Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

A főtér mellett a testület

A győri közgyűlés jóváhagyta, hogy a város pályázatot nyújtson be a Széchenyi tér felújítására.
Könnyen lehet, hogy az önkormányzatnak döntenie kell, több nagyberuházása közül melyiket választja. A Széchenyi tér és a Kazinczy Ferenc utca díszburkolatának kialakítása, a közvilágítás és a díszkivilágítás felújítása, út-, vízvezeték- és csatornaépítés – erre nyújt be pályázatot a győri önkormányzat ma a Regionális Fejlesztési Operatív Program Irányító Hatóságához. A közgyűlés tegnap egyhangúlag egyetértett a szándékkal. A beruházás összköltsége 1 milliárd 120 millió forint. Siker esetén ennek 90 százalékát állja az Európai Unió, 10 százalék hárul Győrre. Balogh József polgármester arról beszélt, hogy rendkívül bonyolult ügyről van szó. „A pályázat benyújtása a nyugat-dunántúli régió városaival kötött megállapodás felbontását jelenti" – mondta.

Magyarázatképpen hozzáfűzte: a re-gionális fejlesztési tanácsban ésszerű kompromisszumokat kellett kötni, s Győr elsősorban a barna mezős, azaz volt ipari területek rehabilitációját szorgalmazta, s a városrehabilitációt – amely kategóriába a Széchenyi téri pályázat is tartozik – átengedte másoknak. További nehézségként említette: ha a bírálat során megfelelő pontszámokat kap ez a projekt, egyéb győri igényekkel vetik össze. Könnyen lehet, hogy a közgyűlésnek majd választani kell a barokk főtér felújítása és valamely más, hasonlóan nagy horderejű beruházás megvalósítása között. A politikus hangsúlyozta: van esély arra, hogy az irányító hatóság a november 25-i döntésig, de legkésőbb 2006-ig befogadja a pályázatot.

Somogyi Tivadar belvárosi képviselő úgy vélte, helytelen a Széchenyi tér felújítását a kátyúkkal szembeállítani. „A városnak szüksége van egy szép főtérre" – mondta. Eredics Imre alpolgármester emlékeztetett, hogy a Széchenyi teret soha nem a kátyúkkal, hanem más, elsősorban közlekedési beruházásokkal vetették össze, és az utóbbiakat fontosabbnak találták.

A közgyűlés egyhangúlag fogadta el a Győri Rendőrkapitányság balesetekről szóló beszámolóját is. Dr. Holló Sándor alezredes, rendőrkapitány tájékoztatójából kiderült, hogy az átépített csomópontok biztonságossága jelentősen nőtt. A rendőri szigort jelzi, hogy tavaly szeptemberig 4372 szabálytalankodót jelentettek fel, idén 5296-ot, miközben a kiosztott büntetőpontok száma 1076-ról 1285-re nőtt. Dr. Holló Sándor azt kérte a közgyűléstől, hogy támogassa egy hatmillió forintos traffipax beszerzését. A kapitányságnak most csak kölcsönben van sebességmérője, miután az egyetlen készüléket leselejtezték.
A képviselők megszavazták, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2010 cím elnyerésére kiírt pályázat elkészítésére és a kutatási programok lebonyolítására a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központját kérik fel. A közgyűlés jóváhagyta azt is, hogy 15 millió forintért száz, 2006. február 28-ig érvényes termálbérletet vásároljon a város a nyugdíjasoknak.
2003 első kilenc hónapjában 1254, idén ugyanebben az időszakban 1216 közlekedési baleset történt Győrött és környékén. A halálos és a súlyos sérüléses esetek száma az átlagnál nagyobb mértékben, 23, illetve 14 százalékkal csökkent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tervek Győr fejlődéséért

A város közgyűlése decemberben tárgyalja Győr stratégiai tervét, amelynek sorána lakosság véleményét… Tovább olvasom