arra is volt példa, hogy allergia miatt döntöttek ki két nyárfát szintén Marcalvárosban.

Mások is véleményezik

Azonban azt tudni kell: nemcsak a panaszos, hanem az összes közelben lévő lépcsőház lakójának véleményét figyelembe veszik a környezetvédelmi irodán és tavaszi, nyári időszakra vonatkozó kivágási határozatot csak komoly indokkal adnak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két emelet magasan tört fel a vízoszlop

Győrben, a Marcalváros II. buszvégállomása melletti füves területen állítólag egy kamion szombaton… Tovább olvasom