Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 4°C

A fürdőépítéstől a szélerőműtervig

Győr környéke - Szívesen költöznek ki a győriek a városhoz közeli falvakba, így kapósak a börcsi közművesített önkormányzati telkek és Kunszigeten, Öttevényen is gyarapodott a lakosok száma. Nagyobb álmaik megvalósítását azonban ezek a települések csak pályázati támogatással remélhetik.
Idősbarát önkormányzat elismerése

– A falu hosszú távú fejlődése érdekében két fontos célunk van. Intézményeink folyamatos működésének biztosítása és munkalehetőségek teremtése – szögezte le Kunsziget polgármestere, Lendvai Ivánné. Tavaly alapítvány vette át a falu általános iskolájának működtetését, így helyben maradhatott a nyolc évfolyamos oktatás. – Az iskola helyzete stabil, a szülők elégedettek – hangsúlyozta a faluvezető és összegzéséből kiderült, hogy a három nagyobb helyi cég, a két ipari üzem és a mezőgazdasági szövetkezet összesen mintegy nyolcszáz munkahelyet biztosít. Helyben alig van munkanélküli és környékbeliek is sokan járnak ide dolgozni. Az elmúlt évre vonatkozóan még elmondta: pályázati támogatás révén a házi segítségnyújtásban már hárman dolgoznak, huszonkét embert látnak el, de az idősgondozás további kiszélesítését is tervezi a település, amely tavaly elnyerte az országos idősbarát önkormányzat címet. A tavalyi eredmények közé sorolható az e-Magyarország pont bővítése is, pályázati siker révén új számítógépek kerültek a teleházba, fejleszthették a régieket. Utak javítására tizenegymillió forintot költöttek, amiből több mint négymillió volt a pályázati támogatás. A közvilágítás korszerűsítését önerőből, nyolcmillió forintból oldották meg energiatakarékos fényforrásokkal.

Tavaly a lakosok és a vállalkozások száma is nőtt Kunszigeten. A további gyarapodás érdekében építési telkek kialakítását tervezik és a termálberuházás is halad. Jelenleg a fürdőlétesítmény kivitelezésére érkezett ajánlatokat értékelik.

Négy jelentős pályázatot készített nemrégiben az önkormányzat, hogy uniós forrásokat tudjon kihasználni a falu fejlesztésére. Új óvodát akarnak építeni, ami 178 millió forintos beruházás lenne és az iskola nyílászáróinak cseréjére, fűtésének, villamos hálózatának korszerűsítésére, külső festésére, hőszigetelésére lenne szükség. A templom és a plébánia felújításához, egy zarándokudvar kialakításához, azaz közösségi, kulturális, turisztikai tér létrehozásához is támogatást kértek közösen az egyházzal. Szintén közös pályázat, több mint húsz település fogott össze a Mosoni-Duna rehabilitációja érdekében. Kunsziget ennek keretében két úszóstéget szeretne, amelynél kiköthetnek a kajakosok, emellett pihenőhelyet, esőbeállót alakítanának ki. A falu határában álló római őrtoronyhoz is szeretnének egy kikötőstéget, turistáknak pihenőhelyet, és „szárazon" is jó lenne az odajutást biztosítani. Mindemellett a falumegújítási díjra pályázott Kunsziget.


Tavalyi sikerek, idei tervek: Idősbarát önkormányzat címmel honorálták országos szinten Kunsziget többéves erőfeszítését, most a faluban a segítségnyújtás, az idősgondozás kiszélesítését tervezik.

A szelektív szemétgyűjtés sikere

– Az elmúlt esztendő sajnos nem kecsegtetett bennünket eredmények sokaságával, de az anyagiakkal küzdve is azért lépegetünk előre – kezdte összegzését Király Péter öttevényi polgármester és hozzátette: az iskola és a faluház nyílászáróit sikerült korszerűekre cserélni pályázati és önerő révén. Mindez már a falu energiatakarékossági terveit szolgálja és ugyancsak pályázati segítséggel megújíthatják Öttevényen a kábeltévé képújságát. Sikerült három önkormányzati építési telket is értékesíteni, a bevétel nagyban segítette a falu költségvetését és így a település lakossága évről évre gyarapodik. Az utak, járdák elmúlt évre tervezett felújítása viszont elmaradt sikertelen pályázatok, az anyagiak miatt. Év végére a legszükségesebb és legégetőbb útjavítási munkákat tudták elvégeztetni, ami csaknem négymillió forintba került.

– Bővült a lehetőségek köre, amelyek révén környezetünket védhetjük. Külön leadhatók a használt elemek, az elektromos hulladék és a használt étolaj. Azt pedig ezúttal is megköszönöm a helybelieknek, ahogy segítették az elmúlt másfél évben a szelektív szemétgyűjtés megvalósulását. Mindezek kihasználásával településünk mindent megtett a természet óvásáért – szögezte le a faluvezető és arról is szólt, hogy az önkormányzat tavaly is igyekezett pénzzel támogatni a civil szervezeteket, amelyek színesítik a település mindennapi életét.

– A takarékosság jellemezte 2007-et és az idei év sem folytatódhat másképp. Tavalyi pályázatainkat forráshiány miatt sorra elutasították, bízunk abban, hogy 2008 több lehetőséget ad az uniós pályázatok terén. Közösségi házunk terveihez már igényeltünk pályázati támogatást, viszont a Kunsziget és Öttevény közti kerékpárút terveit ismét el kell készíttetni, mert az elmúlt tíz év alatt annak érvényessége lejárt. A rendezési tervünket is idén szeretnénk véglegesíteni, ezzel is segítve falunk minél átgondoltabb fejlődését. Elkészült a rendezési terv módosítása és elfogadása húsz széltoronyból álló szélerőműpark megvalósításához.


Mind elkeltek az önkormányzati telkek

– A legnagyobb gondunk tavaly az volt, hogy jogszabályváltozás nyomán elestünk attól az iparűzési adótól, amit amiatt kaptunk, hogy az autópálya itt halad el. Öt-hat millió forinttól estünk el, de így is fontos céljaink megvalósítására törekedtünk, főként intézményeink működtetésének biztosítására és arra, hogy a helyi civil szervezetek sikerének anyagi akadálya ne legyen – mondta el Rácz Róbert börcsi polgármester és hozzátette: mindemiatt részben feladták az óvoda önállóságát, az az abdai tagintézményeként működik már. Ez azonban nem jelent lényegi változást, a gyerekek oda járhatnak, ahova eddig, viszont többletbevételhez jut az önkormányzat.

Tavaly az önkormányzat három kisebb utcában tudta az aszfaltozást javíttatni és az új utcákban is teljesítheti remélhetőleg az elkövetkezőkben ezt a kötelezettségét. Nagy előrelépést jelent, hogy két buszmegállószigetet tudtak felújítani saját munkatársaik, és ezt máshol is meg akarják tenni idén. Folytatni szeretnék a korábbi magánerős járdafelújítást is és fontos teendő ebben az évben a Dózsa és a Petőfi utcát összekötő köz rendbetétele. A tavalyelőttig kialakított több mint harminc önkormányzati telket tavaly júniusra mind értékesítették, a település lélekszáma emelkedett, már meghaladja az ezerkétszázat.

A faluvezető szerint azért is vonzó település Börcs, mert sokan megfordulnak a környéken a Börcsi Faluvédő és Művelődő Egyesület sikeres turisztikai pályázatainak köszönhetően.

A település idei nagyobb tervei között pedig megemlítette a polgármester az újabb utcanyitást, új telkek kialakítását. Az Erzsébet tér 3. szám alatti ingatlanon, az iskola mellett pedig civil, közösségi, szolgáltatóház tervei körvonalazódtak. Már engedélyeztetés alatt vannak, de a kivitelezéshez pályázati támogatásra lesz szükség. Az iskolát is bővíteni szeretnék, hogy tornaszoba helyett nagyobb tornaterme legyen, és tervezik a faluközpont rendezését is.

Olvasóink írták

 • 4. rózsa36 2008. február 13. 19:26
  „A másikat meg tán panegirisznek - végül is tartás, önbecsülés, jellem kérdése az egész.”
 • 3. Nagy Árpád 2008. február 12. 23:52
  „Fordítva van a járókeret, és fordítva ülnek a lovon is a képviselőtestületi tagok! A 8. osztályosok felvételi eredményeivel is elégedettek a kunszigeti szülők? Kedves Zita! A megrendelést ismét sikerült teljesíteni, gratulálok! Turbók Attila úr mintha már egy új nemzedék tagja lenne, Ő a valóságról ír, Ön pedig azt írja le, amit diktálnak! Nagy különbség, az egyiket, azt hiszem újságírásnak hívják!”
 • 2. elek 2008. február 12. 22:19
  „"- Az iskola helyzete stabil, a szülők elégedettek - hangsúlyozta a faluvezető"
  Érdekes. A voki ezek szerint csak Kunszigeten fizet? Mert máshol megint nem:
  http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/hatoras_pedagogus-munkarend/2045306/
  Vagy a stabilitás mást jelent?”
 • 1. zo 2008. február 12. 15:20
  „Ekkorát nem illik tévedni a fotósnak!!! a járókertet fordítva adták a hölgy kezébe.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredményes akció a Kálóczy téren

Győr - Ígérete szerint megtartotta első akcióját Győrben, a Kálóczy téren és környékén a győri… Tovább olvasom