Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

A földgázellátás biztonsága - győri egyetemista első helyet érő dolgozata

Székely Nikolett az Európai Unió szekcióban "A földgázellátás biztonsága az Európai Unióban" című dolgozatával első helyezést ért el.
A 2011. április 14-15-én rendezett XXX. jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencián Székely Nikolett, a győri Széchenyi István Egyetem nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakos hallgatója az Európai Unió szekcióban "A földgázellátás biztonsága az Európai Unióban" című dolgozatával első helyezést ért el. Konzulense dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár volt.

Olvasóink írták

 • 3. verembele 2011. április 18. 20:07
  „Tisztelettel, Kedves "SzNikolett" Pályamunkája remélem megfelelő elismerést kap ezek után is.
  Na Én mint laikus megkérdezem, hogy a földgáz utolsó éghető molekulájának (CH4) elégetése után, ami talán nem is annyira távoli jövő, mégis mit kezdünk a földbe fektetett úgy 100 000 km hazai vezeték hálózattal?
  Ezt nem irónia céljából kérdezem.
  Miért nem indulunk saját termelésű/gyártású szintetikus gáz (mesterséges, volt ilyen) előállításának irányába.
  Ennek kidolgozásával a Történelem könyvekbe is bekerülhetne.
  Bocsi, de ez a téma megérne egy misét.
  Üdv.”
 • 2. SzNikolett 2011. április 18. 17:32
  „Köszönöm szépen!

  Pályamunkám az Európai Unió földgázellátásának a biztonságával foglalkozik. Arra a kérdésre keresem a választ, hogy az Európai Uniónak milyen eszközei vannak a földgázellátás biztonságának fokozására, és ezekkel az eszközökkel milyen mértékben képes javítani az ellátásbiztonságot. E kutatási kérdések megválaszolására két hipotézist állítottam fel. Az első hipotézisem szerint a földgázimport beszerzési források szerinti diverzifikálása fokozza az Európai Unió ellátásbiztonságát. A második hipotézisem az, hogy lehetséges a földgáz bizonyos mértékű (természetesen nem teljes körű) helyettesítése más energiahordozókkal, ami szintén javítja az ellátásbiztonságot.

  A világ bizonyított földgázkészletének döntő többsége Oroszország és a Közel-Kelet területén található. Nyugat-Európa és Kelet-Európa is behozatalra szorul, ám nyugaton az import diverzifikált, a csővezetékek hurkolt hálózatot képeznek, míg keleten jelentős az Oroszországtól való függőség. Új földgázvezetékek építése révén Oroszország megkerülésére korlátozottak a lehetőségek. Az Európai Unió fő támogatott projektje a Nabucco, valamint az azeri-grúz-román érdekeltségű AGRI csökkenthetné az orosz importtól való függőséget, ám a csővezetékek éppen egymás versenytársai. Első hipotézisemet elfogadom, mert a földgázimport beszerzési források szerinti diverzifikálása mindenképpen hozzájárul az EU ellátásbiztonságának a növeléséhez.

  Vannak lehetőségek a földgáz más energiahordozókkal való helyettesítésére, de arányuk a végső energiafelhasználásban viszonylag kismértékben növelhető, így második hipotézisemet nem fogadom el, mert a földgáz nagyobb mennyiségű helyettesítésére nem alkalmasak az alternatív energiahordozók.

  Véleményem szerint nagymértékben hozzájárul az Európai Unió ellátásbiztonságának fokozásához az Európai Unión kívüli forrás- és tranzit-országokkal való kapcsolatok további intézményesítése és az EU közös energiapolitikájának kialakítása. Az EU-tagállamok nagy importőr vállalataival fennálló bilaterális, hosszú távú szerződések erősítik Oroszország alkupozícióját a földgázellátásban. Az energiapolitika közösségi szintre való emelése csökkentené a kelet-európai EU-tagországok Oroszországgal szembeni kiszolgáltatottságát. Ennek hátráltatói azonban maguk az európai uniós tagállamok, így közös álláspont hiányában az európai uniós integrált földgázpiac kialakítása még várat magára.

  Tisztelettel:
  Székely Nikolett”
 • 1. verembele 2011. április 18. 16:37
  „Tisztelettel: gratulálok.
  A dolgozattal kapcsolatban lehetne némi bemutatás?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZE Napok: rekordmennyiségű palacsinta készül hétfőn

Hétfőn 11 órakor 24 órás palacsintasütés kezdődött. Délután lesz maratoni aerobic, lépcsőnfutás,… Tovább olvasom