Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A Frigyláda lámpáit is rekonstruálják

Sem a fém-, sem a kőrestaurátor nem akadt titok nyomára a másfél hete megkezdett felújítás során. A Frigyláda egyelőre hallgat és bőven ad munkát a szakembereknek.

Schütz Zoltán főrestaurátor azt kéri, ha elkészül, jobban vigyázzanak rá a győriek, mint a szintén az ő keze munkája nyomán megszépült Mária-szoborcsoportra, amely ismét megsérült...

A várt meglepetés elmaradt, a július 14-i bontáskor kiderült: semmiféle történelmi ereklyét nem rejtegetett az 1731-ben született győri frigyszekrény. Az alkotást a Jedlik Ányos utca és a Gutenberg tér felújításához kapcsolódóan a Győr-Szol Zrt. újíttatja fel október 15-i határidővel 15 millió forintból.

Schütz Zoltán kőszobrász-restaurátor a kő alépítményi részén, a szobrokon és a rátétdíszeken dolgozik. A szakember a Kisalföldnek elmondta: már az állványozás után látszott, most, a tisztítás után azonban teljességgel bebizonyosodott, hogy nagyon rossz állapotban van az alkotás. A felületek alaposan megkoptak a 280 év alatt, különösen a szárnytollazaton vannak kiegészítésre váró hiányok, de az idő nem kímélte a lángcsóvás díszítésű, két örökégő kőlámpást sem. A szobor felső részét, valamint az alépítményt más-más rétegből származó kőből faragták, előbbit jellemzően puha szerkezetű anyag alkotja, ezért vannak a magasabban található elemek, mint például a felhőzet sokkal rosszabb állapotban. Amire a szakembereknek nem lehet panasza, az az időjárás, a fóliasátor véd az esőtől, az enyhülés ugyanakkor jót tesz a kő kiegészítéséhez használt anyagnak.

A főrestaurátor hozzátette: a Frigyláda egyik legszebb magyar barokk emlékünk, a győriek büszkék lehetnek rá, akárcsak az 1686-os Mária-szoborcsoportra, amely szintén az ő keze nyomán újult meg. Kívánta, ha lehet, jobban vigyázzanak rá a városlakók. Szomorúan jegyezte meg, hogy a püspökkalap megint le van törve. Maga is tapasztalta, hogy a szülők a korláton belülre is beteszik gyerekeiket, akik aztán bent szaladgálnak, felmásznak rá. A karima, ami most már másodszor sérült meg – egy alkalommal a főrestaurátor már grátisz megjavította – mindössze fél centiméter vastag, főleg, hogy kiegészítő anyagból van, egy gyerek súlya alatt is megroppan.

Páhi Attila fémötvös-restaurátor a Kisalföldnek arról beszélt, hogy a Frigyláda szakterületéhez tartozó elemei egy budafoki és egy kerepesi restaurátorműhelybe kerültek.

A tisztítási munkálatok zajlanak és sajnos egyelőre nem találták semmi nyomát tartóedénynek vagy más tárgynak, amely valaha a remélt ereklyéket rejthette. A Frigyládához annak idején 4 lámpa is tartozott, ezek rekonstruálása folyamatban van korabeli dokumentumok alapján. A fellelt fotók tanulmányozása után mintadarab készül, amelynek ki kell állnia a szakemberek vizsgáját is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabálytalanság minden második PB-gáz-cseretelepen

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság irányításával a PB-gáz-cseretelepeken végrehajtott… Tovább olvasom